Societat

Deu persones per Nadal, amb nens inclosos

El toc de queda les nits de Nadal i Cap d’Any començarà a dos quarts de dues de la matinada

S’aconsella no reunir més de dues bombolles de convivència

L’Estat prohibeix la mobilitat entre comunitats amb l’abstenció catalana

El debat sobre si els menors de 14 anys compten o no a l’hora de sumar comensals entorn a una taula va acabar ahir quan el Procicat va aprovar les mesures per adaptar a la Covid-19 l’activitat social de Nadal, i on queda ben clar que com a màxim es podran reunir deu persones, nens inclosos. El document aprovat ahir, que el govern va deixar clar que queda fora dels canvis de tram previstos en el document de desescalada, estableix com a excepcions puntuals en el compliment del toc de queda les nits de Nadal, Cap d’Any i Reis. En els primers dos casos, el 25 i el 31 de desembre, l’inici del toc de queda, és a dir el confinament nocturn, començarà a dos quarts de dues de la matinada. La nit de Reis, per contra, el toc de queda començarà a les onze de la nit.

Aquest relaxament en el toc de queda és una de les principals mesures de flexibilització respecte a la mobilitat que es preveu en el pla de Nadal aprovat ahir pel Procicat. El que no queda clar, perquè el document no ho diu, és com quedarà el confinament perimetral, ja que aquest estarà subjecte al canvi de tram, i això sí que està pendent de l’evolució de la pandèmia.

A banda de fixar un màxim de comensals, el govern aconsella que a les reunions no coincideixin persones provinents de més de dues bombolles de convivència (és a dir, grups de persones de dos domicilis diferents). Per acabar, cal que, per a totes les celebracions del període nadalenc, cada bombolla de convivència es relacioni amb un màxim de dues bombolles més, i que aquestes siguin sempre les mateixes. Per tant, en les reunions socials de les dates nadalenques no haurien de coincidir simultàniament més de dues bombolles de convivència, i cada bombolla no s’hauria d’ajuntar, al llarg de tot el període nadalenc, amb més de dues altres bombolles.

Bombolla de Nadal

El que proposa el document és que cada bombolla de convivència defineixi quina serà la seva “bombolla de Nadal”, és a dir, les persones amb les quals celebrarà el seu període nadalenc. En aquest sentit subratlla que l’anomenada bombolla de Nadal haurà d’estar formada per persones de bombolles de convivència que ja tenen un contacte proper, tant per distància física com per freqüència de contacte, com poden ser pares, fills, germans o amics que visquin a prop del domicili. Cal evitar, sota aquesta filosofia, la interacció física amb persones de contacte no habitual, com poden ser familiars o amics que visquin lluny o amb qui faci mesos que no es té contacte. A més, es recomana que les reunions i trobades es realitzin a l’aire lliure sempre que sigui possible, tot i que cal recordar que està prohibit el consum d’aliments o begudes en les trobades a l’espai públic.

I sempre, sempre, caldrà mantenir un conjunt de pautes de seguretat, que inclouen distància física, higiene de mans, ús de mascareta, ventilació i quedar-se a casa si es tenen símptomes, diagnòstic o contacte.

En el cas de trobades en espais tancats, cal garantir una bona ventilació dels espais compartits, també als domicilis durant la trobada (mantenir obertes les finestres). De fet, s’aconsella ventilar abans i després de la trobada i fer ús constant de la mascareta mentre no s’estigui consumint i seguir les pautes d’higiene de mans.

Pel que fa a les trobades amb persones en residències, la idea és facilitar aquestes visites i també es permetran les sortides als domicilis, especialment els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i l’1, el 5 i el 6 de gener i les sortides de cap de setmana.

Restauració

Pel que fa a la restauració, es permet que els dies 24, 25 i 26 de desembre i el 31 de desembre i l’1 de gener s’ampliï de quatre a sis les persones que es puguin reunir per taula i que la nit de Nadal i la de Cap d’Any bars i restaurants estiguin oberts fins a la una de la matinada.

Pel que fa a les activitats culturals, no estaran permesos els parcs de Nadal o similars, però sí activitats culturals populars, tipus Fira de Santa Llúcia, sempre que es facin en espais perimetrals amb control d’accessos i evitant les aglomeracions.

Abstenció a Madrid

L’acord del Procicat és el que va portar Catalunya ahir a la reunió de la interterritorial de Salut, on es va aprovar, amb l’abstenció de Catalunya i el vot en contra de la comunitat de Madrid, un document amb mesures molt similars a les aprovades pel govern català. En aquest document, però, es deixa ben clar que, més enllà del que decideixi cada territori en funció de la seva situació epidemiològica, la mobilitat entre comunitats estarà restringida i únicament es podrà saltar en casos justificats.

El document del Procicat no deixava clar quin seria el perímetre de confinament per Nadal. Es limitava a dir que “els perímetres s’ajustaran en funció del tram d’obertura progressiva” i que “es permetrà el retorn al domicili familiar de les persones que es trobin fora per motius laborals o d’estudis”. Però ahir al vespre, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va ser taxatiu en dir que “entre el 23 de desembre i el 6 de gener no es podrà sortir de cada comunitat”. Illa va insistir que el missatge ha de ser que “per Nadal ens quedem a casa”, i va recordar que l’acord respecte a la limitació de la mobilitat “és d’obligat compliment per totes les comunitats, perquè s’inscriu dins de l’estat d’alarma”.

Fonts del Departament de Salut van explicar que Catalunya s’ha abstingut en l’acord de Madrid “perquè no ens sentim interpel·lats perquè el lloc de decisió sobre aquestes qüestions és el Procicat i govern de Catalunya, i no el consell interterritorial”. Les mateixes fonts van indicar: “Catalunya es basa en el pla de Nadal aprovat pel Procicat i el pla d’obertura progressiva que vam aprovar fa dues setmanes”.

LES FRASES

Del 26 de desembre al 6 de gener no es podrà entrar ni sortir de cada comunitat autònoma
L’acord és d’obligat compliment per a totes les comunitats perquè s’inscriu dins de l’estat d’alarma
Salvador Illa
ministre de sanitat

Esquí fins després del pont?

L’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya ha decidit no obrir pistes abans del 9 de desembre, sempre que s’hagi passat al tram 2, el confinament de cap de setmana sigui d’àmbit comarcal i les condicions de neu ho permetin. Tot i que la patronal de l’esquí compta amb una obertura progressiva, el govern de França ja ha manifestat que vol convèncer els d’Espanya i Itàlia perquè no hi hagi esquí per Nadal. Ahir el tema de l’esquí no va ser tractat en la territorial de Salut. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va explicar que ja s’havia reunit amb el seu homòleg francès i que també ho està fent amb les comunitats. I va avançar que “quan hi hagi un marc comú es portarà a la interterritorial i s’adoptarà l’acord”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona