Societat

Jordà avisa que si no es pot fer la campanya agrícola amb “mínimes condicions” caldrà activar ajudes d’Estat

La consellera d’Agricultura alerta que el 70% de la mà d’obra immigrant no podrà entrar al país pel coronavirus

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha avisat que si no es pot realitzar una campanya agrària amb les “mínimes condicions” caldrà plantejar a l’Estat l’activació d’una “ajuda d’Estat” per pal·liar la part de la collita que no serà possible recol·lectar a causa de la “més que previsible” manca de mà d’obra. En aquest sentit, ha recordat que en els “mesos punta” fan falta fins a 35.000 treballadors al camp, dels quals un 80% d’origen immigrant, que a causa de la crisi del coronavirus, es calcula que un 70% no podrà entrar a l’estat espanyol. Jordà també ha remarcat que la regularització d’immigrants amb un permís de treball no pot ser temporal només per la crisi actual perquè s’estarà “condemnant a la vulnerabilitat i il·legalitat”.

En el marc de la Comissió d’Agricultura que s’ha celebrat de forma telemàtica, la consellera Jordà ha posat de manifest que el Departament encara la campanya de la fruita amb unes “circumstàncies excepcionals” per l’emergència sanitària actual. Davant de les complicacions que suposarà garantir la falta de mà d’obra la consellera ha assegurat que el Departament està “treballant transversalment” amb tots els agents implicats i ha remarcat que caldrà activar tots els “mecanismes possibles per a la incorporació de mà d’obra”.

En aquest sentit, Jordà ha fet referència al decret de mesures urgents del govern espanyol del dia 7 d’abril i ha posat en valor que es permeti simultaniejar el cobrament de l’atur amb la retribució per treballar al camp. Això no obstant, ha avisat que la regularització amb un permís de treball per a immigrants no pot ser temporal i només mentre duri aquesta crisi. Segons Jordà, “no és de rebut” que s’atorgui el permís de treball i quan s’acabi la feina es deixi les persones de nou només amb permís de residència. Ha afegit que això suposa “condemnar-les a la vulnerabilitat i il·legalitat” i no és “èticament correcte” després de demanar-los “un acte de responsabilitat cap a nosaltres”.

L’afectació a l’agricultura, ramaderia i pesca catalanes

La consellera Jordà ha

fet un repàs de com està afectant la crisi del covid-19 als diferents sectors del camp, la ramaderia i la pesca a Catalunya. En aquest sentit, ha volgut posar de manifest que una vegada es va superar el “pic” de la demanda de productes per part dels consumidors el cap de setmana del 13 al 15 de març, no hi ha hagut fins ara problemes d’abastiment i ha volgut posar en valor que el subministrament alimentari “està garantit”.

Sí que ha reconegut que durant els primers dies el sector pesquer va reduir l’activitat de forma important per la impossibilitat de mantenir mesures de seguretat a les embarcacions i menys del 20% de la flota va seguir fent sortides al mar. Això no obstant, segons la consellera, a mesura que han avançat els dies hi ha més barques que surten a pescar i aquesta setmana han obert Blanes i Arenys de Mar.

D’altra banda, ha alertat de l’afectació en el 90% de la comercialització en el sector de vivers, flor i planta ornamental. Les pèrdues econòmiques als 389 vivers registrats a Catalunya se situen a l’entorn dels 300.000 euros per empreses i cal tenir en compte que aquests no reben ajudes de la PAC, per la qual cosa, la consellera s’ha compromès a establir mesures per donar-los suport.

Jordà també ha volgut insistir en la necessitat de mantenir els mercats de productes frescos que són competència municipal i han estat suspesos a molts municipis de país. Ha remarcat que cancel·lar-los hauria de ser “sempre la darrera opció” perquè és necessari garantir el subministrament alimentari a la població i en aquests mercats es pot fer de forma segura seguint les instruccions indicades per Protecció Civil.

Els grups demanen mesures

El diputat de Cs Francisco Javier Domínguez ha emplaçat la consellera a actuar com la “màxima representant” del sector a Catalunya i que traslladi al ministeri les preocupacions del sector. Domínguez ha lamentat les dificultats del sector per comptar amb mà d’obra en la propera campanya per la “falta” de seguretat jurídica i de protocols d’actuació. La formació liberal ha recordat que es tracta d’un sector que ja estava en crisi abans de la pandèmia de la Covid-19.

Des del grup del PSC-Units, Òscar Ordeig ha demanat mesures “concretes”, “immediates” i “urgents” pel sector i mobilitzar diners pressionant la Unió Europea. “S’han agreujat els problemes que ja hi havia abans de la Covid-19”, ha avisat. Ordeig ha subratllat que l’Estat i la Generalitat han de treballar plegats i coordinats. “En política cal sumar”, ha destacat. El diputat ha apostat per impulsar un gran acord alimentari per tenir una estratègia unitària tant per la gestió del coronavirus com per la recuperació econòmica posterior.

El diputat de CatECP Marc Parés ha analitzat que el model actual del sector està “sobreexposat” a les epidèmies i ha dit que el Govern hauria d’apostar de forma més “decidida” per la planificació territorial i treballar per revertir les dinàmiques de despoblament. Parés ha ofert el suport de CatECP per modificar els pressupostos catalans que s’aprovaran la setmana vinent i poder impulsar un pla de xoc per fer front als efectes de la crisi. “Que incorpori mesures pel sector alimentari la Catalunya buidada”, ha demanat.

La diputada de la CUP Natàlia Sánchez ha proposat que la conselleria estudiï la creació d’una renta bàsica agrària per la pagesia perquè puguin garantir el subministrament alimentari. Des de la CUP han emplaçat el Govern a treballar perquè obrin tots els mercats municipals del país garantint les mesures de seguretat. Des del PPC, Alejandro Fernández ha lamentat que el sector no compti amb suficients treballadors per recollir la fruita dolça i que això pugui suposar un risc. També ha parlat de la baixada “dràstica” dels preus de la carn i ha apostat per posar una data en l’avançament dels pagaments de les ajudes del ministeri.

La diputada d’ERC Irene Fornós ha lamentat la situació “greu” que viu el sector en costar-los “molt” poder fer arribar certs productes al mercat. Especialment tots aquells que ara no tenen sortida perquè estaven destinats a la restauració. Després de lamentar la falta de mà d’obra, ha dit que caldran més ajudes per part de l’Institut Català de Finances. Fornós ha dit que amb un estat propi per Catalunya s’hagués pogut afrontar millor la situació, malgrat creure que el Govern ha anat “molt per davant”. Així, ha demanat que el govern espanyol vagi ràpid en impulsar mesures “concretes” d’acord amb la Unió Europea pel sector.

Finalment, la diputada de JxCat Imma Gallardo ha proposat que el sector pugui comptar amb una assegurança agrària universal per tal que estiguin garantits uns “mínims costos de producció”. Gallardo ha demanat més campanyes publicitàries per buscar la “complicitat” dels consumidors en aquests moments de crisi. JxCat ha recordat l’aposta per la modernització de l’agricultura perquè aquesta estigui més basada en el coneixement i amb el territori en un moment de crisi climàtica. També ha dit que cal millorar les telecomunicacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona