Societat

L’episodi de pluges intenses s’allargarà un dia més

Protecció Civil manté activats els plans d’emergències per inundacions i forts vents

L’observatori Fabra bat el rècord de precipitació acumulada a l’abril des de fa 107 anys

L’episodi de pluges persistents que es va encetar dissabte al vespre es mantindrà avui, sobretot al litoral, el prelitoral i les comarques del nord-est, on la pluja pot ser molt abundant i es produiran acumulacions d’entre 100 i 200 mm. El Servei Meteorològic de Catalunya indica que es tracta d’una situació atípica per al mes d’abril, quan no es registren pluges abundants, i que l’acumulació de precipitacions és més similar a la dels mesos de tardor. La distribució de les pluges ha deixat les quantitats més importants al litoral i al prelitoral i destaquen sobretot les recollides a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’observatori Fabra de Barcelona va acumular ahir més de 200 mm de precipitació en tot el mes i aquest ja és l’abril més plujós dels seus 107 anys de dades, ja que només en 21 dies ha superat els 185,7 mm de tot l’abril de l’any 1942.

Les precipitacions van provocar ahir el tall de diverses carreteres per acumulació d’aigua o esllavissades, despreniments i obstacles a la via. Tot i la reducció en la circulació provocada pel confinament parcial, es van produir retencions en alguns punts, com ara que hi va haver a primera hora del matí a la ronda Litoral per un carril tallat a l’altura de Montjuïc en sentit Llobregat. Les pluges també van afectar els trens, que ahir a la tarda van haver de circular per via única entre Cornellà i Castellbisbal, fet que va provocar retards en les línies R1 i R4. El cabal del riu Daró a la Bisbal d’Empordà va superar el llindar d’alerta i també van tenir crescudes importants els rius Fluvià, Muga, Ter i Tordera.

Protecció Civil manté activades per a avui les alertes del pla especial d’emergències per inundacions Inuncat i del pla d’emergències per risc de vent Ventcat. Les prediccions indiquen que hi pot haver pluges intenses que poden superar els 20 mm en 30 minuts al litoral i prelitoral entre el Baix Camp i l’Alt Empordà. Fins a última hora de la nit d’avui hi pot haver onades superiors als 2,5 m d’altura a tot el litoral català, i a l’Alt i el Baix Empordà podrien arribar fins als 4 metres. Pel que fa al vent, les fortes ratxes registrades ahir es poden tornar a repetir avui fins a les 18 h, amb afectació al nord-est de Catalunya. Per això Protecció Civil recomana extremar la prudència en la mobilitat a les zones on bufi fort el vent, per la possible caiguda de branques o mobiliari urbà.

LA XIFRA

200
litres per metre quadrat
de precipitació durant l’abril es van superar ahir a l’observatori Fabra de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva