Societat

Música

La connexió austríaca de Beget

Editen en CD el recull de cançons que una investigadora del país centreeuropeu va fer als anys seixanta en aquest poblet de l’Alta Garrotxa

A mitjans de la dècada de 1960, una investigadora austríaca que recorria els Pirineus buscant material per a un treball dels seus estudis de filologia romànica va anar a parar a Beget –aleshores era un indret molt aïllat i d’accessibilitat complicada–, on va conèixer gent que li va facilitar lletres de cançons tradicionals del territori i, a més, les van cantar per a ella. La investigadora, Kristin Müller, va aprofitar l’ocasió per enregistrar-ho i incloure-ho en el seu estudi, segurament intuint el valor etnogràfic que tenia aquell material, en una època en què al nostre país encara no s’hi donava la importància que se li atorga avui. Aquella iniciativa, no obstant, va obrir la porta a posteriors reculls, fins al punt que Beget ha esdevingut una font molt valuosa de les recopilacions del cançoner popular.

Les gravacions es van conservar, però la seva difusió no podia ser gaire gran perquè s’havien realitzat en format de casset i se’n van fer poques còpies. Molts anys més tard, els investigadors Pep Garcia, del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, i Albert Massip, del projecte Càntut, Cançons de Tradició Oral, van contactar amb Müller, la van anar a veure a Àustria i li van proposar l’edició de les cançons en format de CD, en el qual inclourien un treball d’anàlisi i d’estudi del material. Müller va acceptar i, després d’aconseguir el suport de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana, el projecte s’ha materialitzat en Beget: cançons de la tradició oral recollides per Kristin Müller, un CD que avui, dissabte, es presenta en aquest nucli de l’ Alta Garrotxa , actualment integrat al municipi de Camprodon . L’acte s’ha previst per a les sis de la tarda davant de l’església, amb la participació de la mateixa Kristin Müller, a més de Garcia i Massip i representants de diverses institucions. Al final, Jaume Arnella –un dels recopiladors de cançons que van seguir la pista de l’austríaca– oferirà un petit concert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena