Societat

Interior fila prim en l’ajuda psicològica pels atemptats

Només ha acceptat un 31% de les peticions de les víctimes del 17-A

El ministeri rectifica les dades i aclareix la xifra de perjudicats a Barcelona, Cambrils i Alcanar: 96 víctimes i 24 afectats

Pràcticament dos anys després l’atemptat gihadista a la Rambla de Barcelona i el passeig marítim de Cambrils, el Ministeri de l’Interior encara té oberts un terç dels expedients que reclamen atenció psicològica arran dels fets del 17-A. Des de Madrid s’està filant molt prim en la concessió de les ajudes per aquells fets. La prova és que només un 31% dels expedients que han aconseguit tancar s’han fet de manera satisfactòria per al sol·licitant. Així doncs, set de cada deu demandes d’atenció psicològica per superar la tragèdia han estat desestimades.

Les dades les va fer públiques ahir el Ministeri de l’Interior en un nou comunicat per aclarir el ball de xifres sobre els afectats que hi havia hagut el dia anterior, amb discrepàncies evidents respecte al recompte fet per l’Ajuntament de Barcelona.

Madrid ha reconegut fins ara a 96 persones com a víctimes dels terroristes. Això inclou els 16 morts i només una part dels 137 ferits. Les noves dades oficials apunten a 79 víctimes a Barcelona, vuit a Cambrils i nou per les explosions de la casa que els terroristes tenien a Alcanar. A més de les 96 víctimes –en què s’inclouen els ferits i incapacitats totals o temporals– també reconeix 24 persones més com a afectades. En aquest apartat és on s’inclouen tant les peticions d’atenció psicològica com de danys materials.

En total, s’han tramitat 549 expedients i se n’han resolt un 74%. D’aquests, 211 han estat estimats, d’acord amb els requisits que estableix la llei de reconeixement i protecció integral a les víctimes del terrorisme. La direcció general de Suport a les Víctimes del Terrorisme recorda que una mateixa víctima pot tenir dos expedients, un per danys físics i un altre per psicològics. També alerta que les dades no són definitives, ja que algunes víctimes es troben en procés d’incapacitat temporal o de consolidació de seqüeles definitives, per la qual cosa no s’ha pogut procedir encara a la valoració definitiva.

La taxa del 31% d’ajudes concedides pels danys psicològics, que es valora temps després dels atemptats, contrasta clarament amb la del 95% d’assistència pels danys físics concedida immediatament després dels fets. En aquest sentit, es van estimar la totalitat de les demandes formulades per mort i incapacitat permanent, un 44% de lesions no invalidants i un 19% de les corresponents a incapacitat temporal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona