Societat

Ni barraques ni concerts a la Copa per Fires de Girona

El govern de Girona suspèn l’activitat nocturna a la Copa per consell policial

Els actes de la Copeta es faran a l’envelat i s’estudia traslladar les parades de la zona dels jutjats a la Copa

Tampoc no es faran, per decisió dels organitzadors, ni el correfoc, ni la tronada ni els castells de vigília

La idea és fer una festa major de tres dies per als joves més endavant
Madrenas promet pagar les despeses de les entitats que tenien barraca

Les Fires i Festes de Sant Narcís 2019, que arrencaran aquest divendres, no tindran barraques ni concerts a la Copa. El govern de Girona va decidir ahir suspendre’ls per seguretat, ja que “la policia ha desaconsellat que es fessin” després dels aldarulls de la setmana passada a la zona, segons va anunciar l’alcaldessa, Marta Madrenas, que va subratllar que “ho lamenta molt”, però que “en moments excepcionals calen decisions excepcionals”. Madrenas, que va explicar que havien volgut escoltar tothom però que tenien clar que “la responsabilitat és del govern”, va destacar que es veia abocada a prendre aquesta decisió “per responsabilitat” en vista dels informes policials –“no puc mirar cap a una altra banda”–, però també per “sentit comú”: “No podem congregar en aquests moments 15.000 persones en un espai així de reduït.”

L’alcaldessa, que va remarcar que tot ho estaven decidint en pocs dies fruit de la situació, va assenyalar que mirarien de muntar “petites píndoles de petit format” durant les Fires perquè els joves tinguin activitats, i també que tenen la intenció de “compensar-los” organitzant “més endavant tres dies de festa major per a joves amb concerts potents”. La idea seria fer-ho en algun pont. Pel que fa a les entitats a les quals s’havia adjudicat barraca, Madrenas va subratllar que “l’Ajuntament es responsabilitzarà de qualsevol despesa perquè no els suposi cap repercussió econòmica”.

L’alcaldessa també va voler fer una crida a la tranquil·litat i va assegurar que creu que seran “unes Fires normals, en pau”, en què “la gent gaudirà de la resta d’actes”. “Confio en la ciutadania”, va remarcar. En aquest sentit, va explicar que la policia havia dit que la resta d’activitats “es podran fer amb absoluta normalitat”. El consistori, de fet, destaca que “el gros de la programació es manté”.

Quant a la possibilitat que els joves també s’agrupin pel seu compte a les nits, va assenyalar que “la policia no veu que això pugui suposar la mateixa aglomeració” i va assenyalar que segurament molts joves de comarques ja no vindran. També va destacar que les Fires de Girona “sempre han estat de les més segures de l’Estat” i que es mantindran activats “el màxim d’efectius policials, com cada any”.

Altres canvis

Amb la supressió de l’escenari de la Copa, les activitats infantils de la Copeta es faran a l’envelat de la plaça Miquel de Palol. A més, el govern està estudiant traslladar a la Copa les parades d’artesania i menjar de l’entorn dels jutjats i la plaça Independència. “No està decidit, però ens sembla bona idea per fer d’espai de transició i perquè no es vegi tota aquella zona buida”, va assenyalar Madrenas.

D’altra banda, tampoc no es faran, per decisió de les entitats organitzadores, tres actes previstos per dissabte que ve: la tronada de festa major (4 Rius), els castells de vigília (Marrecs) i el correfoc (Diables de l’Onyar). Tampoc es farà el correfoc infantil Trons de l’Onyar.

Concerts anul·lats

Aquest any hi havia previstes set nits de concerts a la Copa, amb Asian Dub Foundation, Zoo, Oques Grasses, Lildami i Ken Ishii com a caps de cartell. En concret, aquest divendres havien d’inaugurar l’espai President Xai, Illinoise, Fetus i Bad Mongos, i dissabte hi havia d’haver el primer plat fort amb Maruja Limón, Oques Grasses i Zoo. Dilluns (la vigília de Sant Narcís) estaven previstes les actuacions de Black Music Big Band i O’funk’illo, i dijous (la nit de la castanyada), les de John Acquaviva, Ken Ishii i Dosem. Pel que fa al segon cap de setmana de Fires, divendres el concert havia de ser d’Ira, Asian Dub Foundation i Crim, i dissabte la traca final havia d’anar a càrrec de Ramon Mirabet, Lildami i Buhos.

LES FRASES

Si aquest és l’informe policial, tot i que em disgusta molt, he de prendre aquesta decisió per responsabilitat i per sentit comú
Mirarem d’articular petites píndoles per a joves alguns dies, i d’organitzar tres dies de festa major per als joves més endavant
No hem de témer que hi hagi situacions difícils. Les Fires seran normals. Confio en la ciutadania
Marta Madrenas
alcaldessa de girona

La comissió de la Copa denuncia que “es criminalitza un espai”

L.A

La comissió per a les activitats a l’espai de la Copa de Girona va fer públic ahir un comunicat en què considera “un fet greu” la decisió del govern de la ciutat de tancar les activitats a les barraques, perquè “es criminalitza un espai i la gent que hi assisteix”, cosa que afirmen que “no és el primer cop” que passa. En aquest cas, assenyalen, es fa “esgrimint un informe municipal que arriba tard i ensopegant”. La comissió critica que se’ls hagin descrit els incidents dels últims dies parlant de “la ciutat com si fos un polvorí, obviant la seva responsabilitat en els actes i abstenint-se de fer autocrítica”. En aquest sentit, diuen que si es presenta la policia com “els bons, la dolenta és la ciutadania que, fent ús dels seus drets, expressa als carrers la seva indignació”.

La comissió agraeix la feina feta a les entitats participants en les barraques i destaca que “la decisió de l’Ajuntament envia a la paperera un munt d’hores i esforços, sense comptar els diners que deixaran d’ingressar [totes les barraques són en benefici d’entitats sense ànim de lucre] i que al final haurien acabant revertint en la ciutat”. Per acabar el comunicat, es reivindica “el dret de les gironines i els gironins a participar en les Fires en pau i amb llibertat”.

Crítiques de l’oposició

També l’oposició va criticar la decisió del govern de JxCat. Guanyem creu que “la decisió és un càstig a tota la ciutadania” i va alertar que “suspendre les activitats de la Copa sense oferir alternatives és un error”, ja que “fomentarà iniciatives d’oci alternatives que cauran fora de la supervisió i els protocols de l’Ajuntament”.

En la mateixa línia, ERC creu que caldria una alternativa i assenyala que “encara hi ha temps” per fer-ho en un altre format o en altres espais. Valoren bé la proposta d’una festa major petita per a joves més endavant.

El PSC va considerar que “no és una bona notícia” per a la ciutat i va retreure al govern que no hagi afrontat aquesta situació fent un “treball polític previ” que assegurés mantenir la seguretat. Es va valorar, però, que “com a mínim la seguretat estigui garantida per a tothom”.

Ciutadans va acusar Madrenas de “segrestar les barraques i els concerts” com “el 2017 va segrestar els focs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona