Societat

SOCIETAT

Trapero: “Pere Soler no tenia res a fer en una reunió operativa"

El Major Trapero desvincula l’ex director general dels Mossos de les decisions del 20S i afirma que la mediació no la feina Jordi Sánchez sinó agents del cos

L’ex director general dels Mossos, Pere Soler, no va participar en les decisions operatives del 20S. Així ho ha afirmat el Major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero en el judici que se celebra a l’Audiència Nacional. En aquesta nova jornada, Trapero, que s’enfronta auna acusació de Sedició, ha començat a contestar les preguntes de la Defensa i ha pogut matisar més algunes qüestions que no havien quedat clares durant l’interrogatori de la fiscalia.

Les defenses s’han centrat en el paper jeràrquic de dos altres dels causats, l’ex director general dels Mossos, Pere Soler, i l’ex secretari general d’Interior César Puig. En aquest sentit, Trapero ha explicat les darreres reorganitzacions del cos recordant que l’amenaça terrorista requeria adquirir armes llargues. Igualment, ha recordat que els informes d’idoneïtat que es van fer per autoritzar el seu nomenament com a Major estan degudament contemplats per la llei. El Major també ha afirmat que els Mossos van ajudar les forces estatals durant el registre a l’empresa Unipost. Aquell dia intervenció d’agents d’ordre públic i de mediació va permetre, segons Trapero, la sortida de la comissió judicial en aquelles instal·lacions. Quant als fets viscuts davant la seu d’Economia, el major ha detallat a preguntes de les defenses que nou agents van fer les tasques de mediació. “Jordi Sánchez només era representant de les persones concentrades, la mediació la feien els Mossos”, ha assegurat.

Pel que fa a la intendent Teresa Laplana, Trapero l’ha definit com els ulls dels comandaments al lloc dels fets. Avaluava la situació i informava els superiors, també atenia els requeriments de la Guàrdia Civil, però no podia donar ordres als recursos desplaçats. Això ho feien els comandaments regionals, ha matisat. Per això, la decisió de fer un perímetre de seguretat es va adoptar seguint aquesta cadena de comandament.

Canvi de model

En un altre moment de la declaració, el Major ha explicat els esforços per millorar els operatius destinats a dissoldre manifestacions conflictives. Hi havia impotència perquè algunes manifestacions les rebentaves petits grups i acabava rebent tothom, ha dit. A més, a part d epatir ferides, moltes vegades els Mossos acabaven imputats. Per això es van impulsar a nivell polític canvis destinats a introduir la figura de la mediació després d’estudiar altres models d’altres policies. D’aquesta manera es va crear la unitat de mediació i es va instal·lar aquesta filosofia a totes les unitats de proximitat de les comissaries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona