Societat

Han de canviar centenars de difunts de nínxol a Montjuïc

Quatre blocs de nínxols han d’anar a terra

La vegetació entre les làpides fa evident el deficient estat de conservació al cementiri barceloní

Unes tanques impedeixen l’accés dels ciutadans

El deficient estat de conservació obligarà cementiris de Barcelona a demolir quatre blocs de nínxols i traslladar centenars de difunts que hi ha enterrats. L’accés a aquests nínxols està tancat i molts ciutadans que amb motiu de la festivitat dels difunts s’han acostat fins al cementiri s’han trobat amb la desagradable sorpresa de no poder honorar la memòria dels seus familiars o amics desapareguts.

Els nínxols que han d’anar a terra són al carrer de Sant Francesc, entre la plaça de Sant Pere i la plaça de la Fe, un gran espai on hi ha la sepultura de qui va ser president de la Generalitat durant la República Francesc Macià. Es tracta de quatre blocs amb nínxols en un costat i en un altre i també en la part frontal que dona al carrer. A banda i banda dels blocs hi ha rengleres de 14 nínxols de llarg per 6 d’alt, mentre que al frontal n’hi ha un total de 36. Una multiplicació ràpida conclou que el nombre total de nínxols afectats supera els 800, comptant els quatre blocs. La xifra de difunts que hi ha enterrats és molt més elevada, ja que a cada sepultura hi acostumen a reposar les restes de diverses persones d’una mateixa família.

Avui, l’accés als blocs afectats el fa impossible la presència d’unes grans tanques metàl·liques clavades als murs. A simple vista, l’estat de conservació dels nínxols és molt deficient, amb una vegetació abundant que ha nascut lliurement i s’estén de manera desordenada tapant algunes làpides.

L’operació que haurà d’afronta ara la direcció de cementiris és complexa perquè les obres d’enderroc de les estructures aniran acompanyades de la desconstrucció i el buidatge dels nínxols, tot respectant les làpides actuals, que hauran de ser utilitzades per segellar els nous enterraments, on hauran de ser traslladades les restes dels difunts. Cementiris té previst fer aquesta operació de manera ordenada avisant els familiars afectats perquè puguin assistir al trasllat de les restes al nou emplaçament, almenys això és el que s’ha comunicat a alguns dels afectats.

Des de cementiris s’assegura que l’operació d’enderroc i trasllat es du a terme dins del pla director del cementiri de Montjuïc i que el trasllat dels difunts, dins del mateix recinte, es farà sense cap cost per als familiars.

El cementiri de Montjuïc ja va viure l’any 2017 un episodi relacionat amb el mal estat de conservació de l’espai. En aquella ocasió va ser un esfondrament que va afectar 144 nínxols el que va fer saltar l’alerta. El cas va motivar la intervenció de la síndica de greuges de la ciutat, que va atribuir el cas a la falta de manteniment de les instal·lacions. En el seu informe, fet públic el gener del 2018, la síndica ja alertava que hi havia més sepultures en risc.

Els ciutadans afectats per aquell cas van arribar a presentar una querella contra la direcció del cementiri, que no va ser acceptada. Cementiris va assumir una indemnització de 704.900 euros pels perjudicis causats.

LES XIFRES

816
nínxols
és el total de sepultures que hi ha als quatre blocs afectats i que han d’anar a terra.
704.900
euros
és la quantitat que en concepte d’indemnitzacions ha de pagar cementiris per uns nínxols esfondrats el 2017.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona