Societat

L’huracà ‘Dorian’ inunda l’illa de la Gran Bahama

Les autoritats confirmen la mort de cinc persones i temen que el nombre de víctimes mortals es dispari

El cicló baixa a categoria 4, però la seva lentitud en multiplica l’efecte devastador

L’huracà Dorian va inundar ahir totalment l’illa de la Gran Bahama al seu pas per l’arxipèlag atlàntic, que va continuar durant tot el dia causant destrosses incalculables en aquest grup d’illes. En el moment de tancar aquesta edició s’havien confirmat almenys cinc morts i es temia que la xifra de víctimes augmentés.

La Gran Bahama, una de les illes més importants de l’arxipèlag de les Bahames, es va convertir en un gran riu amb nivells d’aigua que pràcticament superaven els habitatges d’aquest territori, tal com es va poder veure en les imatges i vídeos que molts ciutadans van penjar a les xarxes socials. L’illa està sotmesa a la força d’un huracà que es mou a una velocitat de translació de només 3,2 quilòmetres l’hora, fet que multiplica el risc de danys.

L’últim butlletí del Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels Estats Units, emès a les onze (hora local), assenyalava que el Dorian havia baixat a categoria 4 de l’escala Saffir-Simpson després que els seus vents màxims sostinguts es reduïssin a 250 km/h. Tot i això, l’huracà ha fet pujar la marea fins a set metres sobre el nivell habitual del mar.

Les autoritats de les Bahames, tot i els esforços de prevenció i les evacuacions, temen que el fenomen tingui un cost molt alt en vides humanes. Entre les cinc víctimes mortals hi ha un nen de set anys, Lachino McIntosh, que va morir ofegat a conseqüència de la gran pujada de les aigües a Illes Abaco pel pas del cicló, i la seva germana està desapareguda. Les autoritats de la Gran Bahama van reconèixer dissabte que no poden fer res per rescatar els centenars de persones que han demanat ajuda perquè estan aïllades en zones inundades, ja que les condicions atmosfèrica fan impossible que surtin al carrer els equips d’emergència. La policia de la Gran Bahama va recomanar a la població que es mantingui en àrees segures en espera que el sistema s’allunyi de la regió.

Canvis legislatius

El primer ministre de les Bahames, Hubert Minnis, per la seva part, va anunciar que un cop es torni a la normalitat i es reprengui l’activitat al Parlament es promourà una nova legislació per evitar que es repeteixin situacions com les viscudes amb el Dorian a Illes Abaco, en què centenars de persones es van negar a abandonar les seves llars.

L’huracà Dorian, segons l’últim butlletí, estava a uns 50 quilòmetres al nord-est de la ciutat de Freeport, principal ciutat de l’illa de la Gran Bahama, i a uns 180 quilòmetres a l’est de West Palm Beach, a Florida (Estats Units). Els experts esperen que el Dorian es continuï aproximant a poc a poc cap a la costa de Florida, encara que no arribi a impactar-hi, gràcies al gir gradual que va fer ahir cap al nord-oest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona
salut

Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà al Barcelonès Nord i Maresme i al Vallès Oriental

BARCELONA
infraestructures

L’estació del Nord de Barcelona es remodela i queda tota a planta baixa

barcelona
Serveis

Reforcen la cobertura 5G al litoral de Barcelona coincidint amb la Copa Amèrica

BARCELONA

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa
SOCIETAT

L’ACA estudiarà com reduir el risc d’inundació del Monestir de Montserrat

Monistrol de Montserrat