Societat

Un 6,1% dels catalans ja han generat anticossos contra la Covid-19

La segona fase de l’estudi de seroprevalença presentat ahir a Madrid corrobora els resultats de la primera

La mitjana estatal està en un 5,2%

Un 6,1% dels catalans ja haurien desenvolupat anticossos IgG contra el SARS-CoV-2. Per demarcacions, la de Barcelona, amb una seroprevalença d’un 7,4%, seria amb molta diferència la que més grau d’immunitat hauria desplegat. La segueixen Lleida, amb un 3,3%, i Girona, amb un 3,1%, i finalment Tarragona, amb un grau d’immunitat poblacional d’un 1,6%.

Segons els resultats de la segona fase de l’estudi de seroprevalença que coordina l’Institut Carlos III de Madrid i en el qual han participat 63.564 persones, el percentatge català està una mica per sobre de la mitjana estatal, que és d’un 5,2% (5,01 en homes i 5,4 en dones), però per sota d’algunes províncies del centre de l’Estat, entre aquestes Madrid capital, on la generació d’anticossos ja ha superat el 10% i en alguns casos, com a Sòria o Conca, el 14%.

En general hi ha una concordança entre les dades de la primera fase i les d’aquesta segona (encara queda una tercera que començarà la setmana vinent), però tot i així hi ha algunes variants, com ara el fet que hi hagi un 0,8% de casos que havien donat negatiu a la primera fase i que ara han donat positiu, que hi ha un 2,8% dels asimptomàtics que generen immunitat contra el virus i que una tercera part dels infectats no presenten símptomes de la malaltia. Pel que fa als asimptomàtics, el director del Centre d’Alertes i Emergències, Fernando Simón, va reconèixer que, encara que no transmetin igual, el fet que siguin molts “pot tenir importància en l’evolució de l’epidèmia.

La presència d’anticossos és menor en nadons, nens i joves, i hi ha diferències “moderades” entre els grups de més edat. Així, entre els menors d’1 any, la taxa se situa en aquesta segona onada en un 2,2%; en els infants d’1 a 4 anys, en un 2,4%, i en els de 5 a 9 anys, en un 2,9%. Entre els grups de 10 a 19 anys, la prevalença és d’un 3,8%, mentre que en els grups de més edat, els que estan entre els 85 i els 89 anys, arriba a un 6,4%. En el cas dels majors de 90 anys, la prevalença ha passat del 5,7% de la primera fase a un 8% en la segona.

Catalunya demana la fase 2 per a Lleida i Barcelona

Catalunya va demanar ahir en la reunió bilateral amb el Ministeri de Sanitat que la regió sanitària de Lleida, però també la de Barcelona i l’àrea metropolitana Nord i Sud, passin el dilluns 8 de maig a la fase 2. També va demanar que l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i Tarragona passin a la fase 3. Van reconèixer que s’haurà d’extremar la vigilància per mantenir sota control els repunts detectats a Lleida, Baix Segrià i Segarra.

Precisament ahir, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va reiterar durant la seva compareixença en la comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, que als territoris que passin a la fase 3 seran “les comunitats autònomes les que tinguin la màxima responsabilitat en la desescalada”. Això vol dir, segons va precisar Illa, que els territoris “podran decidir com passen a la nova normalitat”, però que en cap cas tindran autonomia per decidir la mobilitat entre demarcacions o entre comunitats autònomes que estiguin en la mateixa fase. Aquestes decisions s’hauran de prendre sota el control del govern de Madrid, que, això sí, analitzarà “de manera conjunta” amb els presidents autonòmics les peticions de cada territori.

Durant la compareixença, Illa va tornar a elogiar el paper de les comunitats en la gestió de la crisi i també “l’esforç” en la detecció precoç de nous contagis, que, tot i alguns repunts puntuals, permet afirmar que “l’evolució continua sent positiva”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona