solidaritat
El Banc dels Aliments respon a l'augment de la demanda
En el darrer mig any hi ha hagut un 50% més de donacions d'empreses i particulars
S'han repartit 600 tones d'aliments per atendre 26.000 persones
La crida que va fer el Banc dels Aliments a principis d'any, quan els prestatges del magatzem que té l'entitat a Riudellots de la Selva eren buits, ha donat resultat perquè en el primer semestre d'aquest 2010 les donacions provinents d'empreses agroalimentàries i també particulars han augmentat d'un 50% i ja s'han repartit prop de 600 tones d'aliments a 142 entitats que són les que les reparteixen entre els necessitats. Durant el 2009, l'entitat va repartir 936 tones d'aliments per atendre prop de 23.485 persones. Aquest any es preveu que siguin 26.000 les persones ateses, xifra que gairebé dobla la de persones ateses el 2008, que van ser 16.527. Per tant, en només un any es va incrementar l'ajuda d'un 42%. També han augmentat les entitats que distribueixen les ajudes alimentàries a les comarques gironines: l'any passat eren 125 i actualment n'hi ha disset més. Segons el vicepresident de la Fundació Banc dels Aliments a Girona, Frederic Gómez, algunes entitats solidàries i de tipus cultural que no tenien la finalitat del repartiment d'ajuda han modificat els estatuts per poder atendre aquest servei a causa de l'alta demanda que hi ha. Aquest canvi es manifesta especialment en entitats vinculades a la població immigrada, un dels sectors més afectat per la crisi.
La realitat amb què es troben cada dia, explica Gómez, permet comprovar que “gent que mai havia necessitat l'ajuda d'aliments ara ha de recórrer a les entitats perquè no tenen feina o, fins i tot, se'ls ha acabat el subsidi de 400 euros després de l'atur”. Destaca, però, la resposta que, tot i el moment de crisi, han donat empreses i particulars, que han fet que augmentessin les donacions. També es valoren molt positivament les campanyes ciutadanes. En aquest sentit, del 9 al 25 de setembre, a Girona començarà una campanya que es farà en l'àmbit de tot l'Estat espanyol, anomenada Cinc forquilles solidàries, amb la participació dels principals cuiners, que consistirà en exposicions i activitats amb l'objectiu de fer un gran recapte d'aliments.
Actualment, el 60% del gènere dipositat al magatzem del Banc dels Aliments a Riudellots de la Selva són donacions d'empreses i particulars, i el 40% prové de la Unió Europea. Des de l'any passat, la Creu Roja també gestiona els fons alimentaris provinents de l'organisme europeu.
LES XIFRES
Una altra opció de distribució: els economats solidaris
El repartiment d'aliments a particulars ha fet un salt qualitatiu amb el conveni que el mes passat van signar el Banc dels Aliments, Càritas, la Diputació, la Generalitat i la Fundació Caixa Girona, que permet tirar endavant una xarxa d'economats solidaris que estarà en ple servei al setembre. L'objectiu d'aquesta iniciativa pionera és que els col·lectius més desfavorits puguin adquirir-hi aliments. Als establiments que hi ha oberts a Girona i Palamós s'hi afegiran en les properes setmanes els de Lloret de Mar, Salt, Figueres i Olot. En conjunt, es preveu que subministrin aliments bàsics cada mes a unes 1.400 famílies. Una novetat és que s'establirà un sistema de quotes de contribució dels beneficiaris que serà d'un 33% del cost de la compra que facin. D'aquesta manera els usuaris tindran la consideració de socis del projecte i faran una aportació, que va dels zero als vuit euros, en funció d'uns barems econòmics que parteixen de la renda de suficiència catalana. Es calcula, però, que la meitat, no pagarà cap quota. L'import el fixarà cada localitat segons la realitat de les famílies. La selecció dels usuaris dels diversos economats també es farà per mitjà d'ajuntaments i consells comarcals, i una prioritat serà atendre les famílies més desfavorides amb fills i amb dificultats econòmiques per poder adquirir els aliments bàsics.