Societat

Barcelona no retira la medalla a Felipe González

Colau aposta per retirar les medalles de la ciutat només a condemnats

L’Ajuntament farà, en un termini de tres mesos, un pla per a la reactivació econòmica i per generar ocupació de qualitat

Barcelona no retirarà, de moment, la medalla de la ciutat que havia atorgat al que va ser president del govern espanyol, Felipe González. L’alcaldessa, Ada Colau, va apostar ahir, durant el ple municipal, per retirar la medalla de la ciutat a aquelles persones que hagin estat condemnades per la justícia. Aquesta va ser la seva posició davant la petició de la líder de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, que li demanava “iniciar els tràmits” per retirar les medalles a González i Rafael Vera, el segon, condemnat per pertànyer als GAL i el primer per, presumptament i segons els papers desclassificats de la CIA, haver avalat la creació del grup terrorista d’estat.

Colau va mostrar el seu rebuig a “qualsevol forma de violència o terrorisme”, segons la seva opinió “encara més greu” si qui la comet, com en el cas dels GAL, és el mateix Estat, i es va mostrar a favor de crear una comissió d’investigació sobre aquest assumpte al Congrés i de derogar la llei de secrets oficials. En tot cas, va demanar “fer un debat ben fet” i “revisar totes les medalles de manera que es retirin aquestes condecoracions “a tot aquell que tingui una condemna” (Rafael Vera). El ple de l’Ajuntament de Barcelona, en canvi, sí que va aprovar, i per unanimitat, una proposició de JxCat que insta el govern a presentar, abans de tres mesos, un pla perquè la capital catalana sigui “una ciutat atractiva per a la creació d’activitat econòmica i generació d’ocupació de qualitat”. Tots els grups es van definir a favor d’aquest text, que busca “facilitar i potenciar l’activitat empresarial, emprenedora i econòmica de la ciutat” després de l’impacte generat per l’emergència de la Covid-19.

El pla haurà d’incloure “propostes concretes per simplificar la burocràcia, agilitzar la tramitació i oferir suport i formació homogènia”, segons diu la proposició. Entre altres mesures, es demana la implementació d’una finestreta única empresarial, un “pla de xoc” per resoldre llicències pendents abans de l’estat d’alarma, crear un grup de treball per validar “una tarifa plana fiscal per al 2021” o “informatitzar el procés de comprovació de la normativa urbanística”.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va recordar que la Covid-19 ha “capgirat” algunes prioritats. “Si fa uns mesos la prioritat era la seguretat, ara la prioritat seran els llocs de treball, des de les pimes fins a la indústria o el comerç”, va afirmar.

El ple també va aprovar que les noves benzineres només puguin instal·lar-se al voltant de les rondes, les àrees industrials i les portuàries.

LA FRASE

Cal estar junts a defensar l’autonomia local i l’estratègia de la ciutat com a motors de la recuperació
Ada Colau
alcaldessa de barcelona

LA XIFRA

3
mesos
té l’Ajuntament per tirar endavant un pla de reactivació de l’economia, el comerç i la restauració.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia