Societat

Capturen dues tortugues exòtiques a l’Estany de Banyoles d’una espècie que fins ara no s’havia trobat al medi natural

Són un mascle i una femella d’1,5 i 2 kg que s’han retirat per ser una amenaça per les espècies autòctones

Tècnics del Consorci de l’Estany han localitzat dos exemplars d’una espècie de tortuga exòtica que fins ara no s’havia localitzat en un entorn natural a Catalunya. Són dues tortugues d’1,5 i 2 quilos de l’espècie pseudemys rubriventris.

Destaquen pel color ataronjat i vistós dels laterals i a sota de la closca. Van aparèixer l’estiu passat durant el seguiment de les tortugues autòctones però no s’ha pogut confirmar l’espècie fins aquest any quan s’ha inclòs en un article publicat en una revista científica internacional.

Des del consorci recorden dels riscos d’alliberar exemplars exòtics al medi. En el cas d’aquesta espècie, són una amenaça per a les autòctones ja que, a banda de ser més agressives, també són portadores de malalties.

La pseudemys rubriventris és el primer cop que apareix en aquest emplaçament. De fet, no s’havia localitzat mai a Catalunya en un entorn natural.

Són dos exemplars de talla gran, un mascle i una femella, que pesen 1,5 quilos i 2 quilos respectivament. Es van capturar l’estiu passat durant el seguiment de la repoblació de tortugues autòctones que els tècnics fan cada any.

La seva identificació s’ha allargat uns mesos i s’ha acabat incorporant en un article científic publicat en una revista internacional de la British Herpetological Society sobre les poblacions de tortugues exòtiques al nord-est de la península ibèrica.

Es tracta d’una espècie nord-americana que destaca per la vistositat dels colors de la closca, que és ataronjada, i per tenir ratlles grogues a la pell.

Des del consorci recorden que s’han fet molts esforços en l’extracció i control de tortugues exòtiques a l’Estany de Banyoles (especialment les conegudes com a Florida), de manera que la presència de noves espècies com les detectades poden ser una nova amenaça en la recuperació de les espècies autòctones.

“Són agressives i poden depredar i transmetre malalties a les espècies d’aquí”, destaca Miquel Campos, tècnic coordinador del Consorci de l’Estany. Durant els dos projectes Life amb fons europeus (2010 i 2017) s’han retirat unes 700 tortugues exòtiques i ja es parla d’una població d’exòtiques “controlada”.

Un repunt de captures d’exòtiques

La conscienciació ciutadana és clau per continuar avançant, segons Campos. Malhauradament encara queda feina per fer.

L’any passat, juntament amb aquests dos exemplars, també van localitzar set exemplars més de les Florida i fins i tot un exemplar adult d’una espècie de la mediterrània que està protegida i en risc d’extinció, la testudo hermanni.

Des del consorci recorden que les tortugues Florida estan prohibides per llei, a diferència de les pseudemys rubriventris, que es poden comercialitzar.

“Els productors acaben buscant espècies alternatives per vendre” i superar així les restriccions legals. “Mentre no hi hagi un canvi de mentalitat i de l’administració, el problema persistirà”, alerta.

Fins a dia d’avui no s’han localitzat nous exemplars d’exòtica a l’Estany perquè la irrupció de la pandèmia de la covid-19 també ha obligat a reduir les tasques del consorci sobre el terreny.

Tot i això, aquest juliol s’ha continuat amb la repoblació de tortugues d’estany amb l’alliberament de vuit exemplars criats en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (Alt Empordà).

L’any 2008 es va localitzar un dels últims exemplars i l’espècie estava gairebé extingida a la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona