Societat

Girona busca alternatives a la UNED per al pla de fred

L’Ajuntament demana la implicació de la Generalitat i la Diputació per trobar una instal·lació adequada per allotjar persones sense sostre quan arribi l’hivern

L’Ajuntament de Girona estudia emplaçaments alternatius a l’edifici de l’antiga seu de la UNED per atendre les persones sense sostre amb l’arribada de l’hivern. Durant la primera onada de la pandèmia, el consistori va habilitar el pavelló de Palau II per ubicar-hi les persones que s’allotjaven a la UNED. Això va permetre augmentar el nombre de llits per a les persones sense sostre de 52 a 80. També es va poder donar un servei d’acollida integral, atès que l’espai de la UNED és només de pernoctació.

Des del 2018, l’edifici de la UNED s’habilita cada hivern amb l’activació del pla de fred per tal que les persones sense sostre s’hi puguin recollir i dormir. Les limitacions d’aquesta instal·lació obliguen ara a buscar una alternativa si es vol donar més servei. L’ús del pavelló de Palau II, però, queda descartat, perquè ja s’han reprès els entrenaments i les competicions esportives.

Per aquest motiu, el consistori treballa per buscar emplaçaments alternatius a la UNED. “No descartem res. Qualsevol idea de possible ubicació la posem sobre la taula. L’estudiarem i en valorarem la viabilitat”, explica Núria Pi, regidora de Drets Socials. El consistori considera que aquesta problemàtica necessita, també, la implicació de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona: “Girona és l’únic lloc de les nostres comarques on hi ha un recurs per a les persones sense sostre. I això genera un efecte crida.” Pi assegura que durant el confinament es va intensificar aquest efecte crida: “Al pavelló de Palau II ens hi arribava gent que venia d’arreu de la demarcació, i arriba un moment que Girona queda saturada i no pot donar resposta a tot. Al seu dia, vaig demanar que no se’ns enviés més gent, i que cada població busqués algun recurs per ajudar les persones que es trobessin al seu territori. Nosaltres no ho podíem absorbir tot.”

Per aquest motiu, Pi reclama la implicació de la resta d’administracions: “No podem estar sols en això. Necessitem les administracions al nostre costat i per això hem plantejat aquesta problemàtica a la Generalitat i a la Diputació.” El consistori també està a l’expectativa de les possibles mesures restrictives que decreti l’Estat. Si es tornés a confinar la població, l’habilitació de Palau II seria l’alternativa més factible; primer, perquè s’aturaria l’activitat esportiva i tornaria a quedar lliure, però també perquè l’Ajuntament ja hi té el dispositiu muntat.

Adaptacions a La Sopa

La pandèmia ha obligat, també, a fer modificacions a La Sopa, el centre d’acollida per a persones sense sostre que funciona tot l’any a Girona. “S’hi fan més torns durant els àpats per garantir que hi hagi més distància de seguretat entre les persones”, explica Núria Pi. També s’han reservat dues habitacions per poder-hi fer “aïllaments concrets”. Això significa que s’han hagut de retallar quatre llits. A pesar que el consistori no disposa d’un cens de persones sense sostre, els treballadors municipals dels serveis socials asseguren que la impressió és que hi ha més gent al carrer.

LES FRASES

No descartem res. Qualsevol idea de possible ubicació la posem sobre la taula. L’estudiarem i en valorarem la viabilitat
No tenim un còmput exacte de la gent que viu al carrer, però la sensació és que n’hi ha més
Núria Pi
REGIDORA DE DRETS SOCIALS DE L’AJUNTAMENT DE GIRONA

La Creu Roja augmenta l’assistència als sensesostre

La Creu Roja ha intensificat les seves actuacions a peu de carrer per atendre persones sense sostre des que es va anunciar l’enduriment de les restriccions. Fins llavors feien una sortida setmanal els dimecres al vespre per donar mantes, queviures de llarga durada i begudes a les persones sense sostre, però també per fer una detecció de les seves necessitats bàsiques i derivar-les als serveis assistencials corresponents. Les noves mesures, però, han obligat a tancar els bars i restaurants, on moltes d’aquestes persones acudien per fer un cafè, recollir sobres o utilitzar els lavabos. “Molts recorren a bars i restaurants. Alguns els donen menjar que sobra i algun client els paga una consumició”, explica Laura Tomàs, una de les persones que coordinen aquest servei. Amb les noves mesures, la Creu Roja farà dues sortides setmanals més –dilluns al vespre i divendres al migdia– per assistir els sensesostre.

Segons explica Tomàs, en cada sortida donen assistència a unes trenta persones: “En ple confinament van augmentar una mica en nombre. Alguns fins i tot venien d’altres països, però ara no ens trobem gaire gent nova. Més o menys són els habituals.” Entre els nous, el perfil més habitual és el d’homes treballadors que venien a les comarques de Girona per fer feina de temporada, però que a causa de la crisi econòmica i social no han trobat lloc per treballar. “De sobte, la pandèmia els ha deixat al carrer”, assegura Tomàs. La Creu Roja té previst mantenir les tres sortides setmanals, a l’expectativa, però, de possibles noves mesures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona