Societat

Alta automàtica als malalts de covid després de set dies

Salut reporta 280.000 casos actius al país, 123.000 dels quals han requerit la baixa laboral

Els nous contagis ara també es poden notificar per web

“Fem servei d’urgència, com a la guerra”

La incidència descomunal d’infeccions de SARS-CoV-2 ha dut el Departament de Salut a establir un procediment nou i excepcional que concedirà l’alta automàtica als malalts de covid set dies després de notificar el positiu i demanar la baixa laboral. D’aquesta manera, s’evita que els metges de la primària hagin d’intervenir també en la tramitació de les reincorporacions. Segons el darrer registre, a Catalunya hi ha 123.406 baixes laborals obertes per covid, i l’atenció primària no ho pot fer tot. “Estem desbordats i fem un servei d’urgència, com en una guerra”, admet la directora del CAP Vila Olímpica, Olga Domínguez.

És per això que quan es gestioni la baixa es generarà una alta diferida que estarà disponible al setè dia, quan ja no cal mantenir el confinament. En cas que, arribats a aquest punt, els símptomes perdurin, els afectats hauran de contactar amb el CAP perquè els prolonguin la baixa. Salut insisteix a reclamar a l’Estat que amb una declaració autoresponsable n’hi hagi prou per demanar la baixa, però mentrestant ha habilitat dos canals més per notificar els nous positius. Ja es pot fer mitjançant una e-consulta a La Meva Salut o a la pàgina web citasalut.gencat.cat. En qualsevol d’aquests casos, caldrà indicar la marca del test i la data del positiu. A banda, també es pot fer a la farmàcia i als CAP o al 061, tot i que la secretària general del Departament de Salut, Meritxell Masó, admetia ahir que aquestes últimes vies són les menys recomanables.

Tots els positius que es comuniquin a través dels mitjans telemàtics aniran a parar a professionals de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM), que habitualment se centren en les baixes de llarga durada. Salut demana als ciutadans que no es neguitegin per obtenir la baixa amb la màxima celeritat perquè, en el cas de la covid, seran retroactives i, per tant, si es lliuren a l’empresa més enllà de les 72 hores pertinents, no hi haurà cap problema.

Segons els càlculs de la Generalitat, el nombre de casos i de baixes encara pot créixer uns dies més. Divendres se n’havien tramitat unes 74.000, dilluns ja n’hi havia 123.000 i, justament, va ser el dia amb més activitat covid registrada fins ara. Una actualització deixa en 99.808 les visites que es van atendre. Les baixes han afectat un 3,4% de la plantilla de sanitaris. Els Bombers tenen unes xifres similars, mentre que en els Mossos s’eleva al 5%.

LA XIFRA

99.808
consultes
per covid es van fer dilluns passat, dia en què es van notificar almenys 33.000 positius.

L’hospital de Bellvitge, nou punt de vacunació

L’hospital universitari de Bellvitge obre avui un punt de vacunació contra la covid-19 per acudir-hi amb cita prèvia. Estarà obert a les tardes i complementa els que ja estaven oberts actualment.

La franja d’entre 20 i 29 anys lidera les reinfeccions

Els ciutadans d’entre 20 i 29 anys són els que presenten una incidència més elevada de casos actualment al país. A més, és la franja d’edat en què hi ha hagut més reinfeccions, un 1% del total.

El 60% de les residències tenen contagis actius

Catalunya té 373 residències amb casos confirmats de covid, 1.618 en total. Només el 40% dels centres estan lliures de contagis, mentre que en un 25% hi ha brots en curs i a la resta casos controlats.

Salut ja ha fitxat uns 300 alumnes de darrer curs

Salut ha contractat de manera temporal uns 300 alumnes dels darrers cursos de medicina i infermeria per reforçar la plantilla de sanitaris que fan front a l’allau de casos d’òmicron a Catalunya.

Cabezas vol que la tercera dosi arribi a més col·lectius

Salut ha demanat a l’Estat que obri ja la vacunació de la tercera dosi a la franja de 30 a 39 anys i a les persones amb dependència i els seus cuidadors, i que es rebaixi a cinc mesos l’interval per rebre-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA