Societat

Badalona enderrocarà el bloc malmès per l’aluminosi

L’Ajuntament, els bombers i els arquitectes opten per tirar a terra l’immoble en perill del barri de la Salut

L’operació es farà abans de tres dies

100 veïns de tota l’illa han estat desallotjats

L’edifici malmès per l’aluminosi de Badalona serà enderrocat, sense que ningú, ni els equips d’emergència, ni els veïns, hi puguin ja entrar a recollir res. L’Ajuntament de Badalona va decidir ahir tirar a terra tot l’immoble, tot i que encara no hi ha cap data per a la demolició definitiva, que esperen dur a terme en el termini de tres dies, pel perill d’enderroc imminent del bloc de cinc plantes del passatge de la Torre. La decisió es va prendre per la precarietat amb què ha quedat després de no haver estat rehabilitat tot i els cinc requeriments municipals en els últims dos anys perquè els propietaris afrontessin l’obra i perquè la caiguda parcial d’un mur d’una de les façanes aconsella la voladura controlada de la resta.

L’alcalde de Badalona, Álex Pastor, va exposar ahir als veïns i als mitjans de comunicació la decisió. De fet, els tècnics que estudiaven l’edifici van fer-ho a força metres de l’immoble, pel perill de la caiguda. La Guàrdia Urbana va mantenir ahir tota l’illa de cases ben acordonada per evitar que hi accedís ningú. Un centenar de veïns del voltant han estat desallotjats, a banda dels 42 veïns de l’immoble, que mai més no podran tornar a entrar-hi. Han perdut tot allò que no es van poder endur en sortir dissabte a correcuita obligats pels bombers en comprovar el perill d’enfonsament. Pastor va explicar que la decisió d’enderrocar “és municipal”, malgrat la “coincidència” entre els equips d’emergència i els arquitectònics que “no es pot salvar l’edifici”.

De fet, el municipi es va posar ja ahir en contacte amb dues empreses perquè estudiïn el projecte de demolició. No es descarta fer-ho avui o demà, i Pastor va recordar que els tècnics han recomanat fer-ho abans de tres dies.

Dos decrets d’alcaldia facilitaran els tràmits burocràtics. L’edifici sinistrat va ser construït el 1967. Tenia aluminosi detectada des de fa més d’una dècada, però cap dels propietaris ni veïns havien afrontat mai la rehabilitació. Consta que algun dels propietaris particulars s’havia interessat pels ajuts a la rehabilitació –presentant-se a l’ajuntament– però no s’havia tramitat mai cap ajut. De fet, les subvencions a la rehabilitació d’edificis s’atorguen sempre un cop realitzada i abonada l’obra.

La comunitat de propietaris de l’immoble no disposava de cap assegurança en vigor. Tampoc la majoria dels propietaris dels habitatges disposava de cap assegurança de la llar. Alguns estaven ocupats il·legalment i d’altres, llogats, i la minoria eren ocupats pels seus propietaris. Algun pis estava en fase de readjudicació després que alguna entitat bancària se’n fes càrrec després dels impagaments dels seus antics propietaris.

El CAP i l’institut del barri, situats prop del bloc, resten tancats. Salut deriva els pacients a altres CAP i Ensenyament no ha pres cap decisió encara sobre l’IES, que, probablement, no obrirà dilluns.

LES XIFRES

Per a la seguretat de tots els veïns no hi ha cap més alternativa que enderrocar
Álex Pastor
Alcalde de badalona
42
veïns vivien a l’edifici que anirà a terra i no podran recuperar cap de les coses que hi ha a l’interior.
100
persones més de tota l’illa de cases han estat desallotjades pel risc que caigui l’immoble.

Una patologia que va sorgir al Turó de la Peira el 1990 i s’ha estès arreu

La patologia de l’aluminosi, que consisteix en el deteriorament del ciment aluminós emprat en la construcció, va sorgir arran de l’enfonsament d’una finca del carrer Cadí del barri del Turó de la Peira de Barcelona el 1990. Una veïna va llançar-se pel balcó en veure com l’immoble s’enfonsava i va morir, i dues persones més van resultar greument ferides.

Però la tragèdia hauria estat pitjor si no hagués tancat feia poc el bar dels baixos, on hi havia sempre molt de jovent del barri. La patologia va obligar a revisar els immobles de tot el barri i de força barriades construïdes els anys seixanta i setanta de manera ràpida, i que malmetia el ciment dels edificis. El formigó s’emprava de manera legal i perquè solidificava ràpid, però amb els anys s’anava degradant. La patologia va obligar a rehabilitar milers d’edificis i les administracions van haver de començar a dedicar-hi subvencions, que encara ara estan vigents. Es calcula que la meitat dels habitatges de Catalunya construïts durant el boom urbanístic entre el 1950 i el 1970 tenien ciment aluminós o d’altres tipus similars, uns 87.000.

L’alarma social que va causar als anys noranta, en haver d’apuntalar-se força blocs, ha estat substituïda per una més gran conscienciació en el manteniment dels edificis, ara obligats a passar una revisió quan superen els 45 anys. La revisió pels tècnics i arquitectes tècnics es realitza cada 10 anys a partir d’aquesta edat de l’immoble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona