Societat

El foc d’Horta de Sant Joan, a judici deu anys després

S’obrirà judici oral contra els dos acusats d’iniciar l’incendi

Van morir cinc bombers i hi va haver un ferit greu

El jutjat de Gandesa va acordar ahir l’obertura del judici oral amb jurat popular contra els dos acusats d’haver iniciat l’incendi d’Horta de Sant Joan ara fa deu anys. En el foc hi van morir cinc bombers i un sisè va quedar ferit de gravetat. El jutge els acusa d’un delicte d’incendi forestal, de cinc homicidis imprudents i d’un delicte de lesions imprudents. A més, el jutge ha dictat que s’obri una peça separada sobre la responsabilitat econòmica i reclama als dos acusats 8,2 milions d’euros en concepte d’indemnitzacions per a les famílies i per cobrir els danys materials i mediambientals, ja que hi ha 342 afectats, propietaris de terrenys tant forestals com no forestals. A banda hi sumen els costos de l’extinció de l’incendi, que ascendeixen a gairebé 4,5 milions més, i l’Estat demana un milió més, pel personal i material que va enviar per a la lluita contra el foc.

L’incendi d’Horta de Sant Joan es va declarar el 20 de juliol del 2009 i va cremar més de 1.000 hectàrees. Per la fiscalia, està provat que Lorenzo Forner i Antonio Paz van ser els responsables de l’incendi i que ho van fer intencionadament, i per això demana 19 anys de presó per a cadascun d’ells. En el seu escrit, el jutge subratlla que, després de “nombrosíssimes i complexes diligències”, s’han apreciat indicis de culpabilitat respecte als dos processats d’haver causat l’incendi.

L’incendi de Capellades, contingut

L’incendi que crema des de dimecres a Capellades (Anoia) es mantenia ahir a la tarda contingut i sense cap represa important. Així ho va anunciar el cap del dispositiu, Albert Ventosa, que reconeixia que l’escenari era més optimista que hores abans, quan es temia que la marinada, que bufa en sentit contrari a la propagació del foc, pogués fer revifar alguns focus de l’incendi, situats en una zona abrupta i amb fortes pendents. Per aquest motiu, els efectius no baixaven la guàrdia i insistien en el fet que l’actuació de la nit seria important. Durant la tarda, una seixantena de dotacions terrestres i 14 mitjans aeris treballaven a la zona. Els Agents Rurals van rebaixar la superfície del perímetre cremat pel foc anunciat anteriorment i la van situar en 51,7 hectàrees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS