Societat

Barcelona és on han baixat més els preus dels lloguers

A la capital catalana les rendes mensuals el primer semestre de l’any cauen un 7,1% arran de la pandèmia

A l’entorn metropolità la davallada ha estat més dèbil, tot i la tendència a la baixa

“La situació de confinament, el teletreball, l’ensenyament no presencial a les universitats, la recerca d’una altra tipologia d’habitatge més ampli o l’absència de turisme poden haver incrementat la demanda d’habitatge de lloguer a altres indrets, afavorint que els preus hagin baixat més a les zones tenses i no hagin baixat tant a la resta de Catalunya”, explica el secretari d’Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala. Són alguns dels arguments que justificarien la davallada tan pronunciada de les rendes de lloguer a Barcelona, amb un descens d’un 7,1% respecte al primer semestre del 2020. La caiguda ha estat molt més dèbil a la resta dels municipis de l’àrea metropolitana, amb un descens d’un 2,9% i a l’àmbit metropolità, amb una caiguda d’un 2,3%. A la resta de Catalunya, on el mercat de lloguer no estava tan tens, la situació es manté més estable i la baixada de preus ha estat d’un 1%.

L’increment del nombre de contractes a Barcelona, 28.509, també s’ha disparat un 66,1% i de manera general a tots els districtes. Pel que fa a la baixada de preus, han estat notables en aquelles zones amb més afluència turística. “Veurem si és una tendència que es mantindrà, però l’augment de l’oferta afavoreix que hi hagi més contractes i la baixada de preus”, indica Sala un cop s’ha constatat que el mercat va recuperant l’activitat que es va arribar a paralitzar amb el confinament total de la població arran de la pandèmia.

Segons les dades fetes públiques pel Departament de Drets Socials, les contractacions a tot Catalunya, a partir de les fiances dipositades a l’Incasol, han crescut un 48,8% en el primer semestre en comparació amb el mateix període del 2020, i també s’ha incrementat respecte al gener-juny del 2019, situant-se en xifres similars a les de l’any 2018. Això vol dir que s’han formalitzat 85.423 contractes de lloguer.

Pel que fa a les rendes mensuals, des de principi d’any s’ha seguit una tendència descendent que ha situat la mitjana del conjunt del lloguer a Catalunya en 713 euros.

Regular el mercat

Per ara, les variacions detectades en el mercat de lloguer no recullen “de manera objectiva” els efectes de l’aplicació de la llei de contenció de rendes, que està vigent en 61 municipis catalans des del novembre del 2020. “La normalització de la signatura de contractes de lloguer i el restabliment de l’activitat social permetran valorar en els pròxims trimestres l’impacte de la llei en els preus als municipis de mercat tensat on s’aplica la contenció de rendes a través de l’aplicació de l’índex de referència”, ha assegurat el secretari d’Habitatge i Inclusió Social.

No pensen el mateix des del Sindicat de Llogateres, que dona per fet que la regulació dels lloguers ha fet baixar els preus un 5%.“Trimestre darrere trimestre veiem que els llocs on es regulen els preus van a la baixa. Estem molt contents perquè la llei funciona i s’ha de celebrar”, assegura Carme Arcarazo, des del sindicat en lluita per aconseguir rebaixar “encara més” els lloguers.

La regulació del mercat de lloguer ha estat un “èxit” i ho demostra, segons la portaveu del sindicat, el fet que no desincentiva el nombre de contractes firmats. La prova és que han baixat molt més els contractes de lloguer als municipis no regulats (7%) respecte dels regulats (1%).

LA FRASE

Veurem si és una tendència que es mantindrà, però afavoreix els contractes i la baixada dels preus
Carles Sala
secretari d’habitatge i inclusió social

LA XIFRA

85.423
Són els contractes de lloguer a Catalunya el segon semestre del 2021, un 48,8% més que el 2020.

Estalvi per a més llogaters

Les llars amb inquilins que han signat contractes en el marc de la regulació paguen 44 euros mensuals menys de lloguer, mentre que els que ho fan no regulats estalvien 15 euros. A Barcelona, l’estalvi del lloguer és de 76 euros al mes. Són dades del Sindicat de Llogateres un any després de l’aprovació de la llei reguladora dels lloguers que és vigent a 61 municipis a Catalunya que han sol·licitat a l’Agència Catalana de l’Habitatge la regulació a través de la declaració d’àrea tensa de lloguers. El sindicat es mostra satisfet de les dades i pel fet que 57 dels 61 municipis en els quals s’aplica la llei l’han confirmat i han demanat que continuï cinc anys més. Un total de 24 nous municipis s’hi han sumat. “És la millor prova que la regulació funciona i que cada cop més ajuntaments, de tots els colors polítics, decideixen aplicar-la”, indiquen des del sindicat, que dona per fet amb les dades a la mà que a les zones on s’han regulat el mercat els preus dels lloguers han baixat el doble. “Han de baixar més, els lloguers, i per això s’ha de seguir valorant l’aplicació de la llei”, diuen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Més punts de recàrrega als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat