Societat

El govern espanyol intervé els laboratoris privats que fan proves de coronavirus i en regularà els preus

Els tests de detecció hauran de tenir prescripció mèdica i els resultats s’hauran de comunicar a les autoritats

El director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries considera que la intervenció permetrà prevenir “abusos” i evitar tests ineficients

El govern espanyol intervé els laboratoris i centres mèdics privats de diagnòstic clínic amb l’objectiu de controlar les proves de coronavirus i també amb la possibilitat de regular-ne els preus per “evitar situacions abusives” en l’accés al servei.

En un ordre ministerial publicada al BOE aquest dimarts, l’executiu també estableix que només es faran tests quan hi hagi prescripció prèvia d’un facultatiu i que les resultats confirmats s’hauran de comunicar a les autoritats sanitàries competents de cada comunitat autònoma.

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha explicat que la mesura respon a la voluntat de tenir el “conjunt d’informació sistematitzat i organitzat”.

El director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha justificat aquesta ordre ministerial publicada al BOE perquè “en un moment d’escassedat” no hi hagi “abusos” ni es destinin a grups de població asimptomàtica on no aporten resultats.

A més, ha afegit, la decisió permet que les comunitats autònomes disposin de la informació que generen.

Simón ha retornat a la roda de premsa dels tècnics de La Moncloa 15 dies després de donar positiu al test de coronavirus. I entre d’altres ha valorat positivament l’ordre ministerial que estableix “l’obligació” dels centres, serveis i establiments sanitaris de diagnòstic clínic de titularitat privada a estar disponibles per entrar a formar part o reforçar els circuits ja existents així com a notificar a les autoritats sanitàries competents els casos de covid-19 confirmats.

Segons Simón, l’objectiu fonamental és garantir que en un moment d’escassedat “no s’utilitzin les proves de PRC en grups poblacionals on no seran suficients per obtenir resultats adequats”, perquè aquestes proves “tenen pota efectivitat en persones asimptomàtiques”.

També que “els diagnòstics quedin sota la tutela dels serveis sanitaris de les CCAA”. Ara, ha dit, es garantirà “que els resultats es coneixen i que no hi hagi abusos” a l’hora de fer els PRC, que “han d’estar sota la tutela de la salut pública”.

“Es busca controlar l’ús de les PRC perquè siguin eficients a nivell ciutadà”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.