Societat

Gironins acolliran gent d’arreu per mostrar la realitat del país

Durant 3 dies, 250 famílies de la demarcació obriran les portes de casa a polítics, acadèmics, activistes, periodistes o estudiants de català de diferents indrets del món

Es farà coincidint amb Sant Jordi

“Una iniciativa per entendre l’ànima del país.” Amb aquesta voluntat neix Catalonia OpenDoors, que se celebrarà entre el 23 i el 26 d’abril. Els organitzadors han decidit que la primera edició tingui lloc a les comarques gironines, on es fa una crida per tal que, durant aquests tres dies, unes 250 famílies de la demarcació acullin ciutadans estrangers a casa seva per tal que coneguin de primera mà la realitat catalana. El projecte és impulsat per Foreign Friends of Catalonia, una associació formada per persones independents i compromeses activament en la defensa del dret a l’autodeterminació. En l’organització i el desenvolupament d’aquesta experiència compten, a més, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Diputació, la Cambra de Comerç i el consorci Diplocat.

Pat Vila, membre de l’equip de voluntaris del Catalonia OpenDoors, va explicar ahir que la intenció és que l’esdeveniment es dugui a terme cada any, pels volts de Sant Jordi, “que és segurament una de les diades més boniques per mostrar Catalunya al món”. Està previst que visitin la demarcació polítics, acadèmics, periodistes, activistes o estudiants de català provinents, entre altres, dels EUA, Japó, Itàlia, Finlàndia, Rússia, Sud-àfrica o Anglaterra. “Quan tens la possibilitat de tocar la terra, hi ha quelcom dins teu que canvia. Les famílies participants obriran les portes de casa seva a forasters encuriosits. És una manera genuïna d’apropar-se al nostre país: amb el contacte de ciutadà a ciutadà. És una diplomàcia de proximitat”, va afegir Vila.

Valors de pau i democràcia

En un vídeo que es va projectar ahir es va detallar que, a través d’aquesta iniciativa, s’ensenyarà la diversitat del poble català, la seva riquesa humana, els valors que el caracteritzen –com ara els de pau, democràcia i respecte–, els seus anhels i tradicions. El cap de comunicació de Diplocat, Martí Estruch, va posar en relleu que el projecte permet construir ponts entre Catalunya i la resta del món; i Joan Ribas, un dels vicepresidents de la Cambra de Comerç de Girona, va destacar de manera molt positiva l’important impacte que pot suposar aquest projecte per al territori i va subratllar que “des de la Cambra es farà el possible perquè sigui un èxit”.

L’alcaldessa de la capital gironina, Marta Madrenas, i la vicepresidenta de la Diputació de Girona, Maria Àngels Planas, van coincidir que “els visitants coneixeran qui som” i com “és de llarga la nostra història” i, quan tornin als seus països, seran uns bons ambaixadors de Catalunya. Per als dies que estiguin aquí, s’estan programant múltiples activitats, com xerrades, visites guiades i una vetllada amb tots els participants a l’Auditori de Girona.

LA FRASE

És una diplomàcia de proximitat: una manera genuïna d’apropar-se al país, amb el contacte de ciutadà a ciutadà
Pat Vila
membre de l’equip de voluntaris del Catalonia OpenDoors

LA DATA

15.03.20
Els participants tenen fins aquesta data per apuntar-se a la pàgina web foreignfriends.cat/open-doors/
.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.