Societat

Només hi ha reserva de sang per a cinc dies

La vuitena edició de la marató preveu arribar a les 10.000 donacions

Els alcaldes fan una crida a la participació

Com cada any després de Nadal el banc de sang es queda amb poques reserves, ara mateix per a cinc dies, quan el que és normal és que n’hi hagi per deu dies. A partir d’aquest divendres dia 8 i fins el divendres 15 el Banc de Sang i de Teixits organitza per vuitè any consecutiu la Marató de Donants de Sang de Catalunya, la campanya de donació més gran de l’any que té per objectiu aconseguir 10.000 donacions i tornar a posar les reserves de sang a l’hora (durant les festes de Nadal baixen del 25%).

Els alcaldes de Barcelona, Ada Colau, Tarragona, Pau Ricomà, Lleida, Miquel Pueyo, i Girona, Marta Madrenas, van fer una crida ahir a la població perquè vagin a donar sang, aquest gest “aparentment senzill”, va dir Ada Colau, “però que simbolitza el millor de nosaltres mateixos i salva vides”. En una roda de premsa telemàtica els alcaldes van demanar a la gent que s’impliqui en un any en què la pandèmia ho fa “imprescindible”.

Aquest any la marató serà diferent que els altres anys. S’haurà de reservar hora per evitar acumulacions de gent, no es podran fer activitats per atraure donants al carrer, com era habitual, i caldrà dur, òbviament, mascareta per donar. També al contrari que en les edicions anteriors, la majoria de donacions s’hauran de fer als hospitals i els busos de donació tant populars que es fan servir normalment s’utilitzaran només en comptades ocasions.

Francesc Gòdia, president del Banc de Sang i de Teixits de Catalunya, va valorar ahir la xarxa de voluntaris que diàriament i cada dia van a donar sang, una xarxa de persones que no han defallit ni durant la pandèmia. “Entre 800 i 1.000 persones han anat cada dia a donar sang en pandèmia”, va dir, i va assegurar que el 15% de les donacions d’aquests últims mesos han anat a parar a malalts de Covid-19 en els pics de la pandèmia, sobretot els mesos d’abril i maig.

LA XIFRA

15
per cent
de donacions de sang fetes durant la pandèmia han anat a parar a malalts de Covid-19.

‘Donar sang és una altra pel·lícula’

La Marató de Donants de Sang es farà aquest any sota el lema Donar sang és una altra pel·lícula, perquè vol posar en relleu les pel·lícules personals de cada donació i de les persones que reben la sang. Per explicar a la gent les històries que hi ha darrere de les donacions i les recepcions al web del banc de sang es podran veure durant tota la setmana històries reals de persones que han donat sang i persones que l’han rebuda. Les donacions seran del 8 al 15 de gener als principals hospitals, però el cap de setmana del 8 i el 9 de gener també hi haurà un punt de recollida a diversos llocs muntats expressament i que s’hauran decorat al voltant del món del cinema. A Barcelona serà al Portal de l’Eixample, al número 286 del carrer València, i caldrà reservar hora en el lloc web com si fos una butaca per anar al cinema. Quan es vagi a donar sang, els llits per estirar-se estaran envoltats de decoració afí al setè art i els donants disposaran de crispetes i seran rebuts amb una catifa vermella. Durant la donació o al final, podran fer-se una fotografia amb cartells amb frases mítiques de pel·lícules adaptades a la donació. ”No és difícil donar sang, és fàcil, no fa mal, tothom qui treballa per facilitar-ho ho fa amb una cura extraordinària”, va destacar l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, per animar els seus conciutadans a acostar-se a un hospital i a fer aquest gest de “màxima solidaritat i responsabilitat” a favor dels altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia