Societat

Catalunya, en alerta per l’alt nivell de contaminació

Alarma per les partícules en l’aire a tot el país i a l’àrea de Barcelona també pels alts nivells de diòxid de carboni

Els experts demanen aplicar amb rapidesa les restriccions al trànsit

La Generalitat va declarar ahir l’alerta per un episodi d’alta contaminació per partícules PM10 a tot Catalunya i va activar l’avís preventiu per NO2 (diòxid de nitrogen) als 40 municipis de la zona de protecció especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric, situats al Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. El Departament de Territori i Sostenibilitat du a terme un seguiment de l’evolució dels nivells i anirà informant del seu estat cada dia, fins que finalitzi l’episodi per partícules, que no comporta restriccions de trànsit, tot i que sí recomanacions.

Segons la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) des del dia 24 de juny s’han enregistrat 31 superacions del valor límit diari de PM10 en 15 punts de mesurament i la previsió ahir era que els nivells de PM10 es mantindrien elevats i, fins i tot, podrien superar el valor de 50 µg/m³. Les PM10 són aquelles partícules sòlides o líquides de pols, cendres, sutge, metàl·liques, ciment o pol·len disperses en l’atmosfera i que tenen un diàmetre d’entre 2,5 i 10 µm (1 micròmetre correspon a la mil·lèsima part d’un mil·límetre). Tot i que la Generalitat no ha fet restriccions, sí que ahir va fer recomanacions. Entre altres, demana a la població que moderi l’activitat física a l’aire lliure, sobretot la de persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars, i a les administracions que vetllin per la reducció de les emissions de partícules, especialment les de les obres públiques que es fan al carrer i aixequen pols, i recomana reduir els desplaçaments amb vehicle privat i que s’utilitzi el transport públic, a peu o en bicicleta. També limita la crema de rostolls i altres pràctiques agrícoles o de jardineria. Xavier Querol, de l’Institut de Diagnòstic Ambiental del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), va dir a Efe que “no es poden adoptar a l’estiu les mateixes mesures que a l’hivern”, en què el trànsit es restringeix quan se superen els llindars d’ozó. “A l’estiu, els protocols s’haurien d’activar abans de superar aquest llindar”, ja que és durant els mesos estivals quan es conjuguen altres factors, com ara una insolació més gran, calor excepcional, absència de pluja o vent, incendis forestals o aire procedent de l’Àfrica. També Miguel Ángel Ceballos, d’Ecologistes en Acció, va lamentar que només es difonguin “avisos rutinaris”, i va recordar que episodis com el que des de dijous afecta Catalunya –amb elevats nivells de contaminació per ozó, NO2 i PM10– poden causar des de desenes fins a centenars de morts prematures.

Ecologistes en Acció va recordar ahir que el país està registrant els nivells d’alerta més alts per contaminació per ozó des de l’any 2003.

LA XIFRA

31
superacions
del valor límit diari de PM10 hi ha hagut en 15 punts del país des de Sant Joan.

LA FRASE

A l’estiu els protocols s’haurien d’activar abans de superar els llindars d’ozó
Xavier Querol
Institut de Diagnòstic Ambiental del CSIC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’estratègia zero casos

barcelona

Manifestacions a tot el país en contra de la repressió

Barcelona/Girona

L’illa sense pandèmia

BARCELONA

Darrere les xifres de la Covid-19

girona

La pressió hospitalària es continua reduint tot i afegir 1.705 nous contagis

Barcelona

Les entitats socials denuncien la “sagnia” de l’IVA per fer compres

barcelona
Societat

Deu detinguts i sis imputats per tràfic de marihuana a Barcelona

Societat

Els castellers miren com evitar que es perdin colles per la Covid

Oferta formativa virtual per al teixit associatiu
salt

Oferta formativa virtual per al teixit associatiu