Societat

Salut deixarà de fer tests als escolars a partir de dilluns

Cabezas justifica la retirada de la mesura per la davallada dels contagis

Catalunya proposa que es reconsiderin les quarantenes i es retiri la mascareta a l’exterior, tot i que l’Estat per ara la manté

A partir de dilluns vinent si un nen d’infantil o primària és contacte d’un positiu de covid-19 o si forma part d’una classe confinada ja no tindrà dret a una recepta per fer-se un test d’antígens gratuït en una farmàcia. Després d’una intensa campanya en què ha arribat a fer més de 400.000 tests a les farmàcies i 200.000 més als centres sanitaris, el Departament de Salut ha decidit deixar de fer aquest exhaustiu cribratge als menors de 12 anys. “Es tracta d’un gran esforç diagnòstic”, va subratllar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, després de justificar la retirada del programa de cribratge per la disminució de la incidència i la positivitat i també la menor gravetat de la variant òmicron, especialment entre els vacunats. “La baixada és ràpida i clara”, va afirmar Cabezas, que va precisar que es continuaran fent tests als mestres i també als alumnes d’escoles d’educació especial per un tema de vulnerabilitat.

El que no canviarà de moment són les quarantenes previstes a infantil i primària quan hi hagi més de cinc casos positius. Catalunya i altres comunitats autònomes van proposar ahir en la reunió setmanal del Consell Interterritorial de Salut que es revisin les quarantenes, no només les escolars, sinó totes en general, perquè consideren que la situació actual no té res a veure amb la de l’inici del segon trimestre. Cabezas va destacar que actualment ja hi ha un 86,6% de la població que “té algun tipus d’immunitat per haver tingut contacte amb el virus o la vacuna”. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, va dir dimarts que el govern català canviarà el protocol de les quarantenes escolars fins i tot si Sanitat no ho fa, però ahir Cabezas es va mostrar partidària de debatre el tema i que la decisió s’adopti “en el marc de la interterritorial”.

A banda del tema de les quarantenes, Catalunya també va portar al Consell Interterritorial el tema de retirar l’obligatorietat de portar mascareta al carrer. Ho va fer un dia després de l’aprovació del decret que n’estipula l’obligatorietat i amb la convicció, segons va subratllar Cabezas, que, “tot i que a l’exterior l’efectivitat és molt menor”, és difícil un canvi de criteri amb només un dia de diferència.

Respecte a les mascaretes al carrer, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va dir ahir, durant una visita a l’hospital de Figueres, que no té “gaire sentit” i va explicar que fins i tot el Ministeri de Sanitat és “receptiu” a un canvi de criteri pel que fa a les mascaretes i que la votació de dimarts al vespre, ficant en el mateix text les mascaretes i les pensions no contributives, va ser “un joc una mica curiós”. Argimon es va declarar partidari de “tornar al decret del maig-juny” i, pel que fa a les quarantenes escolars, l’altre punt que Catalunya portava ahir a la reunió de Madrid, va dir, en la mateixa línia que Cabezas, que cal buscar el consens amb la resta de l’Estat i fer-ho “de manera harmònica”. “No tindria sentit que aquí es fes i a València no”, va dir, després d’assenyalar que hi havia diverses comunitats autònomes que també ho veien així.

“Cada cop més a prop”

Tot i no estar en l’ordre del dia, tant el tema de les mascaretes com el de les quarantenes es van tractar ahir en la reunió del Consell Interterritorial, però no es va adoptar cap nova decisió. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assenyalar, però, que l’obligatorietat de les mascaretes és una mesura “estrictament temporal” que es va adoptar abans de les festes de Nadal a petició de moltes comunitats i que ara, amb la davallada de casos i la millora de la pandèmia, “cada cop estem més a prop d’intentar modular aquesta mesura”. Els dos temes passaran per la ponència d’alertes i també per la Comissió de Salut Pública la setmana que ve per valorar un canvi de criteri que ahir, però, no es va adoptar.

LES FRASES

Fins ara estàvem en fase de decreixement, però ara veiem que la baixada és ràpida i clara
Carmen Cabezas
secretària de salut pública

LA XIFRA

No tindria sentit que aquí es canviés el protocol de quarantenes i a València no
Josep Maria Argimon
conseller de salut
86,6
per cent
de la població té algun tipus d’immunitat, pel fet d’haver estat infectada o vacunada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva