Societat

Els clubs esportius, tocats

A una inversió molt important per complir els protocols de seguretat, s’hi afegeix la pèrdua de socis i ingressos

Demanen flexibilitzar els horaris i els aforaments

Situen el risc de contagis en el sector esportiu en el 0,25%

Els clubs esportius van reobrir dilluns les instal·lacions amb restriccions: piscines al 30% i amb reserva prèvia i aforaments limitats també en les activitats a les sales de fitnes i al gimnàs. “Els clubs estan molt tocats”, reconeixen els presidents del GEiEG , Francesc Cayuela; el Club Natació Banyoles , Albert Comas, i el Club Natació Olot , Gemma Soy, en relació amb la represa després del tancament de la segona onada de la pandèmia. El president del GEiEG, Francesc Cayuela, remarca que són clubs sense ànim de lucre, amb una aposta per l’esport de base i amateur, amb els valors d’integració que comporta. Insisteix en el seu model transversal com a “entitats arrelades al territori, iniciativa de la societat civil, i que històricament han fet la feina que les administracions no han fet”.

Clubs històrics

El president del Club Natació Banyoles, Albert Comas, assenyala que en general, “hi ha clubs històrics del país que estan patint moltíssim la davallada de socis”. “Si això dura més, hi haurà clubs que no podran tornar a obrir”, rebla Francesc Cayuela, del GEiEG. Els clubs esportius han hagut de fer ERTO a la plantilla durant els dos períodes de tancament, però amb uns mínims, ja que calia fer el manteniment de les instal·lacions i també tasques administratives. En el cas del GEiEG són tres complexos: Sant Ponç, Palau i Sant Narcís. La presidenta del Club Natació Olot, Gemma Soy, remarca la inversió important que han fet per mantenir les instal·lacions i complir la normativa de seguretat; “s’han doblat els torns de neteja i manteniment”, posa d’exemple. El gran problema, assenyala, és que s’ha hagut de fer una despesa econòmica superior en la infraestructura per complir amb la seguretat i que, en canvi, en haver reduït l’aforament, han baixat els ingressos mensuals per activitats dirigides i cursets. Francesc Cayuela, del GEiEG, assenyala que el risc de contagis en el sector esportiu se situa en el 0,25%. “Ningú està exempt de risc, però complim les normes sanitàries per a la salut dels socis. Aquest risc és una mostra que no s’estan fent malament les coses.” Demana més flexibilització d’horaris. Els tres presidents coincideixen que l’esport és part de la solució. “La pràctica esportiva afavoreix la superació i prevenció de malalties. Tenim molts socis que necessiten nedar per prescripció del metge”, assenyala Comas. Cayuela hi afegeix també els beneficis de l’esport per a la salut mental. Tots tres s’acolliran als ajuts que ha de convocar la Generalitat per al sector.

Club Natació Banyoles

“Ens espanta el que pot passar l’any vinent”

El 30 de desembre, el Club Natació Banyoles (CNB) complirà 95 anys. És la primera entitat social i esportiva del Pla de l’Estany i a causa de la pandèmia va haver de suspendre la travessia, una de les activitats més populars, a banda de totes les competicions i campionats d’Espanya i de Catalunya de rem i piragüisme previstos. El president del CNB, Albert Comas, explica que no han tingut una davallada significativa de socis ja que, a diferència de la majoria de clubs de natació catalans, giren la quota anualment i no mensualment. “Ens espanta què passarà l’any vinent”, remarca. Abans de la pandèmia les quotes de socis representaven el 55% del pressupost de l’entitat; ara és el 76% ja que s’han perdut altres vies d’ingressos. “Les estades d’esportistes d’arreu del món són una font molt important i hem perdut la d’aquesta temporada, de març a juny”, explica Comas. Recorda que les estades esportives dinamitzen econòmicament la comarca. Des de fa 25 anys, els remers de la Universitat de Cambridge, tant equips masculins com femenins, s’entrenaven a Banyoles durant tres setmanes des de principis de gener. “No és clar que vinguin; és molt difícil”, explica. El president del CNB fa un balanç molt positiu de la temporada d’estiu, després de la inversió feta en la desinfecció, compra de material per adaptar les instal·lacions i seguir els protocols perquè l’usuari se sentís segur. “Estem molt contents del funcionament dels casals d’estiu; no hem tingut cap cas positiu.”

Club Natació Olot

“El club no ha de fer diners, però tampoc en pot perdre”

L’origen del primer equip de natació a Olot es remunta al 1951, quan s’organitzaven les primeres curses al riu Fluvià. La pionera de les aigües obertes, la històrica nedadora Montserrat Tresserras (Olot, 1930 - Olot, 2018), va començar nedant al riu Fluvià. Actualment el Club Natació Olot té 8.000 socis i la seva presidenta, Gemma Soy, explica que la davallada de socis arran de la pandèmia, de març a setembre, és aproximadament del 4%. “És preocupant perquè no saps com acabarà la crisi econòmica”, assenyala Soy. “El soci entenia que s’havia de cobrar la quota mensual perquè sap que el club és seu i que cal tenir les instal·lacions en condicions.” Una de les mesures que van prendre va ser el retorn de la meitat de la quota de juny. “Ara hem estat tancats tres setmanes més, tornarem a fer comptes perquè el club no ha de fer diners però tampoc en pot perdre”, assenyala Soy, que hi afegeix que “el soci ho ha agraït”. Soy considera que l’administració, en comptes de tancar els clubs de forma indiscriminada, hauria d’haver fet inspeccions prèvies. El Club Natació Olot té un comitè Covid que es reuneix cada quinze dies. La seva presidenta insisteix en la cautela en els aforaments. “No volem deixar fora ni els equips federats ni els cursets; ho hem pogut encabir sense anul·lar res, sinó reestructurant espais”, remarca Gemma Soy.

GEiEG

“Complim la normativa amb zel; caldria ampliar els límits”

Al gener, el GEiEG ja va rebre el sotrac del temporal Glòria, que va inutilitzar el complex de Sant Ponç. “El 15 de març ja podíem obrir, havíem refet les instal·lacions afectades, però va coincidir amb el confinament”, assenyala el seu president, Francesc Cayuela. Amb la pandèmia i el tancament de les activitats, el club ha patit baixes de socis, entorn d’un 20%, i caiguda dels ingressos. En aquesta segona reobertura, Cayuela reclama ampliar els límits imposats tenint en compte que compleixen escrupolosament la normativa. “Som clubs sense ànim de lucre, i d’utilitat pública, i complim rigorosament el protocol sanitari, donem unes garanties molt altes, quan l’esport que es fa a l’exterior no compleix cap requisit.” El president del GEiEG també considera que s’hauria de flexibilitzar el toc de queda i el tancament perimetral per als socis residents fora de Girona, perquè es puguin entrenar en caps de setmana. Explica que amb la represa el nivell d’ocupació de les instal·lacions dels tres complexos esportius del GEiEG era més alt que abans del tancament: “L’esport és necessari per a la salut física i mental; contribuïm al benestar de la societat.” A l’estiu“hi va haver menys afluència”, però es va notar “la necessitat” dels socis de fer esport i el bon funcionament dels casals i campus. Cayuela recorda també la inversió feta en desinfeccions i material per fer el control sanitari: “Tens més despesa però menys socis i menys ingressos.” El president del GEiEG insisteix en la funció vertebradora que fan els clubs, que formen part del “teixit associatiu de barris i ciutats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona