Societat

El turisme haurà de ser més flexible, pròxim i sostenible

L’actual model turístic entra en una crisi mundial

La crisi del coronavirus canviarà l’ordre de prioritats de les persones en aquest i altres sectors

La salut i la seguretat seran claus prioritàries

El turisme va canviar el món, però ara el món i la crisi de la Covid-19 canviaran el turisme. “La crisi del coronavirus és un avís d’una crisi climàtica i energètica molt més greu i que planteja grans reptes globals”, assegura Maria García, d’Ecologistes en Acció, una ONG que denuncia els rescats públics milionaris a les línies aèries (moltes de les quals, segons diu, haurien fet fallida sense l’ajuda dels estats) i condemna els privilegis fiscals de les aerolínies a la UE que, assegura, “no paguen impostos pel combustible ni l’IVA dels vols internacionals”. Ecologistes en Acció creu que el turisme del futur haurà de passar per la sostenibilitat i la desacceleració, i això vol dir, entre altres coses, que no s’haurà de potenciar, com s’ha fet, el turisme de masses i, en canvi, caldrà afavorir els mitjans de transport més sostenibles, com el tren.

“El turisme sostenible ja era el camí abans de la pandèmia, manté Joan Miquel Gomis, professor dels estudis d’economia i empresa de la UOC, que creu que “aquesta crisi farà que s’accelerin els processos efectius que l’haurien d’empènyer cap a un turisme més sostenible”. “L’experiència de la situació de crisi sanitària actual és tan traumàtica que pot provocar un canvi en l’ordre de prioritats en la vida de moltes persones. I entre aquests canvis de prioritats és previsible que hi figurin també els hàbits en turisme que condicionaran l’oferta”, manté.

És de la mateixa opinió Jordi Blanch, que durant onze any va ser director de l’Àrea de Promoció de Turisme de Catalunya i actualment dirigeix la Jordi Blanch Consulting, una empresa consultora especialitzada en màrqueting turístic. “Crec que aquesta crisi farà sortir un nou tipus de societat, més solidària i més curosa de la seva salut i la seva seguretat. En el futur, el turisme, com moltes altres coses de la nostra societat, canviarà de valors i anteposarà la seguretat a la llibertat i la salut a l’economia. Serà una societat més flexible, que valorarà més el que és pròxim i la solidaritat.”

Segons Blanch, en una primera fase després de la pandèmia del coronavirus el que hi haurà serà, a escala de tot el món, un retorn al turisme de proximitat (“un parell d’hores de transport més o menys”) perquè assegura que “de la mateixa manera que a nosaltres en aquests primers moments no ens entrarà al cap fer viatges llunyans, els ciutadans de països llunyans que venen a casa nostra tampoc voldran venir”.

La caiguda en picat del nombre de turistes internacionals s’haurà de compensar amb el turisme interior. “No serviran les estratègies turístiques purament econòmiques. Al client l’has de fer sentir segur i adaptar-te a les seves necessitats, i no oferir tants paquets tancats en dates determinades... Tot haurà de ser més flexible. La flexibilitat haurà de ser una de les claus del sector turístic si és que se’n vol sortir, d’aquesta.”

Pel que fa a l’ecologisme, després de veure que el confinament ha reduït la contaminació d’una forma molt positiva serà, pels experts, un motiu més de reflexió. “No m’imagino la societat dels meus fills, que són millennials, que són el futur, agafant un avió si poden anar al mateix lloc en tren. Estan molt conscienciats, i aquesta crisi del coronavirus farà reflexionar molt”, manté Blanch.

“Quan es dissenyi el turisme del futur, les persones passaran al davant de les altres prioritats”, assegura el professor de la UOC Joan Miquel Gomis, que també dirigeix el grau en turisme i el màster universitari en turisme sostenible. I especifica: “Ja no és possible de parlar i dissenyar el turisme en una ciutat sense tenir en compte la comunitat que hi viu.” Aquest expert ja advertia molt abans de la crisi del coronavirus de “la perillositat que una destinació –com Barcelona, per exemple– depengui només del turisme, que el turisme sigui monocultiu”.

L’actual crisi és un avís d’una de climàtica i energètica més greu i que planteja grans reptes globals
Maria García
ecologistes en acció
La crisi sanitària és tan traumàtica que provocarà un canvi en l’ordre de prioritats de les persones
Joan Miquel Gomis
professor de la uoc
El turisme canviarà de valors i anteposarà la seguretat a la llibertat i la salut a l’economia
Jordi Blanch
jordi blanch consulting

El paper de les administracions, la clau

El turisme és una activitat que en el cas de Catalunya representa més del 12% del PIB “La paralització de l’activitat turística té un impacte dramàtic per a les empreses del sector: agències de viatges, hotels, companyies aèries...”, explica el professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Joan Miquel Gomis, que assegura que “la col·laboració de la gestió pública i les empreses per buscar solucions a aquesta situació d’emergència és clau”. “Les decisions que es prenguin avui condicionaran els models empresarials del futur”, manté. Precisament en aquest debat és on l’ONG Ecologistes en Acció demana més contundència a la inversa, ja que aposta per retirar les polítiques públiques de suport a aquestes grans companyies, que, segons diu, són les “responsables de grans impactes socials i ecològics”. Ecologistes en Acció aposta per deixar que facin fallida i aprofitar la crisi del coronavirus per agafar un altre rumb: “Recuperar a les ciutats el dret a l’habitatge i que el turisme faci un canvi de model més de proximitat i amb mobilitat de baixes emissions”. “Tant les companyies aèries i de creuers, les infraestructures que hi van associades i els allotjaments turístics estan vinculats a grans fons d’inversió i fons voltor que el que han fet a les grans ciutats, per posar només un exemple, és un acaparament especulatiu de l’habitatge i l’expulsió de la població”, denuncia Maria García, d’aquesta ONG. Aquesta experta assegura que tot i que sembla que aquests grans fons d’inversió i aquest model estigui creixent, “la realitat és que estan molt endeutats i que davant d’aquesta crisi del coronavirus el que estan fent i faran serà plantejar nous rescats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries