Societat

Girona manté l’esperit del Divendres Sant amb l’acte de veneració de la creu

La junta de confraries adapta a la pandèmia la tradicional part final de la processó, a les escales de la catedral, amb menys participants i sense públic

La prohibició de les processons de Setmana Santa a tot l’Estat ha fet que s’hagin hagut de buscar solucions alternatives, adaptades a les restriccions per la pandèmia. A la ciutat de Girona, la junta de confraries ha consensuat amb l’Ajuntament la celebració de l’acte de veneració de la creu a les escales de la catedral “per mantenir viva la flama de la Setmana Santa i de les confraries”, va explicar ahir el seu president, David Fluriach. Des del consistori, la regidora de Ciutadania, M. Àngels Cedacers, va destacar “la bona notícia” que hi hagi celebració, gràcies a l’esforç de les confraries. També va presentar el cartell de l’acte, obra de l’autor gironí Pau Baena.

L’acte de veneració de la creu serà una versió reduïda de la part final de la processó, en què només participaran unes 160 persones en lloc del miler habitual i en què no hi haurà públic, sinó que es podrà seguir per TV Girona. Consistirà en l’ascens per les escales i la col·locació als balcons d’una cinquantena de manaies i d’una representació d’entre 5 i 6 persones de cada confraria i tindrà com a moment culminant la pujada de la creu fins a dalt de tot i l’homilia final del bisbe.

Bernat Juliol, pregoner

Els actes de Setmana Santa arrancaran el dijous 25 de març amb el pregó, que anirà a càrrec del monjo gironí de Montserrat pare Bernat Juliol, que era qui l’havia de fer l’any passat. L’acte tindrà la intervenció musical del quartet CatAlinka i serà a l’auditori Irla amb aforament limitat i emès per Youtube. També aquest serà el canal de difusió del viacrucis a la catedral diumenge que ve. Per poder veure els passos, que aquest any no sortiran en processó, es manté l’exposició a l’església dels Dolors del 27 de març al 2 d’abril. I per poder acostar les confraries a la població s’han fet fitxes pedagògiques per a les escoles i roll-ups informatius que han anat passant per les esglésies de la ciutat.

Sense les processons dels Dolors

R.E. / J.F

Per segon any consecutiu no es podran celebrar les processons dels Dolors amb què s’obren tradicionalment la Setmana Santa, que a les comarques de Girona tenen lloc a Banyoles, Besalú, Mieres i Amer. En el cas de Besalú, sí que es mantenen les activitats litúrgiques presencials vinculades a aquesta celebració. A Amer han suspès les processons dels Dolors i del Divendres Sant. Hi haurà, en canvi, actes a l’església, de dilluns a divendres de la setmana que ve, coneguts com a la corona a la Verge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.