Societat

Societat

Joves nouvinguts, de portes endins

Quatre immigrats protagonitzen una acció artística al Festival Inund’Art

Volen ajudar a trencar estereotips sobre els MENA

L’Ismael, la Yamma, l’Ayoub i en Hatim són quatre joves procedents del Marroc que quan eren menors d’edat van decidir d’emprendre, sols, un viatge llarg, i sovint tortuós, cap a Europa a la recerca d’un futur millor. I, des d’ahir i fins al dia 2 de juny, en el marc del Festival Inund’Art a Girona, són els protagonistes de l’acció artística The dreamers (els somiadors). En dues instal·lacions en forma de casa situades a la plaça Mercaders, els joves conviden la gent a conèixer de primera mà la seva història personal: la casa que han deixat enrere, la que construeixen dia a dia per sortir-se’n i la casa que projecten a llarg termini. La proposta artística, a càrrec de Raquel Moron i Karim Sabni, de la Plataforma Girona Acull, vol ser una eina per ajudar la població a superar els estereotips que hi ha sobre els joves MENA (menors estrangers no acompanyats).

Enmig de la intimitat que es crea dins de la instal·lació casa, la Yamna Amer, de Tànger, explica que fa un any i mig va aprofitar una sortida per jugar un partit de futbol a Màlaga per escapolir-se. “La meva família es pensava que no marxaria pel fet de ser una dona. Però ara la meva àvia, que és la persona amb qui vivia, està molt orgullosa de mi”, explica. Diu que al centre on viu actualment, un CRAE, s’hi sent molt bé. “S’ha creat una família i he trobat estima i confiança”, assegura. Estudia a l’escola d’adults per treure’s el graduat de secundària i juga en l’equip de futbol femení de Santa Eugènia. “Quan érem al Marroc pensàvem que tot era fàcil, però aquí no hi ha res que sigui fàcil; tampoc jugar a futbol sent dona. Hem vingut amb uns objectius i a lluitar per aconseguir-los; no a causar problemes”, hi afegeix. L’Ayoub Khouyaoui va arribar fa un any i set mesos d’un poble berber després d’un recorregut que va incloure el trajecte, a sota d’un camió, de Tànger a Cadis. “Vivia en un poble oblidat; no hi havia col·legis, ni tampoc hospitals”, explica aquest jove que ara treballa en una empresa de Vilablareix i té il·lusió per construir una llar on pugui portar la seva família del Marroc.

Els organitzadors de l’Inund’Art han programat quatre sessions per avui i per demà (dues de matí i dues de tarda) d’aquesta enriquidora experiència. La capacitat és limitada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva