Societat

Platja en temps d’epidèmia

La Covid-19 deixa estampes inèdites a les platges de Barcelona, amb molta menys gent que altres anys però amb els accessos acordonats, limitats i tancats quan s’hi sobrepassa l’aforament

La falta de turistes i la venda il·legal de begudes preocupen els propietaris de les guinguetes, que esperen l’arribada del juliol per fer calaix després d’un juny “fluix”

“Hem passat de fer cua per una cervesa a fer-ne ara per un bany a l’aigua”, lamenta un banyista

No hi ha cues a la ronda, els accessos del litoral estan esponjats, es divisen aparcaments als laterals, hi ha taules buides a les guinguetes de la platja i a la sorra encara es pot estendre més d’una tovallola. No se senten les botzines dels cotxes, ni es veuen concentracions ni espais atapeïts de gent tal com els recordàvem de fa un any. Fa calor, però corre l’aire.

Res faria pensar que tot just som a l’inici de l’estiu i en una de les platges centrals de Barcelona, però sí, són les dotze del migdia de diumenge al Bogatell. Aviat, però, l’altaveu ens alerta que la situació no és normal: “Atenció, avisem els banyistes que l’ocupació de la platja és alta. Si us plau, dirigiu-vos a altres platges.” Doncs sí, malgrat la imatge insòlita d’una platja a la meitat de la seva ocupació, amb terrasses al passeig pràcticament buides i bars a la sorra sense cues, els altaveus recorden que, si bé és estiu, estem en una situació excepcional de pandèmia.

Al llarg del litoral, i especialment entre l’espigó del Bogatell i la Mar Bella, la platja apareix acordonada amb cintes i tanques metàl·liques, i només es pot accedir a la sorra per determinats accessos on personal acreditat permet l’entrada o bé deriva els banyistes cap a altres zones. Acostumen a ser accessos flexibles i l’aforament es controla amb un equilibri entre els banyistes que hi entren i els que en surten, expliquen alguns dels monitors que, abillats amb samarreta verda, controlen els accessos. Ahir al migdia, la situació estava força controlada, lluny de la imatge del cap de setmana passat, quan la concentració de gent era massa elevada per vigilar-hi les sortides i les entrades, i es va optar, ja al migdia, per tancar la platja. Ahir, en canvi, no semblava que hi hagués problemes en aquest sentit. El dia anterior, dissabte, la Guàrdia Urbana va haver de tancar-la cap a les cinc de la tarda.

Platges amb cues, platges que es tanquen i, en canvi, poca gent a la sorra i a les terrasses. És l’estampa inèdita i fins i tot contradictòria que deixa l’epidèmia de la Covid-19 a les platges de Barcelona. “Fa quinze anys que treballo aquí i no havia vist res semblant abans; és el pitjor any de tots”, explica un treballador d’una de les guinguetes que hi ha a la sorra de la platja del Bogatell. A la falta de turistes, s’hi afegeix ara la falta de barcelonins o autòctons disposats a pagar tres euros per un cafè o cinc per una cervesa i, de moment, aquests són els clients majoritaris aquest any d’epidèmia, tot i que, tal com assenyala el treballador, “sembla que ja comencen a fer-hi cap francesos i alemanys”. Ara per ara, però, encara no s’han ocupat totes les taules tot i mantenir la distància obligatòria. “Tenim una afluència semblant a un mes d’octubre”, lamenta. Ara esperen amb candeletes l’arribada del mes de juliol per poder fer calaix després d’un juny, asseguren, molt “fluix”.

Hi ha preocupació als rostres perquè, a més a més, l’epidèmia no ha impedit l’habitual venda il·legal de begudes a peu de platja, i cambrers i Guàrdia Urbana tenen un ull posat en els actors d’aquesta activitat. Amb l’ai al cor, diuen que estan els propietaris d’aquests locals d’oci, però hi ha vigilància. Si més no al llarg del matí, parelles de la Guàrdia Urbana entren i surten d’una de les guinguetes després d’observar-hi alguna venda il·legal, activitats que ben segur que aniran a més atesa la situació de crisi. En una d’aquestes intervencions, la patrulla de policia ha de sortir corrents perquè uns banyistes alerten que hi ha un home llançant una tanca metàl·lica a la sorra de la platja des d’un dels miradors del passeig.

L’afluència aquest cap de setmana a la platja també ha anat de baixa amb la llibertat de moviments a tot Catalunya. Els que trepitgen les platges centrals de la Nova Icària, el Bogatell i la Mar Bella solen ser veïns de Barcelona, assenyalen els agents cívics consultats. Aquest any, però, l’aparició de l’epidèmia i la falta de turistes han fet variar l’ocupació de les platges, i les del Somorrostro, Sant Miquel i la Barceloneta són les que presenten una ocupació més baixa, perquè fins ara eren el primer destí dels turistes que volien sol i platja, i els barcelonins havien après a evitar-les.

En patinet, en bicicleta o a peu, el litoral central de Barcelona ahir era dels veïns de l’àrea metropolitana. L’Ivan i el Sergi es plantaven a la platja del Bogatell amb para-sol i nevera. Hi han arribat en metro des del barri de la Sagrada Família i són habituals d’aquesta platja fins que no comencen les vacances d’estiu. Comparteixen la paradoxa que els genera una platja sense l’ocupació d’altres anys. “S’hi està molt millor, sí”, asseguren, però lamenten que sigui com a conseqüència d’una pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia