Escapades

L'Andorra industrial

De la mina a la farga: un itinerari cultural i de natura pel patrimoni siderúrgic de les valls del nord

És difícil imaginar una Andorra sense pistes d'esquí. Però evidentment hi va haver un temps en què el principal mitjà de vida dels habitants d'aquest petit país dels Pirineus poc tenia a veure amb els esports d'hivern i el turisme. Les condicions orogràfiques del país van provocar que durant segles l'activitat econòmica estigués centrada en la vida rural, però també en treure profit dels recursos naturals, com per exemple el ferro. La Ruta del Ferro és una bona manera de conèixer els processos d'obtenció i transformació d'aquest mineral, des de principis del segle XVII fins a finals del segle XIX. Mines, carboneres, hàbitat miner i fargues són alguns dels punts d'interès d'aquest itinerari, que és recomanable començar visitant el centre d'interpretació de la Farga Rossell, a la Massana.

El centre és una reconstrucció fidel de la farga que hi va haver en aquest mateix emplaçament a finals del segle XIX (1845-1876). El mineral s'obtenia d'unes mines de Canillo i un cop a la farga es transformava en lingots de ferro per mitjà de la tècnica de reducció per procediment directe; és a dir, sense arribar a l'estat de fusió. El que s'obtenia amb aquesta tècnica era una massa esponjosa de ferro i escòries que s'havien de separar del metall. La separació de les escòries esdevenia molt complicada, ja que requeria d'un treball de forja posterior per aconseguir-ho. La visita a la Farga Rossell permet al visitant conèixer de primera mà quin era el treball dels fargaires, ja que inclou una demostració en directe del funcionament del martinet per mitjà de l'energia hidràulica d'un molí d'aigua restaurat recentment. La visita inclou també la projecció d'un interessant document audiovisual que explica els orígens i l'evolució del ferro.

La noblesa andorrana

Des de la Farga Rossell es pot seguir fins a Ordino i descobrir la Casa d'Areny i Plandolit, una de les famílies propietària de fargues i productora de ferro més important d'Andorra i l'única aristocràtica del país. La visita guiada (es recomana fer reserva prèvia) recorre les diferents estances de la casa (la sala d'estar, la cuina, la biblioteca, el dormitori principal...) i permet saber com vivia una família noble de muntanya, així com diferents anècdotes de la història familiar.

La façana de la casa també té un interès especial, amb una balconada que data del 1849 feta a la Forja d'Areny, propietat de la família.

Les mines

La indústria del ferro andorrana no es pot explicar sense les mines d'on s'extreia el mineral. Per això una altra parada obligada de la ruta és la mina de Llorts, testimoni dels treballs de prospecció realitzats durant la darrera fase de la siderúrgia a la vall d'Andorra el segle XIX. Les reduïdes dimensions de les galeries, d'uns 30 metres de llargària, donen fe que l'explotació no va tenir gaire èxit. Els treballs de perforació es van fer sense utilitzar puntals de fusta i a la part del davant s'observen els forats de les barrines per a l'ús de la pólvora. La visita a l'interior de la mina, que està oberta només a l'estiu, és guiada i en grups de vuit persones com a màxim.

Els traginers

La mina de Llorts és també el punt de partida d'un recorregut a peu pel camí dels traginers fins a les escultures contemporànies Homes de Ferro. Durant la passejada, d'aproximadament una hora, descobrirem una selecció d'escultures d'artistes internacionals com ara Alberto Carneiro, Guy de Rougemont, Satoru Satu, Mark Brusse, Jordi Casamajó i Rachid Khimoune. Les escultures –fetes de fusta, pedra i ferro– han estat inspirades en els antics oficis relacionats amb l'obtenció, la producció i la comercialització del ferro.

El camí de traginers és també un exemple de la importància dels camins de bast per al desenvolupament de la indústria de la siderúrgia. A través d'aquests camins, els traginers transportaven fins a les fargues no només el mineral extret a les mines, sinó també el carbó vegetal que s'utilitzava com a combustible i que es preparava en carboneres, al bosc mateix.

L'última parada de la ruta es fa a l'església de Sant Martí Cortinada, situada al mateix nucli del conjunt històric de la Cortinada, davant de la serradora hidràulica de Cal Pal. Les reixes de ferro forjat de l'altar major i de les capelles laterals són un clar exemple dels productes manufacturats a les ferreries andorranes. El mobiliari de fusta del segle XVII, el carilló i el confessionari són altres elements importants de l'església, que està oberta als visitants els mesos de juliol i agost.

PER ARRIBAR

En cotxe. Per arribar a la Massana cal agafar la carretera general N-3 en direcció a la població d'Ordino i entre el quilometre 6 i el 7, al marge dret de la carretera, hi ha la Farga Rossell.

ADRECES ÚTILS

Ruta del Ferro d'Andorra www.larutadelferroaandorra.ad
Centre d'Interpretació de la Farga Rossell www.fargarossell.ad
Portal turístic d'Andorra www.andorra.ad
Museu d'Areny i Plandolit www.museus.ad
Centre lúdic i termal Caldea www.caldea.com
Oficina de Turisme d'Ordino www.ordino.ad

Art i natura

Escultures contemporànies com aquesta de Jordi Casamajó converteixen el camí ral de Llorts a la Cortinada en una exposició a l'aire lliure on l'art està en comunió amb la natura.

Temps per al relax

Després d'una intensa jornada d'activitats res millor que “dedicar-se” un temps de relax i benestar. Les opcions són diverses: des del centre lúdic i termal Caldea, situat al centre de les Escaldes i Engordany, fins a qualsevol dels allotjaments que ofereixen espais i serveis de benestar, com per exemple l'Hotel Plaza, situat a tan sols unes passes de la cèntrica avinguda Meritxell d'Andorra la Vella. L'hotel ofereix diferents circuits de benestar i tractaments de bellesa personalitzats, amb marques tan prestigioses com Bulgary, Alquimia, La Sultane de Saba o Cellcosmet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses