Societat

Mossos i policies locals controlaran que es faci mostrar el certificat covid

El govern amplia dues setmanes més a partir de divendres l’exigència del passaport

De moment descarta ampliar-ne l’ús ni dictar més restriccions

Agents dels Mossos d’Esquadra i de les policies locals, de manera coordinada, controlaran a partir d’aquests dies que per accedir als recintes en què des de divendres passat és obligat mostrar el certificat covid, efectivament es facin les comprovacions pertinents als clients. Així ho va anunciar ahir la portaveu del govern, Patrícia Plaja, després de la reunió extraordinària de la comissió delegada en matèria de covid, que va acordar que, un cop deixats passar uns dies de marge per a la implantació de la mesura, ara es passarà a una “segona fase” per garantir que es fa un “bon ús” del certificat. Amb això es reforçaran les “inspeccions aleatòries”, que es podran fer també a requeriment d’alguna de les parts, sigui un usuari o el mateix responsable del local, ja que és impossible arribar a tot arreu. Amb el control, el govern preveu millorar l’eficàcia del certificat, tot i que Plaja va indicar que fins ara “en general s’ha utilitzat correctament”, i que els primers dies d’aplicació han transcorregut “sense incidències”. “La bona predisposició ha estat clau”, lloava. En aquest sentit, va negar que hagin rebut queixes sobre vulneracions generalitzades i va justificar que tot just s’ha acordat actuar igual que quan es va introduir el document en l’oci nocturn, quan, després d’uns primers dies d’informació i divulgació per part del personal dels locals i dels cossos policials, es va procedir a les inspeccions. En cas d’incompliment, la normativa preveu, llavors i ara, un règim sancionador, si bé Plaja va admetre que fins ara no s’han imposat encara sancions a cap local d’oci nocturn, tot i que, si s’ha detectat alguna irregularitat, sí que se n’ha aixecat acta i s’ha traslladat al Departament d’Interior, que en últim terme és qui determinarà com es procedeix.

Precisament ahir, la comissió governamental va acordar allargar quinze dies, a partir de divendres vinent, l’obligatorietat del passaport covid per accedir a bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran, per bé que l’última paraula haurà de tornar a arribar a través d’una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). De moment, el govern no es planteja ampliar l’exigència del certificat a altres sectors, com ara teatres, cinemes, espais culturals o fins i tot les terrasses dels establiments de restauració.

En aquest sentit, tot i la proximitat de les festes nadalenques, Plaja va negar que per ara es plantegi dictar cap més restricció, tot i que va tornar a reclamar que els àpats familiars es facin amb totes les mesures de seguretat possibles, i va recordar que “sempre serà bo” si es poden minimitzar els contactes, que suposen l’augment del risc de contagi.

LA FRASE

El bon ús del certificat és un tema de responsabilitat col·lectiva, no es faran inspeccions a tots els locals, serà aleatori
Patrícia Plaja
portaveu del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona