Societat

Agents cívics ajuden la policia a combatre els furts a Lloret

Quatre informadors circulen de dia pels carrers amb més botigues per prevenir delictes

L’Ajuntament té enllestit un pla d’usos comercials per actualitzar l’oferta

Pels botiguers, la zona comercial és d’“alt risc delictiu”

L’Ajuntament de Lloret de Mar ha ampliat el cos d’agents cívics durant la temporada d’estiu. N’hi ha a l’avinguda Just Marlés –la riera– durant la nit, però des d’ahir quatre informadors comercials circulen de dia pels carrers amb més botigues. Aquests agents cívics col·laboren amb la Policia Local per prevenir furts i altres delictes.

L’Ajuntament assumeix el cost de 42.824,32 euros –el preu de la licitació– per disposar d’aquests agents durant el dia i durant la nit. L’equip de govern (JxCat i el PSC) considera que els agents podran contribuir a mantenir “aquesta percepció de seguretat que és ja altíssima”, explica l’alcalde, Jaume Dulsat (JxCat). Segons dades facilitades per l’Ajuntament, l’índex de percepció és de 93,35 punts, superior a la marca Costa Brava.

Els agents, d’una empresa privada, passejaran per carrers com ara el Sant Pere, el Sant Baldiri o el de la Vila, “l’illa de vianants”, detalla l’alcalde. El primer tinent d’alcalde, Francisco Pastor (PSC), explica que han volgut ampliar els agents nocturns de l’estiu passat, que aleshores va finançar el Gremi d’Hostaleria. “Vist l’èxit dels agents nocturns, és copiar-ne el model. La gent que passeja el dia i la nit no és la mateixa, però es tracta d’informar i dissuadir”, afirma Pastor. L’equip de govern va donar detalls de la incorporació d’aquests agents amb un acte a la seu del Patronat de Turisme Costa Brava, dimecres a Girona.

La presència d’agents cívics en temporada alta va sorgir l’any passat en reunions de representants de l’Ajuntament i l’Associació de Comerciants de Lloret. “Vam demanar agents cívics a la zona comercial. És allà on hi ha més flux de visitants, hi ha un alt risc que hi hagi més activitat delictiva, amb furts i carteristes”, afirma el gerent de l’associació, Francesc Alsina.

“Ecosistema bestial”

La majoria dels turistes que visiten Lloret de Mar durant l’any ho fan al juliol i a l’agost. “La zona comercial és un caldo de cultiu, el lloc idoni, una mena d’ecosistema bestial per al delinqüent. És el lloc ideal per als carteristes i hi ha qui entra a les botigues i fa l’agost”, assenyala el representant dels comerciants.

A Lloret, es venen joies, moda i complements, regals, records, elements de decoració i per a la llar, sabates, productes tecnològics i culturals, segons es pot llegir en el fullet que reparteix l’Associació de Comerciants, en col·laboració amb l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya. “L’extensió comercial és amplíssima. Tenim més d’un eix”, detalla Alsina. Alguns de les vies més comercials que esmenta el gerent dels comerciants són la riera (l’avinguda Just Marlés) i el camí que passa per Santa Cristina, Sant Romà, la Vila i Venècia (i que inclou el carrer Sant Pere, un dels més transitats).

Abans que l’Ajuntament doni detalls del pla d’usos comercials, els comerciants admeten que el nombre de botigues de records a Lloret és “elevat”. Però Alsina explica que els turistes no tenen aquesta percepció. “Amb dades d’enquestes fetes el 2009 i el 2017, el visitant explicava que no trobava res a faltar en el comerç de Lloret. El visitant que ve per primer cop no és exigent en aquest sentit, gaudeix de la zona comercial i les condicions per comprar són òptimes. Tot i així, el client que repeteix ja és més exigent”, detalla el gerent.

A l’hora d’impulsar i atreure més visitants, Alsina destaca la bona acollida de la mostra comercial Lloret Night Shopping, que es fa dos cops a l’any. Afirma que també seria positiu “crear marques de carrers” que faria “que els mateixos comerciants, restauradors, etc., s’hi puguin sentir identificats”.

L’associació té uns 150 establiments associats i l’any passat va commemorar el 40è aniversari. Eduard Temprano és el president de l’entitat.

LES XIFRES

4
agents cívics
(o informadors comercials) treballen al centre de Lloret en col·laboració amb la policia des d’ahir

LES FRASES

169
botigues de records hi ha Lloret (el 22,8% d’un total de 741), segons dades del setembre del 2017
Vist l’èxit dels agents nocturns, copiem el model, tot i que la gent que passeja de dia i de nit és diferent
Francisco Pastor
PRIMER TINENT D’ALCALDE (psc)
El que volem és que hi hagi presència uniformada perquè hi hagi percepció de seguretat
Jaume Dulsat
alcalde de lloret de mar (junts per catalunya)

“Llibreries i botigues de records”

El nou equip de govern de Lloret (JxCat i el PSC) té enllestit el pla d’usos comercials, que definirà l’oferta comercial de la vila, detalla el regidor de Promoció de la Ciutat, Jordi Sais (JxCat). El pla hauria de ser aprovat abans de final d’any. “No pot ser que hi hagi carrers monotemàtics. Hi pot haver quatre botigues de regals seguides, o quatre llibreries o quatre botigues de roba, però han de presentar una oferta diferenciada”, afirma.

Anys enrere, l’Ajuntament ja va intentar aprovar un pla d’usos, però no se’n va sortir. El pla definirà la distribució dels botigues, com ha de ser l’exposició dels productes i la distància que hi ha d’haver entre botigues. L’Associació de Comerciants admet que les botigues de records es localitzen “en alguns punts”. Amb el cartipàs aprovat fa uns dies, Lara Torres (PSC) serà la regidora de Comerç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia