Societat

Un sostre solidari per als familiars dels malalts

L’entitat SOS3 crea una eina per posar en contacte gent que necessiti allotjament perquè té familiars ingressats i voluntaris que solidàriament n’ofereixin

La Fundació PuntCAT ha subvencionat el projecte

L’entitat SOS3 s’ha proposat facilitar que familiars de malalts ingressats en hospitals, en la majoria dels casos allunyats del seu lloc de residència, puguin accedir a un allotjament temporal fruit de la solidaritat de particulars i empreses; és a dir, ajudar aquells que visquin lluny del lloc on se situa l’hospital de referència i que necessitin allotjament a causa de l’hospitalització d’un familiar o amic. Aquesta problemàtica, la d’haver de viure al costat del malalt, genera neguit, i també importants despeses econòmiques. Molts familiars o acompanyants es veuen abocats a viure en un hotel o, fins i tot, a llogar un pis o una habitació.

SOS3 , que neix amb una vocació d’abast nacional –i, en un futur, oberta a altres territoris–, ha estat subvencionada per la Fundació PuntCAT amb 30.000 euros per desplegar una eina en línia que doni una sortida a aquesta problemàtica. Posteriorment, es vol desplegar per a altres aplicacions de mòbils i tauletes. Un total de 102 entitats van presentar 111 projectes a la convocatòria de la Fundació PuntCAT, dels quals se n’han escollit vuit i s’han repartit 180.000 euros en subvencions.

Una necessitat real

SOS3 ha estat una iniciativa d’una farmacèutica de Palamós, Anna Reyner, amb la complicitat d’Àngels Villar, Lourdes Ferrando, Núria Vidal i Belén Artuch. Reyner va experimentar aquesta problemàtica en primera persona quan al seu company se li va diagnosticar un càncer colorectal amb metàstasi al peritoneu.

La proposta de SOS3, segons explica Anna Reyner, “generarà una xarxa que connecti els tres punts implicats: centres sanitaris, familiars i entorn de pacients, i voluntaris que ofereixen casa seva. Aquesta xarxa es concretarà en una plataforma en línia de codi lliure”.

D’aquesta manera, SOS3, segons Reyner, pretén oferir “una nova eina informàtica que esdevingui un punt de trobada entre persones que necessitin allotjament temporal i totes aquelles que n’ofereixin de manera solidària”.

Un circuit virtuós

El circuit que proposa SOS3 parteix de la base que els hospitals o associacions de malalts són els que detecten la necessitat d’allotjament, la recullen i l’envien a SOS3. A partir d’aquí, l’entitat ofereix un codi d’accés per donar-s’hi d’alta com a usuari i l’informa dels recursos al seu abast. D’altra banda, persones que volen oferir el seu habitatge contacten amb SOS3, la qual verifica l’allotjament i accepta o denega la petició. En el cas d’acceptar la sol·licitud, es dona suport al potencial amfitrió per donar-hi d’alta l’habitatge. Quan la persona interessada a allotjar-se troba a la plataforma un allotjament que cobreix les seves necessitats, fa una sol·licitud d’allotjament, en què explica qui és i per què el necessita. Si l’amfitrió queda satisfet amb l’explicació, accepta la reserva. En cas de no acceptar-la, n’haurà d’indicar el motiu. Un cop la persona s’ha allotjat, tant l’amfitrió com l’hoste hauran de registrar una avaluació de l’experiència a la plataforma. SOS3 oferirà suport en cas de qualsevol dubte tant durant l’estada com abans i després. Periòdicament, farà arribar informació als amfitrions sobre la seva activitat a la plataforma.

La Fundació PuntCAT, que ha subvencionat SOS3, és una entitat sense ànim de lucre que vol promoure activitats referents a la gestió i la promoció del domini .cat, emprendre accions per normalitzar-ne l’ús de manera transversal, reinvertir els beneficis de l’operació d’aquest domini a assegurar-ne la continuïtat i viabilitat, impulsar la identitat catalana i la normalització de l’ús del català a la xarxa i les TIC, i potenciar la societat de la informació catalanoparlant. Aquest viatge es va iniciar el 1995, i finalment, el 2006, es va obrir el registre de dominis i es va donar per acabada la fase de posada en marxa.

LA XIFRA

30.000
euros
de subvenció ha facilitat la Fundació PuntCAT a SOS3 per poder desenvolupar aquesta eina en línia.

LES FRASES

Hi ha una necessitat real que afecta moltes famílies i que condiciona com podem atendre el malalt
Anna Reyner
impulsora de l’entitat sos3

LES FRASES

Serà un punt de trobada entre persones que necessitin allotjament temporal i aquelles que n’ofereixin de manera solidària
Serà un punt de trobada entre persones que necessitin allotjament temporal i aquelles que n’ofereixin de manera solidària
Hi ha una necessitat real que afecta moltes famílies i que condiciona com podem atendre el malalt
Anna Reyner
impulsora de l’entitat sos3

Un llibre, l’embrió de la nova entitat SOS3

SOS3 és només una etapa del viatge emocional d’Anna Reyner, però un punt clau: el de prendre consciència i voler ajudar en aquesta problemàtica, la de l’allotjament. Però el camí va ser llarg, dolorós i complex. I, en bona part, un llibre va servir de desllorigador emocional. El títol de l’obra és molt eloqüent, Ja han passat els metges. Anna Reyner es va enfrontar el febrer del 2017 a la diagnosi del seu home, en David, que té un càncer colorectal amb metàstasi al peritoneu. Després tot va canviar, per a tots dos, i van iniciar un viatge que encara dura, en què la companyia, la confiança, l’amor i també l’experiència els van canviar segurament per sempre. L’Anna va iniciar així un camí que la va portar a reflexionar sobre la malaltia i, molt especialment, sobre la manera de relacionar-se amb el seu entorn. “La gent preguntava per WhatsApp com estava el David. Vaig haver de reflexionar sobre com podia donar el màxim d’informació per, precisament, evitar haver de respondre a preguntes que es poguessin generar.” Un pas que va anar seguit de la idea d’escriure un llibre. Ja han passat els metges, editat per Curbet Edicions i amb la il·lustració de la portada del seu fill, Hug, és aquest gran pas. “La idea de recollir els missatges es va transformar en un viatge emocional per la malaltia, però sobretot pels sentiments i per la manera com anava enfocant el dia a dia: des de la relació amb els metges –d’aquí ve el títol– fins a tot el que comportava fer costat al David.” L’ingrés al Trueta, a Girona, i a l’hospital Moisès Broggi, a Sant Joan Despí, va abocar-la a buscar lloc on viure. “Vaig ser afortunada, perquè, després de llogar un pis, coneguts i amics em van deixar casa seva. Però el problema era allà i amb SOS3 volem ajudar”, destaca Reyner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona