Societat

Salut reforça amb 212 metges l’atenció primària i hospitalària durant l’estiu

El departament recomana hidratar-se i disminuir l’activitat a l’aire lliure en una campanya per prevenir els efectes de la calor

El departament de Salut reforçarà amb 212 metges l’atenció primària i hospitalària durant els mesos d’estiu. La majoria d’aquests professionals aniran a centres de la costa per tal d’adequar l’activitat assistencial als moviments de població que es produeixen des del juny al setembre, segons ha explicat la la subdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Marta Chandre.

A banda dels 212 metges, també es reforçarà el servei amb 182 infermeres, 102 auxiliars i 7 altres professionals, cosa que fa que el nombre de treballadors addicionals per a l’estiu ascendeixi a 503, una xifra que representa 22 professionals més respecte al 2018.

Amb l’objectiu de fer front a les altes temperatures, el departament també ha posat en marxa una campanya que emfatitza en la prevenció i recomana hidratar-se i evitar l’activitat a l’aire lliure.

On més es reforçarà l’atenció primària és a les Terres de l’Ebre, Tarragona i Girona. A l’atenció hospitalària, el CatSalut assegura que el dispositiu programat permetrà respondre a l’activitat programada, que es més baixa durant els mesos d’estiu, i a la urgent. Així, es mantindran les intervencions amb ingrés i d’alta complexitat i es prioritzaran les cirurgies cardíaques i oncològiques.

També es reforçarà amb 25 unitats addicionals de suport vital bàsic i avançat el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), cosa que permetrà que realitzin 31.260 hores de servei. La cobertura s’ampliarà a les zones de la costa de Tarragona, les Terres de l’Ebre, Girona i Garraf, ja que és on més incrementa la població durant l’estiu.

Una campanya per fer front a les altes temperatures

La campanya impulsada pel departament de Salut per fer front a les elevades temperatures posa especial èmfasi en la prevenció. “El sistema assistencial hi té poc a fer, tots els esforços s’han de posar en la prevenció”, ha dit el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que ha remarcat que cal que la ciutadania estigui “suficientment informada i conscienciada” dels efectes de la variació de la temperatura.

Hidratar-se, evitar l’activitat a l’aire lliure i protegir-se del sol són algunes de les principals recomanacions de la campanya, anomenada Un estiu sense UFFFF.

Malgrat que la iniciativa es dirigeix especialment a les persones amb més risc, Guix ha subratllat també la necessitat que les persones que no estan en risc vigilin aquells coneguts que sí que ho estan.

Al seu torn, la subdirectora del CatSalut ha subratllat la importància de difondre consells per combatre la calor. “El cop de calor no és un fet banal, és una emergència mèdica i provoca una taxa de mortalitat gens menyspreable”, ha remarcat Chandre.

Durant l’estiu passat, es van produir dues onades de calor. La Xarxa de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (APSCAT) va notificat 65 casos de cop de calor, dels quals 28 persones van morir, una xifra que és la més elevada registrada per l’agència des del 2004.

De les 28 persones, la majoria tenien una patologia de base o estaven a l’aire lliure. Així, l’objectiu de la campanya és evitar que aquest estiu es produeixin tantes morts com l’any passat. “Esperem que quan fem el balanç sigui positiu i dolç”, ha remarcat el secretari de Salut Pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia