Societat

631 residències confinades

Gairebé el 60% dels 1.073 geriàtrics del país tenen prohibides les visites i els ingressos

Salut obliga a prendre mesures encara que el risc sigui moderat

Situen el nou barem en 75 quan el risc alt de rebrot és de 100

Un total de 631 residències catalanes tenen prohibides les visites i també els nous ingressos. Aquesta dada representa gairebé el 60% dels 1.073 geriàtrics que hi ha a Catalunya i es podria anar ampliant en els pròxims dies, ja que el Departament de Salut ha decidit aplicar un nou barem per decidir si un centre ha de prendre mesures restrictives o no. El nou criteri és que les residències s’hauran de confinar quan el risc de rebrot, que ve marcat per l’índex EPG, elaborat a partir de diferents indicadors, arribi a 75, molt per sota del llindar de 100, a partir del qual es considera que hi ha un risc alt.

Actualment, el risc de rebrot mitjà a Catalunya se situa en 139,16 i, consultant les dades que fa públiques el Departament de Salut en el web de l’Aquas, només hi ha una quinzena de municipis de més de 20.000 habitants –els més petits no hi apareixen– que tenen el risc de rebrot per sota de 75.

A banda de les restriccions tant pel que fa a les visites com als ingressos, des del 15 de juliol, quan va començar a detectar-se un augment preocupant del nombre de contagis, cap residència de Catalunya permet sortides curtes als residents ni tampoc de cap de setmana. Únicament es permeten les sortides de més de tres setmanes.

El tancament de les residències ha estat progressiu i per zones. La primera resolució es va dictar per a la regió sanitària de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran el 4 de juliol. El 17 de juliol, coincidint amb les restriccions generals a Barcelona i l’àrea metropolitana, el confinament va arribar als centres geriàtrics de l’Hospitalet, Barcelona ciutat, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Badalona, Sant Feliu de Llobregat, Figueres i Vilafant. I, més tard, a Castelldefels, Gavà, Cervelló, Corbera, la Palma de Cervelló, Molins de Rei i Vallirana.

L’última resolució de Salut és del 4 d’agost i afecta les comarques del Montsià, el Baix Ebre i la Ribera d’Ebre, així com els municipis de Sabadell, Terrassa i Ripollet, on justament s’acaben de fer cribratges massius per intentar tallar les cadenes de transmissió i aturar els contagis.

Alt Pirineu i Aran

De tots els territoris on s’han pres mesures des del 4 de juliol, ja han estat retirades a l’Alt Pirineu i Aran, on s’han tornat a permetre les visites d’acord amb la bona evolució de les dades epidemiològiques. En general, segons han explicat fonts del Departament de Salut, els territoris de referència són les comarques, excepte en els casos dels municipis més grans. El procediment serà sempre el mateix. Els indicadors, segons Salut, es revisaran setmanalment “en coordinació entre les delegacions territorials del departament i Salut Pública”. Serà en aquestes reunions setmanals en què es decidirà adoptar les mesures o retirar-les.

El nou criteri, però, està creant confusió en alguns casos. És el que passa, per exemple, a la comarca del Montsià, que ahir havia rebaixat el risc de rebrot per sota de 70 i l’Ajuntament d’Amposta, on en els últims dies ha baixat molt el risc de contagi, no sabia encara si es podrien obrir les residències el cap de setmana. També hi ha ciutats, com és el cas de Sant Cugat, al Vallès Occidental, on ha passat tot el contrari, ja que, amb un risc de rebrot bastant per sobre de 100, no s’ha decidit encara restringir les visites.

L’Associació de Recursos Assistencials (ACRA), que aglutina el 75% de les residències d’avis catalanes, no ha volgut fer cap valoració sobre la mesura, “ja que es tracta d’una nova estratègia i una decisió epidemiològica del Departament de Salut”.

En la primera onada del coronavirus, els usuaris de les residències van ser els més afectats. Per això ara la seva protecció ha estat un dels primers objectius dels protocols d’actuació. Així, les mesures restrictives també afecten els centres de dia, que es tanquen fins que el llindar de risc de rebrot baixi de 75.

LES XIFRES

75
és el llindar
de l’índex EPG que marca el risc de rebrot que s’agafa ara de referent per adoptar mesures restrictives.
1.073
residències
hi ha actualment a Catalunya, i prop d’un 60% de les quals han prohibit les visites i els ingressos.

6.354 defuncions

Des que va començar la pandèmia per coronavirus, han mort a Catalunya 6.354 usuaris de residències de la gent gran. Dels quals, 1.848 han mort en un hospital; 4.105, a la mateixa residència; 93, al domicili, i la resta, en un lloc no concretat.

Pel que fa a la situació actual, segons l’última actualització de les dades que publica el Departament de Salut en el web de l’Aquas, encara hi ha 44 pacients ingressats en un centre hospitalari i un a la unitat de cures intensives. La mitjana d’edat de les persones afectades és de 82,97 anys.

Pel que fa a la població general, ahir es van registrar 450 casos nous de coronavirus confirmats per PCR, fet que eleva el balanç a 88.260. El registre total és de 108.898 casos (548 més) amb totes les proves.

Quant al nombre total de morts, s’eleva a 12.837 persones després que les funeràries hagin reportat vuit defuncions en les darreres hores. La mitjana d’edat de positius per PCR és de 38 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Més punts de recàrrega als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat