Societat

Salut destina 85 milions a fer cinc nous hospitals amb 500 llits per a crítics

Són espais polivalents aixecats al costat de grans centres sanitaris que estaran a punt al gener

Després de la pandèmia es redefinirà el seu ús

El Departament de Salut destinarà 85 milions d’euros a la construcció de cinc nous grans espais polivalents amb capacitat per a 490 unitats de crítics. Els espais estan pensats per ampliar la capacitat assistencial actual i per això s’aixecaran al costat de grans centres com el parc sanitari Pere Virgili, a Barcelona; l’hospital de Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat; l’hospital Trias i Pujol, a Badalona; el Moisès Broggi, a Sant Joan Despí, i l’hospital Arnau de Vilanova, a Lleida.

Les obres al Pere Virgili ja han començat i ahir el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera de Salut, Alba Vergés, i el director de CatSalut, Adrià Comella, van fer una visita d’obres durant la qual van explicar que aquest centre, que estarà adscrit al Vall d’Hebron, tindrà una superfície de 5.000 metres quadrats i capacitat per a 90 llits d’UCI.

L’objectiu d’aquest espai és que, un cop superada la pandèmia, pugui tenir usos sociosanitaris com ja tenen altres edificis del Pere Virgili en l’actualitat. La filosofia, però, tant en aquest centre com en els altres quatre, és que es puguin convertir en espais d’UCI i permetin així que els centres als quals estan adscrits puguin continuar desenvolupant la seva activitat.

Dels cinc espais polivalents, el que disposarà de més llits de crítics serà l’annex a l’hospital de Bellvitge (112), seguit del de l’hospital Germans Trias i Pujol (108), el de l’Arnau de Vilanova (90), el del parc sanitari Pere Virgili (90) i, finalment, el del Moisès Broggi (84). Tots tindran una superfície d’uns 5.000 metres quadrats.

En l’inici de la pandèmia, el febrer passat, Catalunya tenia 575 llits d’UCI, als quals s’han sumat 300 llits estables més aconseguits amb nous espais, més els 490 dels cinc hospitals, cosa que suposarà arribar fins a gairebé 1.400 llits. Això vol dir que Catalunya passarà d’una ràtio de 12 o 13 llits d’UCI per cada 100.000 habitants a gairebé 20 llits, segons va destacar el director de CatSalut, Adrià Comella, que va precisar, però, que quan baixi la pressió de la Covid, aquesta ràtio també baixarà.

De les 875 places que hi ha actualment, ahir hi havia 157 places d’UCI ocupades per malalts de Covid-19, mentre que 500 més eren ocupades per pacients d’altres patologies.

Es preveu que les estructures dels cinc nous hospitals, la construcció dels quals s’ha adjudicat a l’empresa PMMT Arquitectura de forma directa, sense concurs públic, durin entre 25 i 30 anys.

Catalunya va declarar ahir 1.773 nous casos confirmats per PCR i 17 morts. El risc de rebrot va pujar tres punts i es va situar en 159,82, i la velocitat de contagi va pujar lleugerament, de 0,91 a 0,92. Hi ha 786 persones ingressades.

LA XIFRA

490
unitats
de crítics tindran els cinc centres nous, que se sumaran a les 875 que hi ha ara.

LA DATA

01-2021
Termini
que preveu Salut perquè els cinc nous centres polivalents estiguin disponibles.

Els MIR anuncien noves protestes

La vaga dels MIR de Catalunya va finalitzar ahir, després de vuit dies d’aturada repartits en dues setmanes i sense que hagi servit per arribar a un acord que faci desistir de la protesta. Ahir, centenars de metges es van concentrar davant del Departament de Salut i van entregar un escrit en què demanen la implicació de la consellera Alba Vergés per assolir un acord, i van anunciar que continuaran amb les mobilitzacions tot i que sense vaga, “per donar uns dies de treva” perquè Salut “mogui fitxa”.

Vergés va expressar la seva confiança que es pugui arribar a un acord “al més aviat possible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia