Societat

El comerç local banyolí, en una exposició

El muntatge es pot visitar al Museu Arqueològic Comarcal

S’hi repassa el passat amb materials antics i es parla del futur tot reivindicant el valor de les botigues

El passat, el present i el futur del comerç de la ciutat s’expliquen a Denominació d’origen: Banyoles, una exposició que es pot veure al Museu Arqueològic Comarcal. Del muntatge, produït per l’Ajuntament i l’associació Banyoles, Comerç i Turisme, criden l’atenció els objectes antics amb els quals es repassa l’evolució del sector: des de caixes enregistradores mecàniques fins a neveres de paret i porta de fusta, passant per balances i productes de marques que només recorden els més veterans. En total són una seixantena de peces i un centenar de fotografies.

Amb l’ajuda de plafons, el visitant se situa en els precedents de les botigues com les coneixem ara i que no apareixen fins al segle XIX. En una altra secció es plasmen els efectes de la crisi de la Covid-19 i el repte que està suposant per als botiguers, però sobretot es parla dels valors del comerç local, que té com a gran argument el tracte de proximitat, el coneixement personal. Es fa a través d’uns audiovisuals d’actualitat, cosa que té molt a veure amb el fet que el comissari de l’exposició sigui un periodista, Jordi Rull. Per tractar el futur s’ha buscat, entre altres formats, una enquesta als visitants sobre els seus hàbits, els resultats de la qual apareixen en temps real en una pantalla. En la presentació de la mostra, Rull va posar l’accent en el paper que els establiments de proximitat tenen en la dinamització de la vida de la ciutat. “Acaben formant part del seu imaginari”, va afirmar.

Paral·lelament a l’exposició, que es podrà visitar de manera gratuïta fins al gener, s’han organitzat activitats com ara un joc adreçat al públic familiar i una visita teatralitzada a les botigues més emblemàtiques de la ciutat.

LA XIFRA

60
peces i
un centenar de fotografies formen part del muntatge.

LA DATA

10.01.21
és l’últim dia
en què l’exposició restarà encara oberta al públic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia