Societat

L’‘Open Arms’, comissat

Final inesperat ahir a la tarda en la crisi de l’Open Arms després de tres setmanes de tensions i retrets entre el govern italià i l’ONG catalana que mantenia encara 82 immigrants a bord, en condicions cada cop més crítiques. La fiscalia d’Agrigent, a Sicília, va disposar ahir a la tarda el comís del vaixell català i l’evacuació immediata dels immigrants a bord. L’ordre de la fiscalia –materialitzada a dos quarts de dotze de la nit quan l’Open Arms va entrar al port de Lampedusa i, poc després, van començar a baixar els 82 immigrants– arribava només quatre hores després que el govern espanyol hagués ordenat l’enviament d’un vaixell de l’armada, l’Audaz, fins a Lampedusa per recollir els immigrants i portar-los fins al port de Palma. L’Estat espanyol feia tard, doncs, després de dies d’haver marejat la perdiu i de crítiques a l’ONG i al salvament dels immigrants.

El fiscal d’Agrigent, del qual depèn Lampedusa, Luigi Patronaggio, va prendre la decisió de comissar el vaixell i fer baixar els nàufrags que hi són acollits des de fa tres setmanes, després de pujar al vaixell al matí acompanyat de diferents metges per verificar l’estat dels immigrants i la situació que hi havia a bord, descrita per la tripulació com a desesperada.

Segons fonts de la fiscalia, Patronaggio va prendre la seva decisió a instàncies de l’organització Open Arms i a l’empara de l’article 328 del Codi Penal italià que castiga amb penes d’entre sis mesos i dos anys el funcionari públic que hagi omès el seu deure que “per raons de justícia o de seguretat pública, o d’ordre públic o d’higiene i salut, ha de complir sense retard”. L’Open Arms s’haurà de quedar ara dues setmanes a Itàlia en el marc d’aquesta investigació, segons fonts judicials.

La fiscalia d’Agrigent investigava des de feia dies un presumpte delicte de segrest de persones, no dirigit contra ningú en concret, per determinar per què no han pogut desembarcar els nàufrags acollits a l’Open Arms a Itàlia, malgrat que un tribunal va tombar l’ordre del ministre de l’Interior, Matteo Salvini, que el vaixell no entrés en aigües italianes.

Patronaggio va viatjar urgentment ahir al matí a Lampedusa en helicòpter davant la greu situació que hi va haver quan una quinzena d’immigrants es van llançar al mar per tractar d’arribar nedant fins a la costa, una situació que va qualificar d’“explosiva”.

La notícia es va conèixer només mitja hora després que el vaixell Audaz de l’armada espanyola, un vaixell d’acció marítima (BAM), de dos anys d’antiguitat, hagués sortit de la base naval de Rota, a Cadis, en direcció a Lampedusa. El trajecte de l’Audaz, que ahir a la nit es mantenia tot i l’ordre de la fiscalia italiana, ha de durar tres dies i a bord hi viatja personal mèdic i psicòlegs per atendre els immigrants durant la travessa.

L’Open Arms estava ancorat des de feia una setmana a només 700 metres de Lampedusa, però no tenia permís per atracar-hi per ordre expressa del ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini.

L’executiu espanyol, segons un comunitat, va prendre aquesta decisió perquè considera que és l’opció “més adequada” i la que “permetrà resoldre aquesta mateixa setmana l’emergència humanitària a bord de l’Open Arms”.

L’anunci de La Moncloa va arribar després que el ministre de Transports italià, Danilo Toninelli exigís a Espanya que fes tot el que calgués per “frenar” l’activitat de l’ONG.

Des d’Open Arms, van continuar avisant tot el dia de la situació crítica que es vivia al vaixell, arran que una quinzena d’immigrants es van tornar a tirar al mar ahir per mirar d’arribar a la costa nedant. Els socorristes del vaixell, juntament amb els guàrdies de costes italians, els van rescatar.

Dilluns al vespre Itàlia va autoritzar evacuar a Lampedusa vuit immigrants i un acompanyant de l’Open Arms que necessitaven “assistència urgent”.

LES FRASES

Espanya resoldrà, aquesta mateixa setmana, l’emergència humanitària
Pedro Sánchez
president del govern espanyol en funcions
Finalment, la situació insostenible en el vaixell [...] tindrà una solució que no deixa Itàlia sola
Danilo Toninelli
MINISTRE DE TRANSPORTS ITALIÀ
La situació al vaixell ‘Open Arms’ és ara mateix explosiva
Luigi Patronaggio
FISCAL D’AGRIGENT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona