Societat

AI denuncia un ús il·legal de la força de la policia a l’Estat

Preocupació per les restriccions desproporcionades de la llibertat d’expressió per la llei mordassa

Amnistia Internacional denuncia casos “d’ús il·legal de la força” a càrrec de la policia a l’Estat espanyol durant el confinament per frenar l’expansió de la Covid-19. En un informe en què analitza violacions de drets humans durant el confinament a Europa, l’organització es mostra “preocupada” per casos en què la policia ha utilitzat “de manera il·legal la força” a l’Estat i subratlla que ja ha denunciat anteriorment “la falta d’investigacions ràpides i imparcials” sobre aquests casos, i també sobre “controls policials discriminatoris”. D’altra banda, l’organització insisteix en la seva “preocupació” reiterada sobre “les restriccions desproporcionades” a l’Estat pel que fa a la llibertat d’expressió per la llei mordassa.

En l’informe, AI denuncia diversos casos en què considera que la policia ha fet un “ús il·legal de la força” des del 15 de març, dia en què es va adoptar formalment el confinament. Segons s’indica al document, recollint dades del Ministeri de l’Interior, s’han comptabilitzat més d’un milió d’infraccions i més de 8.500 persones han estat detingudes durant el confinament a l’Estat espanyol. Entre els casos “d’ús il·legal de la força” protagonitzats per la policia que recull l’informe hi ha el de “persones que han estat bufetejades i empentades sense que haguessin ofert cap tipus de resistència a un control d’identificació o a una detenció”.

A més, Amnistia denuncia en l’informe que algunes de les persones que han gravat aquestes situacions han estat multades per “l’ús sense autorització d’imatges d’oficials de la policia” i per “manca de respecte a la policia”. “El primer delicte és particularment problemàtic i restringeix desproporcionadament el dret a la llibertat d’expressió”, indica l’informe, que reivindica el dret a poder informar la ciutadania de les actuacions policials. Pel que fa al delicte sobre el respecte a la policia, insisteix en la seva “preocupació” sobre la “vaga formulació” de l’article 37.4 de la llei mordassa i recorda que “milers de persones són multades cada dia” a conseqüència d’aquesta vaguetat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.