Societat

Nou famílies reben la confirmació de la mort de parents desapareguts

Són set homes i dues menors d'edat d'Equador, Bolívia i Colòmbia

El jutge rebutja la identificació de dos adults més i demana proves d'ADN

Nou famílies van confirmar ahir la pitjor de les sospites. El parent de qui no tenien notícies des de la nit de la revetlla està entre les víctimes mortals de l'atropellament de Castelldefels. Es tracta de set homes d'edats compreses entre els 18 i els 39 anys i dues menors de 17. Tots ells originaris d'Equador, Bolívia i Colòmbia. Una de les famílies d'origen equatorià va preferir que la identitat del seu parent no fos difosa públicament.

Al matí l'equip de forenses i policies que des de feia 30 hores treballava en l'anàlisi de les restes mortals va completar nou identificacions. No obstant això, en el cas de dos homes (d'origen equatorià i colombià), el jutge va desestimar-les en considerar que les proves aportades no eren concloents i va requerir proves d'ADN abans de comunicar la notícia a les famílies. Amb aquestes dues proves pendents, al vespre es va confirmar la identitat de dues víctimes més –un home i una menor equatorians– gràcies a l'aportació de documents que contenien empremtes dactilars.

Pel que fa a la resta d'identificacions, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, va explicar que en un cas la feina forense està molt avançada. En canvi, les restes biològiques corresponents a la tretzena víctima comporten més dificultat i podrien passar dies fins a obtenir resultats. A partir d'ara els esforços dels forenses –que dijous van treballar durant tota la nit– se centraran en l'estudi de l'ADN de les víctimes mortals que encara no han estat identificades.

Pel que fa als enterraments i les repatriacions, les famílies de les víctimes ja identificades encara hauran d'esperar alguns dies. La dificultat en aquests casos és que s'ha d'assegurar que el conjunt de restes mortals que es lliuren corresponen totes a la mateixa persona.

Des dels hospitals, on continuen ingressats deu ferits, ahir les notícies van ser d'evolució favorable. Les tres dones en estat crític van passar a última hora de la tarda a ser considerades greus, mentre que al matí dos menors d'edat i una noia de 19 van passar a ferits lleus. Així doncs, de les 10 persones hospitalitzades, 4 són ferits greus i 6 són lleus. En la majoria de casos, les víctimes pateixen afectacions en les extremitats inferiors del cos.

Es dóna el cas que un dels ferits, un jove de 18 anys d'origen dominicà hospitalitzat a Sant Boi, va patir contusions després de saltar a les vies per salvar altres persones quan es va adonar de l'arribada del tren.

LA XIFRA

3
dones
ferides que estaven en estat crític van evolucionar ahir favorablement i van passar a ferides greus.
Les claus

Identificacions més ràpides del previst

laura nicolás

“Una manera de morir terrorífica que dificultarà la identificació dels cossos”. Ho assegurava dijous la consellera de Justícia, Montserrat Tura, a les portes de l'Institut de Medicina Legal. Professionals experimentats també explicaven que mai havien vist “una cosa similar”. Tothom preveia un procés llarg.

El mateix dijous, però, ja es parlava d'una possible identificació d'almenys sis de les víctimes gràcies a elements com els tatuatges. La consellera Tura destacava la col·laboració de les famílies en l'avenç del procés. Segons experts forenses en catàstrofes, l'aparició de marques singulars (cicatrius, pigues, pírcings, etc.) és important, especialment si es poden contrastar amb fotografies de les víctimes en què es visualitzin aquests elements.

Altres proves forenses que ajuden a determinar la identitat són les empremtes dactilars o la determinació del grup sanguini. En els casos més difícils, com és el cas de la tretzena víctima, l'ADN serà clau per posar-li nom i cognoms.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tarragona

Ajornat l’inici del judici del cas Innova per problemes de salut d’una de les parts

TArragona
estats units

El Senat d’Arizona aprova derogar la llei de 1864 que prohibeix l’avortament

barcelona
societat

Ripollet organitza un dinar setmanal amb gent gran per combatre la solitud

Ripollet

Canvi del model d’atenció als infants en risc social a Rubí

RUBÍ

Segons un estudi, el 14,9% d'infants es van sentir sols durant el confinament

GIRONA
Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ