Societat

Una cooperativa gestionarà habitatges per a joves a Girona

L’Ajuntament preveu que a finals d’any estigui enllestida la cessió d’ús d’un solar on la cooperativa edificaria els immobles

Es preveu que una entitat també construeixi un edifici en un altre terreny

Facilitar l’accés a la vivenda és un repte clau. L’Ajuntament de Girona té previst actuar en dos solars municipals que estan pendents de desenvolupar. El consistori té el propòsit de cedir l’ús d’un d’aquests terrenys per tal que una cooperativa hi pugui construir un edifici d’habitatges. Estarien pensats principalment per a nois i noies, així com per a famílies joves, que volguessin participar en la gestió de la cooperativa. L’alcaldessa, Marta Madrenas, diu que, malgrat que la fase en què es troba la iniciativa és encara “incipient” i que els tràmits solen ser “lents”, confia que a finals d’any estigui feta ja la cessió i que “la cooperativa pugui començar a caminar en l’edificació”.

Tot i que hi ha diverses modalitats, es tracta, en síntesi, que un ajuntament o una altra administració pública cedeixi l’ús d’un solar per un determinat termini. En alguns casos és per 75 anys; i la cessió es pot fer per adjudicació directa o concurs. La cooperativa és la titular dels habitatges per garantir que no es transformin en domicilis de propietat privada. La propietat col·lectiva evita així l’especulació, ja que impossibilita el lucre individual a partir del lloguer o la venda de la finca. Els socis de la cooperativa fan una primera aportació econòmica i, després, les quotes d’ús mensuals que s’estableixen es mira que siguin tan baixes i ajustades com sigui possible. La quota inicial és retornable, ja que si un soci deixa el pis, s’incorpora un altre usuari o cooperativista, que paga la quota d’entrada. En la cooperativa d’habitatge de cessió d’ús, a més, totes i tots els residents formen part d’una organització democràtica i participativa, i consensuen per exemple com volen que siguin els espais comuns per crear comunitat.

El consistori traurà a concurs la cessió d’ús d’un segon solar pendent d’edificar. La idea és que una entitat hi pugui construir un edifici d’habitatges, dirigits a lloguer assequible i sobretot també per a joves. Paral·lelament, l’alcaldessa va comentar dilluns, en una entrevista a La Xarxa, que l’Ajuntament estudia que determinats baixos pensats inicialment per a locals comercials, però que fa anys que no funcionen com a tals, es puguin constituir com a habitatges per a gent gran o persones amb dificultats d’accessibilitat.

La regidora Núria Pi especifica que aquestes propostes “s’estan treballant de manera conjunta entre l’àrea d’Urbanisme i la de Drets Socials”; i hi afegeix que s’ha d’acabar d’estudiar la població a la qual aniran destinats aquests habitatges. A priori, en els dos primers projectes, un dels grups d’edat en què s’està pensant és en els joves, per afavorir la seva emancipació. En qualsevol cas, però, són iniciatives que contribuiran a ampliar el lloguer social.

LES FRASES

Tot i que l’Ajuntament no n’és el competent, volem col·laborar a facilitar l’accés a l’habitatge
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
En aquest projecte hi treballem de forma conjunta l’àrea de Drets Socials i la d’Urbanisme
Núria Pi
regidora de drets socials i cooperació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia