Societat

Sobreesforç en l’atenció de menors tutelats

El personal dels recursos gironins que vetllen per infants i joves s’adapta a la pandèmia

Educadors i professionals dels equips tècnics retoquen els horaris i es protegeixen

Fa deu anys que el conveni català del sector no s’ha actualitzat

El personal dels centres gironins que vetllen pels menors tutelats per la Generalitat de Catalunya fa un sobreesforç a causa de la Covid-19. Modifica horaris i extrema precaucions perquè educadors socials, psicòlegs i la resta d’empleats així com els usuaris no es contagiïn del virus. “El sector social en l’àmbit residencial sempre hi és”, assenyala el director del centre d’acollida Oikia (llar en grec) de Girona, Ferran Capità.

En aquest centre hi ha una quarantena de menors (un 40% de l’Estat espanyol i la resta, del Marroc i Gàmbia, entre altres països). Els usuaris coincideixen físicament –ara més que mai– amb la més de quarantena d’empleats, entre què una metgessa. “La Covid-19 ha significat un enrenou important. [...] Els usuaris s’han adaptat molt bé i no hi ha hagut ni escapoliment [d’usuaris] ni mala convivència.”

L’Oikia és al Puig d’en Roca des de l’abril del 2017, a prop d’un centre per a infants i noies que gestiona la Generalitat. El centre de nois acull de manera temporal adolescents d’entre 12 i 18 anys. És un centre gran amb pati i camp de futbol, dues aules, una aula d’informàtica i una biblioteca. Els empleats han passat a fer horari intensiu “per evitar entrades i sortides i han fet ús de mascaretes i guants que teníem en estoc”, afirma el director.

“No hem rebut res”

Però el material s’usa moltíssim i es va acabar al cap de pocs dies. I de solucions hidroalcohòliques, n’han hagudes de comprar. “Ara, valen 30 euros els 5 litres, igual que abans de la Covid-19, però algun proveïdor ens en va vendre a 160 euros.” De mascaretes, els n’ha calgudes, però han trigat més de quinze dies que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies els en fes arribar. “No hem rebut res del Departament. Sort n’hem tingut d’entitats, grups de dones i del suport del CAP de Taialà.”

La cap del Servei d’Atenció a l’Infància i a l’Adolescència de Girona, Sílvia Casellas, admet que s’ha anat millorant. “Al principi, va costar d’organitzar, perquè el govern va prioritzar els centres hospitalaris.”

La Fundació Resilis gestiona el centre Oikia. També vetlla per un altre recurs per a menors tutelats, el centre residencial d’acció educativa (CRAE) de Vista Alegre, també a la ciutat de Girona. Hi fan vida deu nens i joves de 10 a 17 anys amb vincles familiars i a qui s’ha fet més difícil el confinament. “Hi ha hagut més estrès i angoixa”, afirma el director, Jesús del Barrio. Cinc dels deu menors interns a Vista Alegre tenen trastorns de conducta o de desenvolupament i reben atenció psiquiàtrica. El confinament ha alterat les coses. “En algun cas, ha calgut ajustar la medicació. Ja hem intentat obrir l’horari de les trucades i fer videotrucades per mantenir el contacte”, hi afegeix Del Barrio.

LES FRASES

La Covid-19 ha significat un enrenou important. Ens hem hagut d’adaptar en seguretat i higiene, però els usuaris ho han encaixat molt bé
Ferran Capità
director del centre d’acollida oikia de girona
Quan es va haver de tancar el centre i es van anul·lar els permisos, la situació va ser difícil, més dura del que és habitualment
Jesús Del Barrio
DIRECTOR DEL CRAE DE VISTA ALEGRE de girona
Hi ha hagut un cas de contagi dels dos pares i ens hem hagut de fer càrrec del menor durant una setmana fins que ho ha fet un familiar
Sílvia Casellas
CAP DEL SERVEI D’ATENCIÓ A LA INFÀNCIA I L’ADOLESCÈNCIA, A GIRONA

Educadors que no tanquen i que reclamen millores

La Covid-19 ha obligat responsables polítics i personal dels centres i recursos que atenen els menors i els joves tutelats a adaptar-se a les circumstàncies. “No podem fallar mai i sempre hi som”, explica el director del centre Oikia de Girona, Ferran Capità, dels professionals que treballen cada dia amb els joves.

La pandèmia coincideix amb un període en què les queixes per les condicions del sector social residencial s’han aguditzat. Els directors, els educadors socials i el personal dels centres i serveis d’atenció a la infància i l’adolescència a la demarcació han protestat dos cops des de l’octubre per les condicions laborals. Al gener, es van queixar treballant sota un envelat a la plaça Pompeu Fabra de Girona, a tocar de la Generalitat.

Capità explica que el sector no tanca, “igual que els hospitals”. La majoria dels educadors i responsables han de respondre a la nova situació els “vagin bé o no les coses”. Al gener, en la protesta a Girona, un dels directors havia afirmat que han perdut un 27% de poder adquisitiu. El conveni català del sector fa deu anys que no s’ha actualitzat. “Els mòduls que cobra l’entitat per cada usuari no s’han tocat”, afirma. El director del CRAE de Vista Alegre, Jesús del Barrio, comparteix el parer de Capità. Diu que gestionen el centre amb els diners de fa deu anys.

La responsable de la Direcció General de l’Atenció a l’Infància i l’Adolescència (Dgaia) a Girona, Sílvia Casellas, ha volgut agrair la feina de tots els professionals del sector en les circumstàncies actuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia