Societat

Més de 40 municipis amb un risc elevat de rebrot

L’Hospitalet, amb 529,03, és la ciutat amb un risc més alt, i Manlleu, amb 21,95, la que té el risc més baix

Són dades que fluctuen cada dia i que no inclouen els pobles de menys de 20.000 habitants

En les últimes dues setmanes, Catalunya ha aconseguit estabilitzar la corba de contagis per coronavirus, situada en 75 casos per 100.000 habitants. Tot i així, en més de 40 municipis el risc de rebrot de la malaltia és alt –per sobre de 100– i en molts casos dobla la mitjana catalana, que s’ha reduït fins a 156,18. Segons l’última actualització de les dades de la Covid-19 que publica el Departament de Salut en el web de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (Aquas) i en què no es penja informació de les localitats de menys de 20.000 habitants, en data de 5 d’agost, els cinc municipis amb un risc més alt de rebrot són, per ordre decreixent, l’Hospitalet, amb un risc de 529,03; Esplugues de Llobregat, amb 454,90; Mollet del Vallès, amb 389,87; Santa Coloma de Gramenet, amb 359,78, i Figueres, amb 357,43.

L’anàlisi que oferim avui correspon a una foto fixa de la situació actual, amb dades del període comprès entre el 30 de juliol i el 5 d’agost. Tot canvia. Tot fluctua. I aquestes xifres cal interpretar-les així. De fet, el departament va decidir limitar la publicació de les xifres de contagis als municipis de més de 20.000 habitants perquè, segons explica el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, “si en un municipi molt petit, de 1.000 o 1.500 persones, tens cinc casos, et surt un risc de rebrot pels núvols, quan segurament correspon a un brot familiar que tenim perfectament controlat i que, si es fan les proves i les persones fan l’aïllament correctament, en qüestió de pocs dies tornarà a la calma”.

Però les dades fluctuen no només als municipis més petits. Si es compara la situació actual amb la del 2 d’agost, la foto fixa és ben diferent. Només tres dies abans, entre els municipis amb més risc de rebrot encara apareixien Lleida i Vilafant, amb xifres de 446,88 i 418,71, respectivament, i Figueres ocupava el segon lloc, amb un índex de 500,04. Ni Mollet ni Santa Coloma, on avui comencen un cribratge massiu, no hi figuraven.

El mateix passa amb els municipis amb un risc més baix. En l’última actualització, són Manlleu, Banyoles, Sitges, Pineda de Mar i Palafrugell, mentre que en l’anterior, corresponent al 4 d’agost, hi apareixien Lloret i Girona, i el 2 d’agost, Santa Perpètua i el Vendrell, que en pocs dies han doblat el nombre de casos.

Argimon ha explicat en diverses ocasions que, a l’hora de decidir si es prenen mesures, no només es mira el risc de rebrot i la velocitat amb què es propaga el virus, que al conjunt de Catalunya és d’1, que vol dir que una persona només en contagia una altra. Un altre indicador clau és la pressió assistencial, factor que justifica la preocupació a les comarques del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, i ara a Santa Coloma de Gramenet, on hi ha hagut set ingressos, dos a l’UCI.

Divuit comarques

Per comarques, n’hi ha divuit amb un risc alt de rebrot. Entre les més afectades, hi ha la Noguera, amb un índex de 384,72, clarament descendent perquè havia arribat a 614 fa poc, i el Segrià, encara amb 368,94, un registre que encara és alt, però que denota una clara tendència decreixent, ja que en aquesta comarca el risc de rebrot va arribar a superar la barrera de 1.000 a mitjan juliol, amb una taxa de confirmats per PCR de més de 500 casos per 100.000 habitants. Tot i així, la Segarra és encara la zona amb més pressió assistencial, amb 37 persones ingressades, set a l’UCI, fet que justifica, des del punt de vista de la salut pública, que als municipis més afectats no es pugui abaixar la guàrdia i encara no permetin obrir l’espai interior dels bars i restaurants. Pel que fa a les comarques amb menys risc, són la Val d’Aran (3,07), el Moianès (3,37), la Conca de Barberà (8,96), el Pallars Sobirà (9,73) i la Terra Alta (21,06).

LES XIFRES

1.042
nous casos
confirmats per proves PCR hi ha hagut a Catalunya en les últimes hores.
7
noves defuncions
han estat notificades, dada que eleva el nombre de morts a 12.822.

El risc alt global baixa 4 punts a Catalunya

El risc de rebrot global a Catalunya s’ha tornat a reduir uns 4 punts respecte al balanç anterior, del 4 d’agost, i se situa en 156,18. Encara que aquest registre encara està molt per sobre del llindar de risc alt (100), s’ha reduït fins a 20 punts si es compara amb les dades de la setmana passada, quan el risc se situava en 175,43.

Pel que fa a la velocitat de propagació del virus, també s’ha reduït en els últims dies i ha passat d’1,03 a 1,01. Aquest indicador era d’1,09 fa una setmana i d’1,56 fa quinze dies.

També ha baixat fins a deu punts l’índex de casos confirmats per PCR per 100.000 habitants, que ha passat de 85,09 la setmana passada a 75,31, segons l’última actualització de les dades de la Covid-19, feta pel Departament de Salut el 5 d’agost. I el nombre de pacients ingressats a l’UCI ha baixat de 127 a 118.

Segons les mateixes dades, hi ha hagut 1.042 nous casos de Covid-19 confirmats per PCR en les últimes hores, fet que eleva el total de casos confirmats a 86.219. Salut, però, xifra en 106.657 els casos (1.091 més) amb totes les proves. Pel que fa a les persones que han mort des de l’inici de la pandèmia, el nombre total ja és de 12.822 després que les funeràries hagin reportat set defuncions en les últimes hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona