Societat

Europa es desconfina

Més de la meitat dels països europeus han iniciat processos per començar a sortir dels confinaments decretats al mes de març

El retorn a la normalitat es fa de manera gradual obrint comerços i centres públics, i amb prudència per si hi ha algun rebrot

Després de gairebé cinquanta dies en què la pràctica totalitat de països europeus –amb l’excepció de Bielorússia– han aplicat mesures amb diferents nivells de confinament de la seva població i han tancat fronteres, escoles, comerços, centres públics i altres serveis no essencials, bona part del continent ha iniciat ja el desconfinament. Ja fa uns dies que alguns estats han relaxat les mesures i han permès reobrir botigues i que els ciutadans surtin al carrer, però és, sobretot, des d’aquest dilluns, dia 4 de maig, que els plans de sortida afecten ja un total de vint-i-sis estats. Els plans de retorn a la normalitat tenen habitualment diferents fases, acaben entre finals de maig i mitjan juny, i no es descarta que hi hagi marxa enrere si la situació empitjora de nou. Tot plegat per encarar un nova situació que poc tindrà a veure, almenys fins que es descobreixi una vacuna, amb la que havíem viscut fins abans de la pandèmia. Arreu s’imposaran les restriccions en les capacitats dels locals i recintes per a actes públics, i també l’ús de mascaretes i el distanciament social. Repassem quina és la situació país per país a tot el continent europeu, on encara hi ha una dotzena de països en confinament total.

Albània

Des del dia 20 han tornat a obrir empreses i alguns comerços, després de 40 dies de confinament molt sever amb amenaces de multes i penes de presó. També s’han reobert hotels i càmpings en un intent de començar a potenciar el turisme, encara que sigui l’interior. Escoles, bars i restaurants continuen tancats, però ja s’ha anunciat que podran reobrir a partir del 18 de maig.

Alemanya

S’ha iniciat el desconfinament des de la setmana del 13 d’abril. Han reobert algunes botigues, com els comerços més petits de 800 m², però amb mesures de distanciament social. Les mascaretes són d’ús obligatori en el transport públic, mercats, gasolineres o parades de taxis. Les escoles van reobrint a poc a poc també. Primer han tornat els alumnes que han de fer la selectivitat, i a partir del 4 de maig obriran gradualment els centres de primària i secundària, però cada estat federat decideix com es fa la tornada. Aquest dijous la cancellera Angela Merkel i els líders regionals van acordar permetre de nou i amb condicions els oficis religiosos, així com l’obertura de centres culturals i parcs infantils, sempre amb distanciament social. El 6 de maig està prevista una nova reunió per estudiar un calendari definitiu per a la normalització de la vida escola i per la represa de la lliga de futbol, la Bundesliga.

Andorra

Continua el confinament preventiu de la població, però ja s’ha iniciat la desescalada. El dia 20 van reobrir bona part dels comerços i està previst que aquest dilluns hi hagi la represa en el sector de la construcció i en professions liberals. Paral·lelament, es volen aïllar selectivament els casos positius i ser més eficients per reduir la propagació. De moment s’hi han apuntat cap a seixanta mil persones. El govern andorrà també està pendent de com es va fent el desconfinament als estats veïns francès i espanyol.

Armènia

Continua el confinament de la població amb tancament de comerços, escoles i altres activitats que no són essencials. Per primer cop en la història moderna d’Armènia, no es va poder celebrar massivament, el passat 24 d’abril, la commemoració del genocidi del 1915.

Àustria

Des d’ahir, 1 de maig, s’ha acabat el confinament obligatori de la població decretat a mitjan març. S’ha permès, doncs, el retrobament de familiars i amics, amb un màxim de deu persones per trobada, i la reobertura de tots els comerços i de proveïdors de serveis, com perruqueries o salons de bellesa. També han reobert els parcs infantils i es permeten manifestacions i altres assemblees. Al llarg d’aquest mes de maig hi haurà una tornada esglaonada a l’escola. I entre el 15 i el 29 de maig està previst que reobrin hotels i restaurants.

Azerbaidjan

Inici del desconfinament des del dilluns 27 d’abril passat amb l’aixecament de diferents mesures i la reobertura esglaonada de comerços i altres negocis.

Bèlgica

Inici del desconfinament a partir del 4 de maig i en diferents fases fins al 8 de juny. Reobertura progressiva de comerços, escoles i indústria, amb l’obligatorietat de mantenir distanciament social i de portar mascaretes.

Bielorússia

Continua la vida normal com si no hi hagués pandèmia. Només hi ha confinament per als passatgers que arriben de l’estranger. El país ha registrat més de catorze mil casos, amb prop d’un centenar de morts. El president Aleksandr Lukaixenko, ferm negacionista de la pandèmia, recomana vodka, sauna i un tractor per prevenir la malaltia.

Bòsnia i Hercegovina

El país prepara mesures per sortir del confinament, que de moment es manté, amb tancament d’escoles, comerços i altres serveis no essencials. Per a aquests tres primers dies festius del mes de maig s’ha permès la sortida de la població al carrer fins a les 8 del vespre, excepte als majors de 65 anys. La federació preveu començar a reobrir els comerços a partir de la setmana entrant.

Bulgària

Estat d’emergència fins al 13 de maig. De moment no s’han relaxat les mesures que comporten tancament d’escoles, universitats i botigues, entre d’altres.

Ciutat del Vaticà

L’estat més petit del món continua el confinament seguint les directrius del govern italià. Això vol dir que a partir del 4 de maig començarà un desconfinament progressiu. La reobertura de museus està prevista per al 18 de maig.

Croàcia

Inici del desconfinament amb una primera fase de les tres previstes pel govern a partir d’aquest passat 27 d’abril. Han reobert botigues i el transport públic, així com museus i biblioteques.

Dinamarca

El país ha iniciat una desescalada progressiva, tot i que en cap moment el confinament ha estat estricte. Des del 15 d’abril, les escoles estan reobertes per als més petits, els jutjats funcionen de nou, així com perruqueries i consultes de dentistes i altres professionals. Continuen vigents les recomanacions de fer teletreball i de distanciament social.

Eslovènia

Continua el confinament de la població amb tancament de comerços, escoles i altres activitats que no són essencials. Tot i això, des del dia 20 del mes passat han reobert alguns comerços i el govern preveu que durant aquest mes de maig es comencin a rebaixar les mesures decretades. Aquesta setmana hi ha hagut protestes en diferents ciutats, algunes amb més d’un miler de persones, per denunciar el que es considera una actitud autoritària del primer ministre, el populista Janez Jansa.

Eslovàquia

Inici del desconfinament a partir del 22 d’abril, amb la reobertura d’alguns comerços, restauració servida des de finestra i permís per fer esport a l’aire lliure. Les escoles continuen tancades. Es manté l’estat d’emergència.

Espanya

El govern espanyol ha presentat un pla de desescalada per sortir de la pandèmia en quatre fases que s’aplicaran entre sis i vuit setmanes i de manera asimètrica segons les diferents províncies i illes. La fase zero comença aquest dissabte, dia 2 de maig, amb el permís per sortir a passejar o fer esport de manera individual o amb els membres de la unitat familiar. De manera progressiva, a partir de dilluns, obriran comerços, hostaleria, hotels i altres centres públics com ara teatres, cinemes o museus. Durant determinades fases no es podrà viatjar entre províncies i el govern es reserva la possibilitat de fer enrere algunes mesures, dependent de l’evolució de l’epidèmia.

Estònia

El desconfinament hi va començar fa uns dies amb la reobertura de museus, establiments culturals i camps d’esport. Reobertura de comerços no essencials i d’escoles, a partir del 15 de maig.

Finlàndia

Continua el confinament de la població i el tancament de comerços, escoles, bars, restaurants i altres serveis no essencials. El govern finlandès preveu començar a relaxar les mesures de contenció de la malaltia a partir d’aquest mes de maig i fins al juny. Així, des del 14 de maig, els nens començaran a tornar a les escoles de manera gradual. Ben aviat també deixaran d’estar limitats els desplaçaments a més de 100 km del domicili. El govern insisteix a continuar amb el teletreball sempre que es pugui.

França

El primer ministre, Édouard Philippe, va presentar dimarts el pla de desconfinament del govern francès, que preveu un retorn lent a la normalitat a partir de l’11 de maig, quan reobriran comerços no essencials, però no bars, ni restaurants, ni tampoc grans centres comercials. Continuaran tancats teatres, cinemes, platges, parcs (a les ciutats més afectades) i els grans museus. Les competicions esportives i altres esdeveniments que reuneixin més de 5.000 persones no es podran celebrar fins al setembre.

Geòrgia

Pròrroga de l’estat d’emergència fins al 22 de maig amb confinament de la població. Prohibides les reunions de més de tres persones. Els majors de 70 han de restar confinats a casa. Hi ha un toc de queda nacional de les 9 del vespre fins a les 6 de la matinada. Suspensió total del transport públic. Botigues no essencials i escoles tancades, així com restaurants i cafès.

Grècia

El govern del primer ministre Kyriakos Mitsotakis va anunciar dimarts el pla de desconfinament que s’iniciarà aquest dilluns i de manera progressiva. De moment, reobrirà el comerç minorista, com botigues de moda, llibreries, venda de productes electrònics o perruqueries amb cita prèvia. Des d’aquest dia els ciutadans podran sortir de casa sense haver d’enviar un missatge de text al telèfon creat expressament pel govern grec per controlar els moviments de la gent. També estaran permeses les reunions de fins a deu persones. A partir de l’11 de maig reobriran la resta de comerços a excepció de grans centres comercials i grans magatzems, que ho faran l’1 de juny. La capacitat dels locals estarà limitada. Les escoles tornaran a obrir portes de manera progressiva a partir de l’11 de maig.

Hongria

Continua l’estat d’emergència amb limitacions de moviments i tancament de bars i restaurants i de comerços no essencials. El govern ha anunciat que durant aquest mes de maig hi haurà un desconfinament progressiu i que s’anul·laran algunes de les mesures vigents actuals. A la capital, Budapest, des de dilluns passat, dia 27, és obligatori l’ús de mascaretes per entrar a botigues i per fer servir el transport públic.

Irlanda

Continua el confinament de la població als seus domicilis. Pubs i restaurants es mantenen tancats. A les escoles i universitats no s’hi fan classes. El govern del primer ministre Leo Varadkar ha dit que els propers dies anunciarà mesures per afrontar la següent fase en la lluita contra la pandèmia. Varadkar, metge de professió, s’ha mostrat contrari a obligar a portar mascaretes a la gent, tot i que ho troba aconsellable. Ha advertit també que les dades encara no són del tot positives per començar a relaxar el confinament.

Islàndia

El país nòrdic ha optat per fer tests a tota la població per saber l’abast real de la pandèmia. Paral·lelament, ha imposat mesures restrictives que han consistit en la prohibició de reunions de més de deu persones, el tancament de piscines, museus, biblioteques i bars, així com locals que no puguin garantir un distanciament social de més de dos metres, com ara perruqueries. Només s’ha confinat la gent en algunes poblacions on hi ha hagut rebrots puntuals. Les escoles primàries continuen obertes, però no les secundàries ni la universitat. Comerços i indústria funcionen amb distanciament social. El govern no ha anunciat de moment cap pla de desconfinament.

Itàlia

El país iniciarà el seu desconfinament aquest dilluns, dia 4 de maig, un procés que serà esglaonat amb la vista posada en el 18 de maig i l’1 de juny. En la primera fase s’obriran les fàbriques que encara estaven tancades, es podrà sortir de casa per visitar familiars, però no pas amics i parelles amb qui no es conviu, també s’obriran els parcs per fer esport i passejar a una distància de dos metres. El 18 de maig es reobriran els comerços i els centres culturals, com ara museus i biblioteques. El canvi més gran s’hauria de notar a partir de l’1 de juny. Si la corba de contagis ho permet, es reobriran bars i restaurants –amb mesures de distanciament entre els clients– i els negocis de cura personal com ara perruqueries, barberies i centres d’estètica. El govern no preveu, de moment, l’obertura de les esglésies, cosa que ha provocat malestar en la comunitat catòlica.

Kosova

Continua el confinament de la població amb tancament d’escoles, cafeteries, bars, restaurants i centres comercials tancats. El transport públic pateix restriccions i no són permeses les reunions públiques. Hi ha hagut quarantenes concretes en alguns municipis. No s’han anunciat mesures de desconfinament.

Letònia

Continua en vigor l’estat d’emergència fins al 12 de maig, però s’han començat a relaxar algunes mesures de restricció de moviments i distanciament social obligatori imposades al mes de març. Així, s’han permès visites a pacients i als centres de diagnòstic.

Liechtenstein

Després que el 27 d’abril van reobrir les botigues i que ha començat un retorn gradual i lent a les escoles, el govern va anunciar aquest dijous que des del 15 de maig ja podran obrir restaurants i bars, així com centres esportius. De moment no es reobren els casinos i continuen els controls a les fronteres amb Àustria.

Lituània

L’estat d’emergència i, per tant, el confinament, continua en vigor fins a l’11 de maig, però des del 27 d’abril s’han relaxat algunes restriccions i es permet l’obertura de botigues i cafès a l’aire lliure, així com de perruqueries i salons de bellesa. També han tornat a obrir biblioteques, museus i parcs. L’ús de mascaretes és obligatori en llocs públics. Es recomana el distanciament social de dos metres entre persones.

Luxemburg

El 15 d’abril el govern va anunciar el seu pla de desconfinament en diferents fases. A partir del 20 d’abril es torna a treballar en la construcció, en activitats d’ajuda i assistència educativa i en jardineria. L’11 de maig començarà la segona fase amb la represa de l’educació secundària. La fase 3 s’iniciarà el 25 de maig, quan està prevista la represa de l’activitat comercial.

Macedònia

Continua el toc de queda diari de les set de la tarda fins a les cinc de la matinada i la vigència de mesures com ara el tancament de botigues, escoles i centres públics. Tot i això, aquest primer cap de setmana de maig s’ha permès la sortida de les persones d’entre 18 i 67 anys des de les cinc de la matinada fins a les dues de la tarda i els menors només dues hores al migdia. A partir del 23 d’abril és obligatori l’ús de mascaretes en espais públics.

Malta

Continua la quarantena de la població amb escoles, botigues i comerços no essencials tancats, així com establiments turístics, museus, bars i restaurants. El govern ha anunciat que treballa en un pla de desconfinament, però encara no l’ha fet públic.

Moldàvia

Declarat l’estat d’emergència fins al 15 de maig, amb el confinament de la població. El govern preveu anunciar en els pròxims dies les primeres mesures de desconfinament, com l’obertura dels bars i restaurants i dels comerços.

Mònaco

El principat va fer públic aquest dimecres el seu pla de desconfinament, que s’inicia el 4 de maig amb l’obertura de comerços, llocs de culte, transport públic i retorn dels funcionaris, amb prominència del teletreball. En la segona fase, que s’inicia l’11 de maig, començarà un progressiu retorn a les escoles. Finalment, a partir de primers de juny i depenent de l’evolució de l’epidèmia, es reobriran bars, restaurants, sales de joc, cinemes, platges, piscines i centres esportius.

Montenegro

El govern iniciarà el pla de desconfinament el 4 de maig, quan gimnasos, perruqueries, botigues, tallers i museus podran reobrir amb un nombre limitat de clients. També tornaran a funcionar els autobusos i els taxis. L’ús de mascareta és obligatori a tots els espais públics tancats, com ara botigues.

Noruega

El país va iniciar el retorn a la normalitat dilluns passat, dia 27, amb la tornada a l’escola dels nens fins a quart de primària i l’obertura d’alguns comerços, així com de perruqueries, òptiques i centres d’odontologia i de fisioteràpia. A Noruega, com a Dinamarca, no s’ha imposat un confinament estricte, tot i que sí que hi ha mesures de control pel que fa a la mobilitat i el distanciament social.

Països Baixos

El govern holandès està estudiant encara com començar a relaxar les mesures aplicades per la pandèmia, dintre del que ha anomenat “confinament intel·ligent”, menys estricte que a l’Estat espanyol o Itàlia, i en el qual es permet sortir a passejar o córrer, però sempre amb un distanciament social. L’executiu ha demanat l’opinió de la gent sobre el desconfinament, en una enquesta pública que s’està fent aquests dies i que es donarà a conèixer el 7 de maig. Tot i això, ja preveu, a partir de l’11 de maig, reobrir escoles de primària i les llars d’infants.

Polònia

Continua en vigor la llei especial per fer front a la pandèmia, però aquest dilluns, 4 de maig, entraran en vigor diferents mesures per alleugerir el confinament estricte que ha seguit el país des del mes de març. Així, ja podran tornar a obrir els hotels, els museus i les biblioteques i els centres culturals. Les escoles i les universitats continuen tancades almenys fins al 24 de maig. Les llars d’infants reobriran el 6 de maig.

Portugal

El país deixa enrere a partir de demà l’estat d’emergència per passar al de calamitat pública, en una desescalada gradual que arrencarà amb la reobertura del petit comerç, perruqueries, llibreries, biblioteques i altres serveis públics des d’aquest dilluns. A partir del 18 de maig podran reobrir botigues de fins a 400 metres quadrats, així com les terrasses, restaurants, cafeteries i bars amb una limitació del 50% de la seva capacitat. La resta d’establiments i centres comercials estaran tancats fins a l’1 de juny. Pel que fa a les escoles, només hi tornaran els alumnes més grans, i ho faran el 18 de maig. Cinemes, teatres i auditoris no podran obrir fins a primers de juny.

Regne Unit

Continua el confinament de la població després de molts dubtes i girs en la política del govern de Boris Johnson i que el mateix primer ministre passés la malaltia. Continuen en vigor les restriccions i només està permès sortir de casa per anar a treballar, anar al metge o fer exercici. Escoles, centres educatius i culturals continuen tancats. En la seva primera roda de premsa després de tornar a la feina, Johnson va anunciar dijous que la setmana entrant presentarà el full de ruta que guiarà la desescalada de les mesures d’aïllament les properes setmanes.

República Txeca

El país va iniciar el 20 d’abril la primera fase del seu pla de desconfinament amb l’obertura de mercats, tallers de vehicles i la tornada als entrenaments dels esportistes professionals. Des de dilluns passat, dia 27, ja no hi ha tampoc restriccions de circulació. També ha reobert el petit comerç i algunes escoles i universitats a grups específics. La indústria i les empreses de serveis estan tornant també a la feina. Els més grans de 65 anys poden anar a comprar entre les 8 i les 10 de matí, en un horari exclusiu per a ells.

Romania

Continua en vigor l’estat d’emergència decretat pel govern, que comporta el confinament obligatori de la població des de mitjan mes de març. Només es pot sortir de casa per anar a comprar, treballar, anar al metge, fer una passejada curta o passejar el gos. Centres educatius i culturals estan tancats, així com botigues, excepte serveis essencials.

Rússia

Amb més de 100.000 casos declarats, continuen en vigor les mesures de confinament i de restriccions a l’activitat econòmica decretades pel govern de Vladímir Putin, que continua atorgant dies festius als ciutadans perquè no hagin d’anar a treballar. Evita així la paraula confinament. Els dies “no laborables” arriben ja fins al 12 de maig, després del popular pont del 9 de maig, dia en què se celebra la victòria soviètica sobre el nazisme. Només hi ha oberts mercats i botigues essencials. Escoles i universitats també estan tancades.

San Marino

El govern d’aquest petit estat manté el confinament de la població i el tancament de botigues i centres escolars i altres serveis fins a almenys aquest dilluns, 4 de maig, quan el govern preveu anunciar les primeres mesures de relaxament de l’actual situació, seguint les directrius preses a Itàlia, entre les quals la llibertat de moviments de la gent.

Sèrbia

Dilluns, dia 4 de maig, obriran de nou els restaurants i cafès, amb distanciament social. Aquest mateix dia es restablirà el transport públic interurbà, però sense aire condicionat. El dia 8 de maig obriran els centres comercials, i l’11, les llars d’infants, però les escoles encara continuaran tancades. Fa uns dies van reobrir perruqueries, salons de bellesa, gimnasos i museus, entre altres sectors. Tot això així, continua en vigor el toc de queda entre les sis de la tarda i les cinc del matí i el confinament total el cap de setmana.

Suècia

Suècia continua amb la seva línia de lluita contra la pandèmia diferent de la resta de països occidentals, amb moltes recomanacions i algunes restriccions, però sense haver tancat escoles, llars d’infants, bars ni restaurants, tot i que s’han fixat algunes limitacions en el seu funcionament. Aquesta estratègia ha provocat algunes crítiques de la comunitat científica, però el govern no ha interferit en les decisions de la independent agència pública de salut, que és qui decideix la política sanitària.

Suïssa

El govern suís va anunciar aquest dimecres una relaxació progressiva de les mesures de confinament i tancament de comerços, escoles i altres serveis decretades al mes de març. Així, a partir de l’11 de maig les botigues, restaurants, mercats, museus i biblioteques podran tornar a acollir visitants i les escoles de primària i secundària reobriran. També s’eliminaran algunes restriccions en les mesures d’entrada al país.

Turquia

El govern turc no preveu que es puguin relaxar les importants mesures preses per lluitar contra la pandèmia fins al 24 de maig, quan acabi el Ramadà. Així, segueixen en vigor limitacions per evitar aglomeracions en supermercats i transport públic, el confinament per als majors de 65 anys i el tancament d’escoles i de la majoria d’espais públics. Pel que fa a la població en general, continua l’ordre de restar a casa durant tot el cap de setmana, però no els dies feiners.

Ucraïna

Continua vigent, almenys fins a l’11 de maig, l’estat d’emergència que el govern va decretar al març, amb restriccions en el transport públic, tancament de centres comercials, restaurants, centres culturals i d’esbarjo. Només estan obertes les farmàcies, les botigues d’alimentació, els bancs i les benzineres. Ús obligatori de mascaretes als llocs públics.

Xipre

Xipre començarà a aplicar mesures de relaxament del confinament a partir d’aquest dilluns, amb la represa de l’activitat en la construcció i el comerç. Es mantindrà el toc de queda vigent durant les nits. A partir del 21 de maig hi haurà llibertat total de moviments, més de dos mesos després de la implementació de les primeres mesures contra la pandèmia. A la part turca es continua aplicant també un toc de queda nocturn, tot i els pocs casos que hi ha hagut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia