Societat

Salut detecta dos possibles casos de listèria a Catalunya

Els afectats s’han recuperat de la malaltia que van contraure en consumir la carn de la mateixa marca que ha causat el brot a Andalusia

El parent que els la va portar continua ingressat a Sevilla

L’alerta sanitària pel brot de listèria que afecta Andalusia es podria estendre fins a Catalunya si en els propers dies es confirmen dos possibles casos detectats a la Catalunya Central. L’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) va rebre ahir la notificació d’una sospita clínica de persones que s’haurien contaminat ingerint la carn entatxonada de la marca La Mechá que ha originat el brot d’Andalusia. Les dues persones afectades, que ja s’han recuperat dels símptomes, formen part d’una mateixa família i van consumir l’aliment quan van rebre la visita d’un altre familiar procedent de Sevilla. Tots tres van consumir la carn entatxonada envasada de la mateixa marca que ha causat el brot d’Andalusia i dies després van tenir els primers símptomes, principalment lleus, com ara diarrees, febre i dolor a les articulacions. El familiar que els va dur la carn va haver d’ingressar a un hospital a Sevilla, un cop retornat a Andalusia, on encara continua ingressat. Els dos casos de la Catalunya Central estan ara en fase de sospita clínica, pendents de confirmar en funció del que concloguin els resultats de les analítiques efectuades.

L’Aspcat va rebre la notificació de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) de la retirada, per part de les autoritats sanitàries andaluses, de tots els lots de carn entatxonada de la marca La Mechá, fabricada per l’empresa sevillana Magrudis SL, associada al brot d’Andalusia. La firma està fent efectiva la retirada del producte fabricat des del mes de maig, atès que la data de caducitat és de tres mesos. Els lots de carn s’han distribuït a Andalusia, Madrid, Extremadura, Castella-la Manxa i les illes Canàries.

A Catalunya, l’Aspcat va comprovar que no es va comercialitzar, però com a mesura de precaució es recomana a les persones que hagin pogut viatjar a la resta de comunitats esmentades i consumir el producte que s’adrecin al seu centre d’atenció primària de referència. El germen pot produir diversos tipus de malalties, com ara gastroenteritis per listèria, amb un quadre digestiu, i malalties sistèmiques, amb dispersió pel torrent sanguini. El desenvolupament de la malaltia depèn de la quantitat de bacteris ingerits i, sobretot, de l’estat immunitari de la persona.

Les autoritats sanitàries, com el Servei de Vigilància Epidemiològica de Catalunya, estan alerta de l’aparició de nous casos, ja que és una malaltia amb un període d’incubació variable que es pot allargar de 70 a 90 dies.

La primera víctima mortal del brot d’Andalusia

El brot de listeriosi detectat a Andalusia es va cobrar ahir la primera víctima, una àvia de 90 anys que va morir a l’hospital Virgen del Rocio de Sevilla, on estava ingressada des del 15 d’agost. Fonts del centre hospitalari van explicar que el seu estat de salut estava molt deteriorat, ja que feia dies que presentava símptomes evidents de la malaltia per haver ingerit carn de la marca contaminada.

Les persones grans, juntament amb les embarassades i les persones immunodeprimides amb les defenses baixes constitueixen els grups de risc d’aquesta malaltia, que ocasiona febre i diarrees als que consumeixen els aliments infectats.

La ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, insistia que la carn afectada ja ha estat retirada del mercat i que la malaltia no es contagia, sinó que la contaminació es produeix per la ingestió de l’aliment contaminat. Per aquest motiu, les autoritats sanitàries alerten les persones que hagin pogut comprar la carn que la llencin i que, si n’han menjat, que vagin al metge.

El nombre total de malalts per listeriosi confirmats a Andalusia segons les dades facilitades ahir per la mateixa ministra era de 114 persones. El nombre d’afectats hospitalitzats s’ha reduït en les últimes hores fins a 53, dels quals 18 són dones embarassades i dos són nadons acabats de néixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva