Societat

Societat

La Mercè reviu la seva entronització

Barcelona rememora un episodi crucial de la biografia de la seva patrona amb el cartell de les festes

L’obra ha suscitat més afalacs que soroll

Per a alguns barcelonins –si són molts o pocs ja és un altre debat–, l’arribada de les festes de la Mercè suposa un retrobament amb la seva història local i la cultura popular que n’emana. La mateixa que ens il·lustra que la ciutat té dues patrones, Laia i Mercè, la segona de les quals va assolir el seu ceptre gràcies a un episodi desconegut per a molts. El 1687, una plaga de llagostes va castigar el país, i els barcelonins es van encomanar a la Mare de Déu de la Mercè per demanar-li auxili. Tal era la desesperació, que el mateix Consell de Cent va acordar que, si la crisi remetia, seria nomenada patrona de la capital. I així va ser.

Aquest passatge, que dormia en els llibres d’història, ha estat rememorat els últims dies gràcies al cartell d’enguany de la festa major. Obra de María López i Javier de la Riba, del col·lectiu Reskate, l’obra té com a element icònic destacat una llagosta que sobresurt davant la figura d’una noia amb mascareta. “Ens semblava important destacar aquest origen per poder afrontar millor el que s’està vivint ara”, expliquen López i De la Riba, que es van descantar per una composició d’estil vinatge que enllaça amb altres projectes que han dut a terme. “Prèviament, havíem fet cartells com el de la manifestació Volem acollir, la campanya Les nostres regles i el de la iniciativa No callarem. Paral·lelament, hem anat desenvolupant una línia de murals en què utilitzem les eines de la publicitat retro per llançar missatges deslligats de qualsevol producte, alabant sobretot la natura i la cultura”, exposen els dos creadors, que amb la seva composició han aconseguit una cosa sorprenent en els últims anys: que el cartell festiu no sigui objecte de polèmica. Per regla general, ha agradat. “Estem força acostumats a la crítica. Òbviament, fer un cartell que té tants ulls a sobre genera respecte, i nosaltres mateixos hem estat crítics amb el que s’ha fet abans... Ara ens toca rebre a nosaltres”, conclouen. En aquesta edició, però, sembla que no serà el cas.

Tortell Poltrona obre una festa amb cita prèvia i mascareta

Jordi Panyella

El pallasso Tortell Poltrona, l’alter ego de Jaume Mateu, serà l’encarregat d’obrir la festa major de Barcelona aquesta tarda amb el pregó. La crisi de la Covid ha fet d’aquesta una edició especial que s’ha salvat extremant les mesures de seguretat. La principal cautela que han de tenir en compte aquells que vulguin gaudir d’algun dels espectacles que presenta el cartell de la Mercè és l’obligació establerta per l’organització de reservar localitat. Amb la mesura de la cita prèvia es vol controlar l’aforament i tenir identificades les persones en un possible cas de coronavirus entre els assistents.

La modalitat de cita prèvia, i la limitació d’aforament, ha fet que molts dels espectacles oferts ja tinguin el cartell de localitats exhaurides. De totes maneres, la gran majoria de concerts i actuacions es podran seguir a través de la programació especial que farà Betevé.

Aquest any també serà diferent el piromusical, amb quatre punts de focs. L’Ajuntament convida a veure’l des de balcons i terrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS