Societat

Els municipis i la gestió dels funerals per als musulmans

A Olot la comunitat musulmana i l’Ajuntament estudiaran com habilitar espais adequats al cementiri

A Calonge i a Sant Feliu de Guíxols ja ho preveuen per als empadronats

L’estat d’alarma imposat per lluitar contra la propagació del coronavirus ha posat sobre la taula la necessitat d’abordar la problemàtica dels enterraments segons els rituals musulmans als municipis del país. N’és un exemple Olot, on la comunitat islàmica ha demanat abordar-ho amb urgència perquè no té un espai habilitat per poder-ho fer complint l’islam. “Ens preocupa molt no tenir cap lloc a la ciutat”, explica en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies Rahal el Hoummi, un dels imams de la ciutat. Assenyala que la petició ja la van fer fa més de deu anys i que és una necessitat real perquè la comunitat musulmana cada cop és més gran.

Amb el tancament de fronteres, la repatriació dels difunts (el més habitual fins ara per enterrar els ciutadans de fe musulmana al seu país d’origen) ja no és una opció. Altres aspectes de la religió musulmana són que la sepultura s’ha de fer a terra i amb el cos orientat cap a la Meca; també es defineix una rentada ritual del cos de la persona difunta i no es permet la incineració. “Amb la Covid-19 vam veure que hi podria haver problemes i vam demanar a l’Ajuntament que es poguessin solucionar les urgències i, un cop hagi passat, trobar una solució definitiva”, hi afegeix El Hoummi.

L’alcalde d’Olot, Pep Berga, coincideix plenament amb aquesta reflexió. Després de diverses converses amb els representants de la comunitat musulmana, també creu que cal trobar una solució definitiva perquè actualment la ciutat no està preparada per fer-hi enterraments d’aquesta fe i complir els seus ritus funeraris. Berga assegura que quan la crisi sanitària s’acabarà es posaran a treballar per habilitar un espai a un dels tres cementiris catòlics i poder així enterrar els ciutadans musulmans dins d’aquest recinte. “Ara ja hi ha famílies que es plantegen poder enterrar-los; han passat prou anys perquè se sentin arrelades i han de tenir l’opció de poder ser enterrats aquí si ho volen”, hi afegeix l’alcalde. La direcció general d’Afers Religiosos de la Generalitat fa unes setmanes ja va demanar als municipis que busquessin un espai per als enterraments musulmans i recomana no separar els ciutadans de diferents confessions. “Ens ho haurem de mirar amb una tranquil·litat que ara mateix no tenim”, admet el batlle d’Olot. “Entenc que és una situació d’emergència, però crec que s’hauria de poder trobar un terreny, encara que fos al costat del cementiri actual, que estigués adaptat”, comenta per la seva banda Laila el Gamouchi, una de les fundadores del projecte Al Rahma i regidora d’ERC a Olot, principal força a l’oposició.

A Girona, l’alcaldessa, Marta Madrenas, va anunciar ahir que treballa perquè els membres de la comunitat musulmana puguin ser enterrats seguint les prescripcions de la seva fe. A Santa Coloma de Farners, avui començaran les obres perquè això sigui possible, destaquen fonts de l’equip de govern. Segons dades de l’ACN a les comarques gironines, només Calonge i Sant Feliu de Guíxols tenen cementiris per fer enterraments de persones musulmanes empadronades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.