Societat

Un circ atrapat pel virus

Els dotze artistes italians i portuguesos de l’Smile estan parats a Hostalric des que es va decretar l’estat l’alarma

L’Ajuntament els facilita l’estada amb aigua i llum gratuïts

Les conseqüències de la pandèmia arriben a tots els àmbits. El món del circ no podia ser una excepció i per demostrar-ho tenim el cas del circ Smile-Alex Zavatta, encallat a Hostalric. Avui haurien de ser a Viladecans amb el seu espectacle Risoterapia, però des que van decretar l’estat l’alarma sanitària les veles i els vehicles d’aquesta companyia –molt coneguda a Catalunya, on fan gires des de fa vint anys– estan aturades a la població selvatana, on tan sols van poder oferir un parell de funcions. No poden actuar, no facturen i tampoc es poden desplaçar cap a la seva base d’operacions, al País Valencià. Els onze adults i la nena de nou anys (Trixie, nascuda precisament a la demarcació de Girona) que ara mateix formen el grup d’artistes són una mena de nàufrags en una illa de la qual surten de tant en tant per anar a comprar, mentre resten buits els 350 seients de la sala. “Els empleats que havíem contractat, com que eren d’aquí a prop, van poder marxar a casa seva, però nosaltres no podem deixar el circ”, diu la directora de l’Smile, Patrizia –Patty– Bogino, una equilibrista que alhora es cuida de les tasques administratives. La companyia la formen quatre famílies italianes i portugueses que ho estan passant més malament que de costum des del punt de vista econòmic perquè l’aturada s’afegeix a la crisi que pateix el sector des de fa anys. “Ens hem especialitzat en el circ clàssic, en l’essència del circ, sense elements artificiosos”, explica Bogino. Des de fa dos anys, també organitzen tallers d’iniciació per a la gent de les poblacions que visiten.

Després d’un estira-i-arronsa amb l’Ajuntament per si podien o no podien marxar (“hi va haver un malentès”, diu l’alcalde, Nil Papiol), les relacions amb el consistori són molt cordials, fins al punt que no els fan pagar per ocupar el solar municipal on estan i els faciliten de franc l’aigua i l’electricitat. Gràcies a això, els artistes poden mantenir la seva llar en condicions i també el règim d’assajos, que fan diàriament en una vela. “A més –hi afegeix Papiol–, preveiem contractar-los perquè facin una funció quan sigui possible fer-ho.” Però per més suport que tinguin, cert pessimisme plana a les veles de l’Smile. “El món de l’espectacle vam ser dels primers a rebre i serem dels últims als qui aixecaran les restriccions, és lògic. Això nostre va per llarg”, conclou Patty Bogino.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona