Societat

Benefici econòmic, però també social

Les idees de negoci que combinen la rendibilitat amb l’impacte en l’entorn van a l’alça

La ciutat de Barcelona va estrenar al novembre una incubadora específica per a aquest tipus de projectes

L’empresa BraiBook ha desenvolupat un e-book per a cecs, Free Form Style dissenya peces de roba adaptades a persones amb mobilitat reduïda o diversitat funcional, ABLE Human Motion fabrica exoesquelets robòtics per ajudar a caminar pacients que han tingut un ictus o una lesió medul·lar i Vanwoow proposa experiències turístiques en pobles molt petits per així lluitar contra la despoblació rural. Són quatre idees de negoci molt diferents, però que tenen una filosofia comuna, ja que, si bé busquen la rendibilitat econòmica, el seu impacte en l’entorn és tant o més important. Les quatre empreses impulsen projectes que ajuden a millorar el món o, almenys, la qualitat de vida d’un determinat col·lectiu de persones, però a Catalunya en són moltes més: l’emprenedoria social va a l’alça.

El fabricant de iogurts La Fageda, cooperativa creada el 1982 per donar feina a persones discapacitades i altres col·lectius vulnerables, és un projecte emblemàtic. Avui dia, és un gegant que factura 20 milions d’euros l’any i per això s’estudia a les principals escoles de negoci, des d’Esade i l’IESE fins a Harvard, però sense arribar a aquestes magnituds són molts els projectes empresarials que intenten combinar l’èxit econòmic i el retorn social. Aquest diari enceta avui una sèrie sobre emprenedors socials a casa nostra. Des de demà i durant nou dies, farà un repàs dels principals projectes impulsats en els últims anys.

El doble de projectes

Al novembre, Barcelona Activa va estrenar el Centre per a la Innovació Socioeconòmica de Barcelona, InnoBA, que inclou una incubadora especialitzada en economia social i solidària, la InnoBAdora. Acull quinze projectes empresarials amb vocació social i transformadora, tot i que en pot tenir fins a vint. Segons dades de l’agència pública, l’economia social i solidària representa actualment el 7% del PIB de la ciutat. Sols en els últims dos anys, s’ha doblat el nombre d’empreses ateses per Barcelona Activa amb aquest perfil, del 4% al 8%.

Com explica Emília Pallàs, directora de desenvolupament socioeconòmic de proximitat de Barcelona Activa, InnoBA vol saber què es fa a fora per importar bones pràctiques i també impulsarà “la recerca per generar coneixement analític”. Així podrà saber, per exemple, “què passa amb aquest tipus de projectes en la fase crítica dels cinc anys o quins resultats tenen per tal de poder-los acompanyar millor”.

LES XIFRES

15
projectes
empresarials acull actualment la incubadora d’economia social i solidària de Barcelona Activa.
20
milions
factura anualment La Fageda, el grup que ha demostrat que una altra manera de fer negocis és possible.
9
emprenedors
i emprenedores socials protagonitzen els reportatges que oferirem al diari els propers dies.

Cooperativa, un model d’empresa molt adient

Molts dels projectes que volen demostrar que una altra manera de fer negocis és possible adopten la forma de cooperativa. “És un model d’empresa democràtica en què les persones tenen més importància que el capital, presenta serveis socials amb més eficàcia i preserva el medi natural”, argumenta Auxi Piñero, cofundadora del grup Vanwoow.

Pel que fa a les idees de negoci, és usual que els impulsors hagin viscut de prop una problemàtica i decideixin posar-hi remei. És el cas de la jove valenciana Diana de Arias, que va tenir un dany cerebral als 23 anys i ha desenvolupat un joc terapèutic per ajudar persones amb problemes de parla i comunicació. Ha pogut fabricar-lo gràcies a Verkami. Com assenyala Jordi Vinaixa, professor associat del departament de política d’empresa d’Esade, hi ha moltes vies de finançament, però aquestes plataformes “casen molt bé amb aquest tipus de projectes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia