Societat

RICARD SERRA GRIMA

CARDIÒLEG. IMPULSOR DE LA CURSA CIENTÍFICA DE L’HOSPITAL DE SANT PAU

“Córrer la marató és bo per al cor”

Se celebra la 32a edició de la Cursa Científica de l’hospital de Sant Pau

La prova va néixer per estudiar i demostrar les bondats de córrer maratons o altres curses llargues

Avui se celebra la 32a edició de la Cursa Científica de l’hospital de Sant Pau. Aquest any, i per la pandèmia, només hi poden participar 150 corredors, alguns dels quals seran, com cada any, persones que han tingut problemes de cor. El doctor Serra Grima en va ser l’impulsor.

Amb quin objectiu?
En aquella època es començaven a fer populars les maratons i molta gent deia que eren tan dolentes. Des de l’hospital vam voler demostrar que no, que córrer llargues distàncies, si estàs ben preparat i t’entrenes i menges bé, és beneficiós. I vam pensar aquesta cursa, que inicialment durava sis hores, per poder fer estudis per demostrar-ho. Volíem saber quin era el comportament del cor després d’un exercici com eren sis hores corrents.
I quin és el comportament?
Vam veure –i així ho vam publicar en revistes científiques– que després de fer aquell exercici no hi havia cap alteració al cor. Després la cursa va passar a ser de quatre hores, que és més o menys el que tarda un corredor popular a fer la marató. Els estudis que es feien en la Cursa Científica ens donaven arguments per poder dir que córrer maratons no és dolent i que del que es tractava era que les persones que s’entrenen per fer-les, s’entrenin bé.
També per a malalts de cor, diu
A Sant Pau hi ha un programa que es diu prevenció secundària dirigit a persones que han tingut una malaltia del cor, un infart, per exemple, perquè no en tornin a tenir. Doncs a pacients d’aquest programa, degudament preparats i controlats, també els vam demanar que participessin en aquesta cursa! I encara ho fan, i es troben bé. Això sí, després la cursa la vam fer de dues hores però l’objectiu era el mateix: que l’exercici arribés a tothom perquè és bo.
Missatge inclusiu, aleshores.
Sí, i jo dic una cosa: que les maratons són cardioprotectores. Saps per què? Perquè es corre a un ritme no accelerat, suau, sense anar-se a rebentar, sense fer estralls, d’una manera moderada, i això és molt bo. Una persona que s’entreni –això ha de quedar clar!– pot córrer perfectament durant dues o més hores seguides i no és dolent, al contrari, és molt bo per al cor. Fixa’t qui hi va a córrer: la majoria són persones més grans de 40 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries