Societat

Tot el país ja està en fase 3

Sanitat aprova que Barcelona i Lleida canviïn de fase avui com havia demanat el govern

Es permet la mobilitat al conjunt del territori

La Generalitat ha de regular com serà la transició cap a la “nova normalitat”

Tres dies abans que s’acabi l’estat d’alarma, el Ministeri de Sanitat va autoritzar ahir el pas de Barcelona, l’àrea metropolitana i la regió sanitària de Lleida a la fase 3. Eren els únics territoris que encara estaven en fase 2, i per tant des d’avui, dia en què es fa efectiu el canvi, tot Catalunya es troba ja al mateix nivell de desconfinament, un fet que possibilita la mobilitat de vehicles i persones arreu del país.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va confirmar la decisió a la consellera de Salut, Alba Vergés, durant una reunió bilateral que van celebrar a primera hora de la tarda i avui l’ordre serà publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), tal com va anunciar el ministeri a través d’un breu comunicat. “La situació epidemiològica de Barcelona i Lleida permeten el pas de fase dins del pla de transició cap a la nova normalitat”, deia la nota.

Al matí, però, Illa ja havia avançat en una entrevista a TV3 que “a Catalunya les coses s’havien fet correctament” i que “es donaven les condicions” perquè les tres àrees que estaven en fase 2 passessin a la 3 abans del cap de setmana.

Un dels arguments que des del govern s’han presentat per demanar el canvi de fase abans d’esgotar l’estat d’alarma –acaba dissabte a les dotze de la nit– ha estat facilitar els desplaçaments esglaonats abans de la revetlla de Sant Joan.

Ahir, però, el Departament de Salut no va avançar encara cap nova directriu de mobilitat més enllà de les que ja es preveuen a tots els territoris en fase 3 i que inclouen, a banda de la llibertat de moviment a qualsevol punt del país, reunions de fins a 20 persones –sempre mantenint les distàncies de seguretat–, l’obertura de barres de bars, l’ampliació de la capacitat de les terrasses exteriors de fins al 75% o obrir qualsevol comerç al 50% de la seva capacitat, entre moltes altres que es poden consultar al gràfic adjunt.

Menys a Barcelona i Lleida, la Generalitat ja tenia plenes competències per decidir com fer el pas de la fase 3 a la “nova normalitat” a la resta del país. Tot i així, el govern ha preferit tenir tot el territori en la mateixa situació per regular aquest pla de transició. La idea, segons ha reiterat Vergés, és oferir menys missatges i que aquests siguin “més clars i entenedors”.

Ahir, Illa va tenir paraules d’elogi cap al govern català. Va elogiar “la seva prudència” i també la gestió dels brots a Lleida, on “s’ha actuat amb rapidesa i contundència”.

Tot i així, Illa insisteix a extremar les mesures de control, i va advertir que “si hi ha brots es tornaria a activar l’estat d’alarma”. Va assegurar que el Ministeri de Sanitat està preparat per fer front a una possible nova onada del virus a la tardor, però va mostrar el seu convenciment: “Si fem el que hem de fer no serà necessari que hi torni a haver un confinament total.”

Entre les mesures que el Ministeri de Sanitat té previstes per continuar amb el control dels contagis, Illa va anunciar ahir que està previst ampliar les proves PCR als contactes directes de les persones infectades, encara que aquestes no presentin cap tipus de simptomatologia. Aquesta és una decisió que està previst que es prengui en el consell interterritorial de Sanitat.

Onze morts més

Ahir, les funeràries catalanes van reportar onze morts més per Covid-19, una menys que en l’últim balanç fet públic pel Departament de Salut. Això situa la xifra global de víctimes en 12.480.

A banda dels morts, també es van notificar 158 nous casos positius testats, fet que eleva ja la xifra de contagiats a 69.911 persones. D’entre les víctimes, 6.809 persones han mort en hospitals o en centres sociosanitaris, 4.086 ho han fet en una residència i 791, al domicili. Les morts no classificades per falta d’informació són 794.

Fins ara hi ha hagut 4.119 persones ingressades greus i actualment en queden 74, cinc menys que fa 24 hores.

11
morts
van reportar ahir les funeràries catalanes, fet que situa la xifra global de morts en 12.480.
69.911
contagis
s’han produït a Catalunya. Ahir, Salut va notificar 158 nous casos positius testats.
74
persones
queden encara ingressades en estat greu a les unitats de cures intensives, cinc menys que el dia abans.

Reforç d’estiu amb 436 professionals a la primària

El Departament de Salut ha posat en marxa el pla d’estiu amb el reforç de 436 professionals en l’atenció primària. La xarxa sanitària s’organitzarà per donar la resposta adequada a les necessitats de la ciutadania “tenint en compte la necessitat del descans dels professionals” després de l’esforç durant la pandèmia, segons ha informat el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella. Es destinaran 7,7 milions d’euros al reforç de la plantilla ara, i a partir de la tardor, un mínim de 20 milions més.

Comella va avançar que està previst reobrir tots els CAP aquest mes de juny, i entre juny i juliol fins a un 65% dels consultoris locals tancats. La campanya combina recomanacions per la calor i mesures per prevenir el contagi del coronavirus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT